Kako su teoretičari zavere povezali Sorosa sa nestašicom mleka u Srbiji?

2
88

Fondacija za otvoreno društvo Džordža Sorosa demantovala je za Istinomer tvrdnje koje se šire na Fejsbuku u Srbiji o tome da je Soros kupio “Danube Foods Group” u čijem vlasništvu su “Imlek”, “Bambi”, “Knjaz Miloš” i “Subotička mlekara”. Radi se o dezinformaciji. Preciznije, o modifikovanoj vesti iz 2015. godine.

Aktuelna nestašica mleka u Srbiji goruća je tema ovih dana u medijima i na društvenim mrežama.

Proizvođači mleka navode da je nestašicu uzrokovalo dugogodišnje zanemarivanje tog sektora. S druge strane, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ocenio je nedavno da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

Kompanija Imlek saopštila je 6. septembra da je proizvodnja sirovog mleka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, pre svega zbog poskupljenja stočne hrane, te da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mleka.

Istovremeno, na Fejsbuku u Srbiji raširila se „vest” o tome da je američki milijarder i filantrop mađarskog porekla Džordž Soros kupio srpske kompanije „Imlek”, „Bambi”, „Knjaz Miloš” i „Subotičku mlekaru”, te da to dokazuje da se „nestašice i poskupljenja veštački izazivaju”.

U spornim objavama deli se isečak iz medija u kojem se navodi:

„Kontroverzni biznismen i mađarski milijarder, Džordž Soroš, kupio je „Danube Foods Group” u čijem vlasništvu su „Imlek”, „Bambi”, „Knjaz Miloš”, „Subotička mlekara”, prenose domaći mediji.

Saopšteno je danas da je firma „Mid Europa Partners” kupila „Danube Foods Group” u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek”, „Mlekara Subotica”, „Bambi” i „Knjaz Miloš” kao i mlekare u vlasništvu „Imleka” u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.”

Reč je o dezinformaciji. Preciznije, o modifikovanoj vesti iz 2015. godine.

Naime, londonski investicioni fond „Mid Europa Partners” saopštio je 2. februara 2015. godine da je u procesu kupovine „Danube Foods Group”, u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek”, „Subotička mlekara, „Bambi” i „Knjaz Miloš”.

Da Vas podsetimo:  Malagurski: Pobeda nad sabotažom filma o Republici Srpskoj - nove projekcije u Švedskoj

„MidEuropa, najveća privatna investiciona kompanija fokusirana na centralnu Evropu i Tursku, objavila je da je potpisala obavezujući sporazum o sticanju kontrolnog udela u Danube Foods Group BV i Clates Holding BV. Vrednost transakcije nije objavljena i transakcija je podložna uobičajenim uslovima zatvaranja, a očekuje se da će biti završena u prvoj polovini 2015. Sa prihodima od više od 400 miliona evra u 2014. godini, Grupa predstavlja vodeću brendiranu FMCG platformu u bivšoj Jugoslaviji. Njene podružnice su Imlek i Mlekara Subotica, koje zajedno predstavljaju najveći nezavisni mlekarski biznis u regionu; Bambi, vodeći srpski proizvođač konditorskih proizvoda; i Knjaz Miloš, vodeći srpski proizvođač mineralne vode i drugih bezalkoholnih pića”, navodi se u saopštenju.

Vest o prodaji objavili su tada brojni domaći mediji, međutim, na pojedinim portalima, ona je nadograđena netačnom tvrdnjom da je „nezvanični vlasnik najvećeg investicionog evropskog fonda „Mid Europa Partners” kontroverzni biznismen Džordž Soroš”. (primeri: 1, 2)

Upravo ta izmenjena verzija vesti sada se deli na društvenim mrežama u Srbiji.

Međutim, Fondacija za otvoreno društvo Džordža Sorosa demantovala je za Istinomer tvrdnje o povezanosti Sorosa sa kompanijama „Mid Europa Partners” i „Danube Foods Group”.

„Nema istine u ovoj glasini. Džordž Soros nema veze sa pomenutim kompanijama”, naveli su.

„Mid Europa Partners” saopštila je 10. aprila 2015. godine da je otkup kompanije „Danube Foods Group” uspešno završen.

Kako se navodi, transakciju su izvršili Andrej Babache, Ratko Jovic, Berke Biricik and Can Karapence uz pomoć pravnog savetnika „White & Case” i finansijskog savetnika „Unicredit”.

Prema trenutno dostupnim informacijama, „Imlek” i „Subotička Mlekara” su i dalje u vlasništvu kompanije „Mid Europa Partners”. Na zvaničnom sajtu „Knjaz Miloš” navodi se da kompanija „danas posluje u okviru joint venture kompanije koju su osnovali Mattoni 1873 i PepsiCo”. Kompanija konditorskih i prehrambenih proizvoda „Bambi” trenutno je u vlasništvu kompanije „Coca-Cola Hellenic” (Coca-Cola HBC).

Da Vas podsetimo:  GENETIKA, LAŽI I VIDEO KLIPOVI

Naslovna fotografija: George Soros, Wikimedia commons/N1, Screenshot

autor:Tamara Tančić

izvor:https://www.istinomer.rs/

2 KOMENTARA

  1. AH! Ne bi ni ta kako je sa pravom nazivaš „banda“ imala toliko uspeha u rasturanju i uništavanju Srbije da uz te namere ne stoji, očigledno vezan ako ne prijateljstvom onda poznanstvom i sličnim interesima, glavom, bradom i naočarima koje mu skoro uvek klize sa nosa, Aleksandar Vučić. Kada ga narod najzad -ako ikada to uspe- strpa gde mu je mesto (na robijanje u Zabeli kod Požarevca) onda će, verovatno i prestati delovanje ‚te bande“! Bar se tako nadam -jer kako ono beše u Srba NADA UMIRE POSLEDNJA!

  2. Та банда стоји иза целог хаоса данас у свету па логично да су и несташице последица њиховог некажњеног шврљања. Сасвим је небитно којим су се средствима служили док служе злу.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime