Kako u Crnoj Gori ukrasti milione i ostati na vlasti

2
1347

cgnaU čemu je tajna dugogodišnjeg paradoksa Crne Gore? Lokalni korumpirani „car“ organizovanog kriminala, najprljavijeg u Evropi, lično i čvrsto drži situaciju pod kontrolom, uprkos masovnim protestima i javnim slučajevima korupcije i masovnog obogaćenja?

Odgovor je jednostavan. Đukanović je stvorio sistem u kome jedna ruka pere drugu. Ovo se vidi iz atmosfere straha i pretnje u crnogorskom društvu, gde su ljudi osuđeni na borbu sa sistemom u kome cveta podmićivanje službenika na svim nivoima i pritisak na građane koji poštuju zakone.

Nije tajna da klan Đukanovića kontroliše sve finansijske tokove u Crnoj Gori kao i sve lokalne elite. NJegova porodica je nezakonito privatizovala jednu od poznatijih banaka „Prvu banku“ pre desetak godina. Sada se može reći da je to „mašina za pranje novca“ za crnogorskog premijera i njegovo okruženje poput narko bosa Darka Šarića, lidera organizovanog zločina Stanka Subotića, Rodoljuba Radulovića i drugih. Banka je ranije dobijala višemilionske subvencije iz državnog budžeta ali je sve to nestalo u ponoru zvanom „Prva banka“.

S vremena na vreme Đukanović koristi banku kako bi ljude i strukture koje su mu važne podstakao bespovratnim kreditima. Finansijski gubici banke kompenzuju se iz državnog budžeta.

Ovakvi bespovratni krediti (oko 48 hiljada evra) dodeljivani su poslanicima, sudijama i biznismenima, Đukanovićevim bliskim prijateljima i rođacima, uključujući i rođenu sestru Anu Kolarević. Mnoge inostrane kompanije takođe su dobijale bespovratne grantove i zajmove od nekoliko stotina i hiljada evra. Među njima Mediteran Projekt (Budva) vlasništvo Đorđa Vujovića, i Luss Investments LP (dobili oko 250 hiljada evra), Carsko Selo, vlasnici Ivana Filipović i Gordana Brković (247 hiljada evra), Navigo, vlasnici Dragan Narandžić i Darko Vukmirović (200 hiljada evra). Neki rođaci i prijatelji Đukanovića dobili su kredite kao kompenzaciju za „posebne usluge“, kao što je učestvovanje u šemi korupcije i lojalnosti „porodice“. Ponekad su krediti davani za neformalno finansiranje Demokratske partije socijalista premijera Đukanovića. I to je odličan način kontrole.

Da Vas podsetimo:  KULTURA LAŽIRANjA: MUSLIMANSKA PROPAGADNA NADUVAVA BROJ UBIJENE DJECE U SARAJEVU DEVEDESETIH GODINA

Nekažnjivost i popustljivost su postali obeležja „Prve banke“ (vlasnik – Aco Đukanović, brat premijera), još od prve finansijske transakcije za trgovinu drogom 2007-2008. godine. Prema izveštaju o organizovanom kriminalu i korupciji „Prva banka“ je prekršila osnovna pravila o borbi protiv terorizma, principe o borbi protiv pranja novca. Ona je davala kredite po povoljnim uslovima u ukupnom iznosu od 7,4 miliona ofšor kompanijama Lafino Trade LLC (Delaware, USA) i Camarilla Corporation (Seychelles), koje kontroliše narko bos Darko Šarić. Zahvalni Šarić uložio je u banku 6 miliona evra 2008 godine.

Osim toga Darko Šarić je kreditirao i Đukanovićevog kompanjona Brana Mićunovića za nelegalni izvoz cigareta kao i drugog narko bosa Nasera Keljmendija.

cgna-1Prema istraživanju MANS, velika afera „Prva banka“ (ukupan iznos 21 miliona evra) za kreditiranje srpskog biznismena, bliskog crnogorskom parlamentu i poštovanog u kriminalnom svetu, Stanka Subotića – ostala je nezapažena. Ovo uključuje slučajeve Futura Monte d.o.o., Adriatic Investments d.o.o., San Investments d.o.o. (pogledajte donju shemu).

U izveštaju revizije RricewaterhouseCoopers (PwC) direktno se ukazuje na kršenje zakona u svetlu nezakonite prakse davanja kredita za okruženje premijera Đukanovića.

Publikacije „Panamski papiri“ iz 2015. godine ukazuju na nove slučajeve korupcije u okruženju crnogorskog premijera. Istraživanje MANS-a ukazuje na nelegalne biznis delatnosti premijera Đukanovića, poslanika Petra Ivanovića i narko bosa Darka Šarića.

Finansijsko poslovanje i saradnja višeg rukovodstva u Crnoj Gori (FK Morgen, Budva i t.d) i inostranih kompanija Adriatic Overseas Holding”, Nikomat LLC, Nova Star LLC i „Nova Star CG”, koje kontrolišu braća Šarić i neki članovi vlade zahteva posebnu studiju.

Lider DPS-a Milo Đukanović postao je premijer zahvaljujući korupciji koja vlada u partijskom rukovodstvu. Miloš Marović (sin Svetozara Marovića) osnovao je, zajedno sa Draganom Bećirovićem (štićenikom Đukanovića), kompaniju „Nummerico Trade” na Kipru. Prema MANS-u kompanija je dobila više miliona dolara kredita kroz nesigurne bankarske garancije za izgradnju akva-parka u Budvi, i preko političkog lobija.

Da Vas podsetimo:  Genocid kao ideologija

Može se zaključiti da Đukanović ima ozbiljan „krov“ koji mu oprašta „male šale“ poput nepotizma i korupcije, iako je to rak koji izjeda zemlju iznutra. Čini se da se Đukanović ne plaši nikog i ničeg. Ali nije tako.

cgna-2Milo Đukanović je uplašen. On noćima ne može da spava. On sa govornice priča o neophodnom ulasku Crne Gore u EU i NATO. Ali on to ne želi.

On shvata da će ukoliko se Crna Gora pridruži zajednici civilizovanih zemalja njegov imunitet „neprikosnovenog vođe“ biti uzdrman. Posle nezavisne istrage, on će biti bačen u zatvor kao i svi lokalni „carevi“. A u zatvoru mu ne pomaže nikakav plen.

Jedan od kandidata za predsednika SAD izjavio je da NATO može da zaštiti svoje članice, ali da je za to neophodno platiti. To je jasan znak Crnoj Gori da parazitski režim treba da bude počišćen ako zemlja želi da stupi u ovaj savez. Crna Gora mora da plati, bez kašnjenja. Dokaz za ovo je sve veća pažnja vodećih američkih diplomata.

Pa ipak za Crnu Goru ima nade. Mislim nade za bolju i pravedniju budućnost. Crna Gora i njen narod zaslužuju boljeg i poštenijeg lidera.

Izvor 1: MANS podnio krivicnu prijavu zbog sumnji u pranje novca preko Prve Banke

Izvor 2: Reagovanje na demanti ministra Petra Ivanovića – Ministar demantuje nešto što nismo ni saopštili

Prevod sa engleskog: Crna Gora News Agency (CGNA)

Dopuna naslova: Stanje stvari

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..osim, navedenih razloga, Milo Djukanovic se plasi, „nove klase“, kao „postkomunisticke ideje Milovana Djilasa“..koju treba „izdrzati“..opsirnije o „novoj klasi“ kucaj „wikipedia pop Maca“.

  2. Ma da nisu oni pogrešili, naziv države, ime „lokalnog cara“, ime brata, način organizovanja i „sticanja“… sve isto i sve poznato.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime