Kako su se zabavljali REM i Siniša Mali

0
2179

REM je odavno prešao sve granice i crvene linije, i više se nijedna njihova odluka ne može smatrati kredibilnom, makar bila i ispravna. No, problem je što deluje da REM više nije ni u stanju da donese ispravnu odluku.

Screenshot iz kviza „Ja volim Srbiju“

U samom finišu kampanje – koja je inače bila toliko funkcionerska da je bilo gotovo nemoguće ispratiti kada neko govori kao gradski čelnik, a kada kao „funkcioner“ stranke – u redovnom terminu, u nedelju uveče, na TV Prva emitovan je kviz „Ja volim Srbiju“. I pored sve medijske pažnje, u natjecanju su učestvovali i oni koji će se za mesto odbornika u gradskoj skupštini takmičiti 4. marta: Siniša Mali – aktuelni gradonačelnik i kandidat sa liste Srpske napredne stranke – i Nikola Nikodijević – aktuelni predsednik gradske skupštine i kandidat sa liste Socijalističke partije Srbije.

Opis kviza „Ja volim Srbiju“ koji se emituje na TV Prva je jednostavan:

„Ovo je šou uz koji ćete se zabaviti i naučiti nešto novo o Srbiji. Kviz koji vas vodi kroz vreme, posvećen nezaboravnim momentima naše zemlje. Šest poznatih ličnosti podeljenih u dva tima na čelu sa kapitenima, prolaze kroz različite zabavne igre u kojima se znanjem bore se za svoju publiku. Svaka igra je vremenski ograničena, laka i zabavna. Igre ste sigurno, bar neke od njih, igrali sa svojim prijateljima i kod kuće. Poenta nije da se pokaže nečije neznanje već da na jedan zabavan način izazovemo samo lepe uspomene i podsetimo se zašto volimo našu zemlju.“

Dakle, zabava na prvom mestu, nekakvo shvatanje patriotizma na drugom, i poznate ličnosti – zbilja jednostavan i svima lako razumljiv koncept.

Sa druge strane, pravni akti i pravna terminologija ponekad mogu biti zbunjujući i mogu prosečnog građanina dovesti u nedoumicu. Međutim, sa Pravilnikom koji uređuje obaveze pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje to nije slučaj. Ovaj dokument, kojeg je u junu 2015. donelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izvanredno je jednostavan, naročito njegov član 5, stav 2, koji govori o prikrivenom ili posrednom preporučivanju izbornih lista ili kandidata:

„Zabranjeno je tokom predizborne kampanje emitovati igrane, dokumentarne, zabavne ili druge slične programske sadržaje u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.“

Da Vas podsetimo:  I glasači Srpske napredne stranke primećuju cenzuru

Stvar je, dakle, kristalno jasna: pojavljivanjem kandidata za odbornike Siniše Malog i Nikole Nikodijevića u kvizu – „zabavnom programskom sadržaju“ – televizija Prva direktno je prekršila Pravilnik REM-a.

Još samo da i REM to primeti.

Od dana emitovanja kviza „Ja volim Srbiju“ na TV Prva prošlo je već četiri dana, a REM se nije oglasio. Istinomer je u sredu, 28. februara, poslao pitanja ovom “samostalnom i nezavisnom telu”, kako piše u Zakonu o elektronskim medijima – da li je preduzelo neke korake povodom ovog „zabavnog“ slučaja Siniše Malog i Nikole Nikodijevića: ako jeste, koje, ako nije, zašto nije?

Naravno, odgovori nisu stigli.

Podsetimo se slučaja iz 2016: TV Prva je tokom predizborne kampanje u aprilu te godine takođe „opušteno“ omogućila jednom od kandidata za narodnog poslanika (Milutinu Mrkonjiću sa izborne liste SPS-JS) da učestvuje u zabavnoj emisiji „Tvoje lice zvuči poznato“.

Dakle, praktično ista situacija kao u slučaju Siniše Malog i Nikole Nikodijevića. Tada je REM zapravo odgovorio Istinomeru:
„Služba za nadzor i analizu uočila je pojavljivanje Milutina Mrkonjića u programu pružaoca medijskih usluga TV Prva dana 10. aprila 2016. godine u 23:08:08 časova u emisiji ‘Tvoje lice zvuči poznato’. Dana 11. aprila 2016. godine, u prepodnevnim satima, pozvao sam odgovorno lice u TV Prva i ukazao na to da pojavljivanje pojedinaca koji se nalaze na potvrđenoj predizbornoj listi kandidata, u programu pružaoca medijskih usluga, predstavlja povredu člana 5 stava 4 Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

Dobio sam uveravanja da će sva lica, odgovorna za program TV Prva, posvetiti najveću moguću pažnju da se ovakav propust više ne ponovi. Praksa Službe za nadzor i analizu je da kada prvi put uoči nedozvoljeno ponašanje bilo kog pružaoca medijskih usluga, telefonom, istog trenutka, obavi razgovor, ukaže na nastali problem i zatraži da se program u svim delovima uskladi sa važećom regulativom. Ovakva praksa, trenutnog pozivanja pružalaca medijskih usluga i ukazivanja na potrebu usklađivanja programa prema važećim propisima, pokazala se efikasnom, pod uslovom da se povrede propisa više ne ponove, pogotovo u predizbornom periodu koji je vremenski ograničen”, odgovorio je Stevica Smederevac, načelnik Službe za nadzor i analizu REM-a.

Da Vas podsetimo:  Bezbednost Novinar(Stv)A U Svetu I Srbiji

Očigledno, „sva lica odgovorna za program TV Prva“ nisu posvetila „najveću moguću pažnju da se ovakav propust više ne ponovi“, jer se propust ponovio. Samo što sada ne znamo da li je Stevica Smederevac „telefonom, istog trenutka“ obavio razgovor.

Mada, sve to više nije toliko ni važno: to je bila 2016. godina, a od tada je REM odavno prešao sve granice i crvene linije, nakon kojih se bilo koja njihova odluka ne može smatrati kredibilnom, makar bila i ispravna.

Problem je što deluje da REM više nije ni u stanju da donese ispravnu odluku. Pogledajmo slučaj “Žike Šarenice”. Kada se doznalo da je na listi SNS-a i Živorad Nikolić, voditelj emisije „Žikina šarenica“, javni servis je uputio molbu REM-u da hitno odgovori da li Nikolić „može nesmetano da vodi i uređuje Žikinu šarenicu za vreme predizborne kampanje, s obzirom na to da je na predstojećim izborima jedan od kandidata za odbornika za Skupštinu Grada na listi SNS-a“.

Trebalo je da ovo bude lagano pitanje za REM; u istom onom članu 5. pomenutog Pravilnika piše i sledeće:
„Funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme se tokom predizborne kampanje pojaviti u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja.“

Jasna stvar, Živorad Nikolić ne bi smeo da nastavi da vodi svoju emisiju od kako je postao kandidat za odbornika – ovaj stav člana 5. bukvalno je „nacrtao“ jedini mogući odgovor REM-a na pitanje javnog servisa.

No, REM je odlučio potpuno suprotno. Kako je preneo list „Danas“, četiri dana nakon što je hitna molba odaslata iz RTS-a, REM odgovara sledeće:

„Emisija Žikina šarenica je autorski programski sadržaj zabavnog karaktera koji se dugi niz godina prikazuje na RTS-u i ne predstavlja predizborni program za koji važe posebna pravila. Shodno činjenici da je reč o javnom medijskom servisu čiji su programski sadržaji dostupni na teritoriji Republike Srbije, ni tehnički ni programski nije moguće da se takvi sadržaji ukinu za određenu teritoriju Srbije“, u potpisu – opet načelnik Službe za nadzor i analizu Stevica Smederevac.

Da Vas podsetimo:  Usvojen izveštaj REM-a

Nije prvi put da REM izvlači zaključke koji – nazovimo to tako – prkose elementarnoj logici. Sada su iz jasnog stava iz Pravilnika – da kandidat u toku predizborne kampanje ne sme da se pojavi u ulozi voditelja – zaključili da Žika Šarenica sme. Pre pola godine, kako je Istinomer već pisao, REM je iz mišljenja sopstvene stručne službe – da je „Ćirilica“ sa mamom i tatom budućeg predsednika Vučića „mogla predstavljati povredu odredbi Pravilnika o obavezama PMU tokom predizborne kampanje“ – izvukao zaključak da nema mesta pokretanju postupka.

Na ovaj način je REM ne samo pokazao da su mu odluke u direktnoj suprotnosti sa pravilima i propisima koje je sam doneo, već i da mu ne pada na pamet da – ne daj bože – kazni emitere koji postupaju suprotno Pravilniku i Zakonu o elektronskim medijima.

Jer, šta? Pomenuti član Pravilnika govori o prikrivenom ili posrednom preporučivanju izbornih lista ili kandidata. Ovime se diskriminišu ostali kandidati, koji nisu bili u prilici da se biračima preporuče u ovakvom, „zabavnom“ izdanju. A upravo o tome govori član 47. Zakona o elektronskim medijima – da je jedna od opštih obaveza pružalaca medijske usluge da „poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije“.

Isti zakon, u članu 28, propisuje da REM zbog povrede obaveza – između ostalog i u članu 47. – „može pružaocu medijske usluge izreći opomenu, upozorenje, privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja odnosno može mu oduzeti dozvolu“.

No, ako REM odbija da u ovako očiglednim slučajevima čak i primeti da su Pravilnik i Zakon prekršeni, kakve su šanse da televizije (sa nacionalnim frekvencijama) budu kažnjene? Očito nikakve. A kad nema odgovornosti tih „pružalaca medijske usluge“, onda je sve dozvoljeno – i upravo tako izgleda medijska scena Srbije: sve je dozvoljeno, bez ikakvih posledica.


Radmilo Marković

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime