Kako tabloidi namerno „ruše“ istragu protiv Aleksića

0
244

U „žutoj štampi“ sve više informacija iz istrage protiv reditelja osumnjičenog za višestruka silovanja glumica.

Iako je Tužilaštvo označilo tajnim saslušanja devojaka koje su prijavile nastavnika glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno zlostavljanje, delovi iskaza dospeli su u javnost jer ih već dva dana plasiraju tabloidi.

Milena Radulović i Iva Ilinčić su govorile javno o svojim iskustvima i traumama, ali nisu ulazile u detalje koji se mogu pročitati u nekim dnevnim listovima.

Ostale četiri devojke koje su prijavile Aleksića insistirale su na anonimnosti a njihova svedočenja tek predstoje.

Osim što je curenje poverljivih informacija krivično delo, postoji i bojazan da se žrtve kojih još možda ima, neće prijaviti s obzirom da njihove ispovesti mogu ugledati svetlost dana, kao i ispovesti devojaka koje su ga već prijavile anonimno.

Advokat Vladimir Todorić uveren je da informacije iz istrage i sa saslušanja „cure“ iz tužilaštva.

– Neko iz tužilaštva čini krivično delo. A to što niko iz ove institucije ne reaguje nego se ta praksa nastavlja iz dana u dan, govori da je takva odluka namerno data ili sa najvišeg nivou u tužilaštvu ili iznad tužilaštva, u političkim centrima moći. U koje svrhe, ne bih da nagađam – kaže Todorić za Danas.

Način curenja i plasiranja informacija podseća ga na slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović.

– U postupku protiv Aleksića je već isključena javnost zbog osetljivosti teme i zaštite oštećenih koje su tražile anonimnost. A događa se sve suprotno. Naravno da će to demotivisati nove potencijalne žrtve da se jave. Treba pustiti da se stvar odvija svojim tokom i ne igrati se tuđim životima – upozorava Todorić.

Advokat Viktor Gostiljac kaže za Danas da je curenje informacija sa saslušanja u medije kod nas postalo ustaljena praksa. Ona, prema njegovim rečima, predstavlja odraz opšte neodgovornosti zaposlenih u policiji i tužilaštvu „jer odatle, uglavnom, odlaze informacije“.

Da Vas podsetimo:  Bujica lažnih vesti tokom poslednje krize na severu Kosova

– Mislim da je odgovornost medija za nijansu manja jer mediji uvek pokušavaju da budu ekskluzivni, a i novinari ne mogu da budu učinioci dela odavanje službene tajne, to mogu biti samo učesnici postupka. Sa, druge strane, mediji imaju svoju, specifičnu vrstu odgovornosti jer utiču na kreiranje javnog mnjenja. Tu je situacija katastrofalna i postoji, takođe, nedostatak odgovornosti i svesti o kršenju pretpostavke nevinosti i ostalih prava okrivljenog. Ta prava se u našim medijima, praktično, ismejavaju i krše, i jedino ih advokati uzimaju za ozbiljno – ocenjuje Gostiljac.

On dodaje da su se svi ovi propusti jasno odslikali upravo na slučaju Miroslava Mike Aleksića.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ističe za naš list da NUNS na protivzakonito dostavljanje informacija iz policije i službi bezbednosti pojedinim medijima upozorava već dugo, jer nisu u pitanju nikakvi uzbunjivači, odnosno ljudi iz sistema koje je povredila neka nepravda ili su uočili zloupotrebe, već se radi, s jedne strane, o državnim službenicima koji dostavljaju informacije iz istraga i to naplaćuju od tabloida, a s druge strane, mnogi iz službi stoje na usluzi političarima, naročito ovakvim kakvi su naši na vlasti koji traže poverljive podatke kako bi denuncirali i ponizili političke protivnike a i svakog drugog ko im se zamerio.

– Kako je pažnja cele javnosti usmerena na aktuelni slučaj Miroslava Aleksića, sada i oni koji nisu obraćali pažnju vide kako neki mediji, pre svega tabloidi, već kroz nekoliko sati imaju izjave iz istrage i osumnjičenog i žrtava. U uređenoj državi te šeme bi bile provaljene u nekoliko sati i svi akteri privedeni, a kod nas očigledno da ti koji hrane tabloide poverljivim i osetljivim informacijama imaju nekakvu zaštitu. A kako tabloidi, odnosno njihovi urednici, imaju državno pokroviteljstvo, može se osnovano sumnjati ko sve to dopušta i žmuri na oba oka – zaključuje Bodrožić.

Da Vas podsetimo:  Vranje – déjà vu

Novinarka Tamara Skrozza takođe podseća da curenje informacija iz istrage nije nova pojava, već naprotiv – skoro pa pravilo u sklopu ovakvih tema.

– Pritom, u suprotnosti je ne samo sa zakonima i Kodeksom novinara Srbije, nego (u ovom slučaju), i sa ljudskim pravima žrtava, s njihovim pravom na privatnost i dostojanstvo. Plašim se da su naše kolege potpuno zaboravile šta znači javni interes i lična intima, i koliko su ovakvim izveštavanjem uticale na dalji život žrtava i tretman ove teme u javnom prostoru. Plašim se da je u ovom trenutku istraga već kompromitovana, što može da koristi samo osumnjičenom – upozorava Skrozza.

Saslušana i treća devojka

U Višem tužilaštvu juče je saslušana i treća devojka koja je prijavila Miroslava Aleksića. Nakon tri i po sata saslušanja, ono je prekinuto jer je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević tražio izuzeće tužioca. Zahtev mu je odbijen  kao neosnovan, te je posle nekoliko sati saslušanje nastavljeno, te je oštećena uspela da da iskaz do kraja.

Solidarno uz glumice

„Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) solidarno stoji uz mlade glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić, kao i sve druge devojčice i žene, koje su hrabro istupile u javnost i progovorile o seksualnom zlostavljanju i silovanju koje su doživele u školi glume Miroslava Aleksića“, navodi se u saopštenju Inicijative i podseća da se u istraživanju Autonomnog ženskog centra (AŽC) „Percepcija i iskustvo mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem“ iz 2018. godine, navodi da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neželjeno dodirivanje, a 80 da je odsto mladih doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja, te da je problem seksualnog nasilja sistemski i nisu u pitanju izolovani slučajevi nasilja.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime