Kako vaspitati dete u današnjoj Srbiji?

2
1411
Foto: Pixabay

Čitam jutros nove izjave osnovaca o vršnjačkom nasilju koje je definitivno uzelo maha u celoj zemlji. Nije lako gledati snimke na kojima vidimo decu, dakle one od kojih zavisi budućnost ove zemlje, kako zlostavljaju mlađe i sitnije od sebe. Veoma je mučno slušati jednog osnovca, đaka prvog razreda osnovne škole, kako govori o tome da su mu učenici osmog razreda skidali pantalone tražeći novac, a kada ga nisu našli, onda su ga tukli, slikali i pretili da će mu još više nauditi ako to ikome ispriča. Teško je bilo gledati i ministra prosvete kako uživo u programu govori kako to dete, koje su tukli njegovi krupniji „drugari“, prosto ima na čelu napisano „muči me“, „udari me“ i tome slično.

Vršnjačko nasilje, pa i svako drugo u Srbiji, prevršilo je svaku meru. Više ni sam nisam siguran kako da vaspitavam svoje dete. Ukoliko ga vaspitam da bude normalno i kulturno, naći će se na meti te dece koju roditelji nikada nisu vaspitavali. Ako ga vaspitam da bude drugačiji, načiniću od njega monstruma i idiota koji će biti taj koji zlostavlja druge.

Kako vaspitati dete u današnjoj Srbiji? U koju školu ga poslati, a da ga niko ne tuče, ne ucenjuje i ne tretira kao nekoga ko nije vredan postojanja? Naučiti ga napadu ili samoodbrani? Ostaviti ga u Srbiji ili ga uputiti van? Upućivati ga da uči, ili ga terati da bude loš đak kako bi svojim jedinicama bio „lik“, „kul“, „in“, „vrh“, „ekstra“, „kralj“ i ostale idiotske kvalifikacije? Kada dete vidi kako mu drugara tuku, šta da uradi, a da on ne bude sledeći? Gde povući liniju na kojoj dete mora da se brani? Gde povlače liniju škole koje ova zlostavljanja prećutkuju godinama? Gde je ta granica čiji prelazak se smatra zločinom? I ko je kriv za postojanje takvih monstruma od dece?

Da Vas podsetimo:  "PODRŽATI LISTU", VAŽNIJE JE OD GLASANJA ZA NJU...

Reći ću vam… Krivi su oni roditelji kojima je lakše da dete ostave za računarom da gleda nasilne filmove i crtaće! Krivi su oni roditelji kojima je važno da dete ne smeta njihovim navikama, a ono neka se snalazi kako zna i ume! Krivi su oni roditelji koji u svojim tridesetim (a danas je takvih roditelja sve manje, jer im je još uvek „rano“) i četrdesetim žele da izlaze u klubove i da se provode! Krivi su oni roditelji koji detetu na svako pitanje odgovaraju psovkom ili udarcem! Krive su one majke koje jedva čekaju da rode kako bi posle stavile silikone! Krive su i one majke koje više vremena posvećuju svom izgledu, nego svom detetu! Krivi su oni očevi kojima je posao preči od dece! Krivi su svi oni roditelji koji svoje dete, kada pretuče neko drugo, potapšu po ramenu i pohvale kao nekoga ko je jak i zna da se brine o sebi! Krivi su oni roditelji koji zbog prevelike ljubavi prema sebi ne ostave nimalo za svoju decu! Krivi su oni roditelji koji više vremena provode pričajući preko telefona sa prijateljima, novim poznanicima iz kluba, neki i sa dilerima, nego sa svojom decom!

Međutim, nisu krivi samo roditelji, iako je njihova krivica najveća. Krivi su i ljudi koji dozvoljavaju da se u Srbiji emituju rijaliti programi dvadeset i četiri časa! Kriva je politika koja nije usklađena sa potrebama naroda kojem treba da služi, a ne da mu diktira! Krivi smo svi mi Srbi koji nismo ustali protiv tih rijalitija, ili bar, kad smo za ustajanje lenji, da smo isključili televizore i načinili te rijalitije najnegledanijim smećem u istoriji televizije! Krivi smo i što se na televiziji sve vesti svode na to ko je šta rekao ili uradio u „Parovima“ ili u Narodnoj skupštini čija rijalitizacija je dostigla svoj vrhunac! Krivi smo što naša deca žele da budu isključivo političari ili starlete! Krivi smo što ih ne učimo svojoj istoriji! Krivi smo što im pričamo kako je bolje da budu neko drugi, nego Srbi! Krivi smo što ih učimo da hvataju krivine! Kriva je država koja se ozbiljno ne pozabavi opštim dobrom psihe svog naroda koja se narušava putem televizije i kriva je što ta deca koja zlostavljaju druge nisu žestoko kažnjena! Kriva je država što tu zlostavljačku decu zadržava i kasnije od njih pravi one koji nam kroje sudbinu, dok dobru, obrazovanu i kulturnu decu tera u druge zemlje! Kriva je država što se na televiziji prikazuju opsceni spotovi raznih razgolićenih spodoba! Krivi smo što su nam na sajmovima knjiga najčitaniji naslovi onih „pisaca“ koji su više knjiga napisali nego što su pročitali! Krivi smo što naši školarci svojim uzorima smatraju one koji školu nisu ni završili!

Da Vas podsetimo:  O Deda Mrazu i studentima

Do kada to treba da se trpi? Do kada će nam one egzibicionističke i zatupljujuće televizije, zajedno sa „Zadrugom“ vaspitavati decu? Do kada će nam „Farma“ biti školski program? Do kada će zvezde i zvezdice biti san svakog deteta u Srbiji, a fakultetska diploma, zarađena, a ne kupljena, sramota i teret? Do kada će marljiva i vredna deca biti predmet podsmeha i vreća za udarce? Do kada će svaka škola imati timove za vršnjačko nasilje, a u tim istim školama nasilja će biti kao da ti timovi podstiču, a ne sprečavaju taj problem? Do kada će našoj deci biti važniji novac koji nikada neće imati od znanja koje mogu steći kad god požele? Do kada će roditelji, naravno ne svi, biti svojoj deci društvo za izlazak na splav?

Udarite zakonom te roditelje takve dece po novčaniku za svaki prestup, pa ćete videti kako svi postaju bolji kada nestane novca za tv pretplatu, za izlaske na splavove i za silikone! Ali, isto tako, obezbedite deci besplatne udžbenike! Ne može se očekivati boljitak i zdrava budućnost jedne nacije u zemlji gde je školovanje preskupo, a idiotizacija besplatna i dostupna klikom na dugme!

Milan Ružić

iskra.co

2 KOMENTARA

  1. koliko vidim posle toliko vaspitanja u srbiji sve više kriminala.eto šta je cilj vlastima.ulicama beograda se šetaju osuđene ubice i osuđeni kriminalci,da i za to nije kriv onaj klinton.

  2. Васпитаваће их како знају и умеју ако преживе све вакцине са алуминијумом које су им намењене.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime