Kako umiriti bebu kojoj niču prvi zubi

0
1491

bebaNicanje prvih zubića može biti veoma bolno i činiti Vašu bebu razdražljivom. Pored neprospavanih noći, mogu se javiti i propratne pojave poput prehlade i temperature, te bi bilo dobro da sve poteškoće predupredite i rešite sredstvima koja su Vam na raspolaganju.

A kada bebi niknu prvi zubi, trudite se da odmah počnete sa čišćenjem štapićima za uši ili gazom, a kao kvalitetan način da u startu sprečite karijes, posle svake hrane dajte bebi malo vode koja će efikasno sprati sve ostatke hrane iz usne duplje.

Korišćenje lekova i prisutnost roditelja

Uznemirenu bebu u svakom slučaju najpre umiruje roditeljski dodir, te će Vaša prisutnost možda morati da bude pojačana tokom perioda rasta zubića. Grlite i mazite svoje dete više nego inače, jer će ga to najefikasnije smiriti.

Iako možda zvuči kao suvišan savet, u ovom delu detinjstva svog mezimca ili mezimice dobro pazite na higijenu ruku, jer se često dešava da bebe grickaju roditeljske prste kako bi umirile bol prilikom nicanja zuba.

Ako situacija postane alarmantna, verovatno će Vam pasti na pamet da bebi date neki lek, a ovde Vas posebno upozoravamo da ništa ne činite impulsivno i na svoju ruku, te da se obavezno posavetujete sa lekarom ili stomatologom.

Ćilibarske ogrlice za bebe

Postoje i prirodni načini za smirivanje deteta kome niču prvi zubi, a to su pre svih ogrlice za bebe, ručno rađene, od ćilibara. Ćilibarske kuglice čine svaku od ovih ogrlica i takođe su ručno pravljene.

Ove ogrlice za bebe nisu namenjene žvakanju, već svakodnevnom nošenju. Njihova uloga sastoji se u tome da umiri svaku bebu kojoj niču zubi, jer ogrlice za bebe u dodiru sa kožom ispuštaju minimalne količine ulja koje je smirujuće i blagotvorno za organizam.

Da Vas podsetimo:  TESTO IZ KESE: Univerzalna smesa za krofne, mekike, pogaču

Pored toga, ogrlice za bebe podižu i imunitet, koji se posebno formira u ovom periodu, te ne čudi što su postale izbor mnogih roditelja širom sveta, a odnedavno i kod nas.

Gel i masaža desni

Pošto se ogrlice za bebe preporučuju kao broj jedan prirodno sredstvo, masaža je uz njih takođe način da se umiri beba. Laganim pritiskom kažiprsta na bolne bebine desni možete učiniti da bol umine. Masaža se, takođe, može sprovesti i hladnom – ali nikako ledenom – kašičicom, koju ćete blago stisnuti uz desni deteta.

Medicinska sredstva su, sa druge strane, gelovi za desni koji umiruju otečena mesta, ali se njihovo korišćenje takođe ne preporučuje pre prethodne konsultacije sa lekarom ili stomatologom.

Hladna hrana i glodalice

U ovom periodu bi, uz ogrlice za bebe i masažu, kao prirodni lek takođe dobrodošli hladni – ali, opet, nikako ledeni – sokići i voda, jer je poznato da oni efikasno umiruju otok. Ovo je, međutim, samo trenutno rešenje.

Iako se glodalice navode kao dobro rešenje, nekada je teško stalno brinuti o tome da li su dezinfikovane, da ne pominjemo opasnost da se beba povredi. Zato bi bilo dobro umesto ovih igračkica koristiti opranu frotirsku rukavicu za kupanje, koja je dovoljno „gruba“, odnosno hrapava, da umiri bebu, a opet i sasvim dovoljno mekana kako ne biste rizikovali da se dete nehotice povredi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime