Kako Žagubica deli novac za projekte medija?

0
840

Opština Žagubica objavila je rešenje o raspodeli novca za sufinansiranje medijskih projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja za 2019.godinu. Konkurs koji je sprovela Žagubica problematičan je iz više razloga.

Žagubica je kao i prethodnih godina opredelila 6 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa. Na konkursu je učestvovalo 27 projekata, od kojih je 16 odbijeno. Rešenjem opštinskog veća je novac dodeljen za 11 medijskih projekata. Međutim, iako se u ovom dokumentu navodi da je raspodela izvršena na osnovu predloga komisije koja je ocenjivala projekte, taj dokument ne postoji na zvaničnom sajtu opštine.

Od 6 miliona dinara, čak 4,2 miliona dinara je dodeljeno za projekat pod nazivom „informisanje građana opštine Žagubica u funkciji ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ za koji se navodi da ga realizuju dva medija – Radio Homolje i Televizija Homolje. Iznos koji je pripao ovom projektu predstavlja 70 odsto ukupnog novca koji je opština dodeljivala.

Ostalih 30 odsto podeljeno je na 10 projekata i medija.

TV Istok, Zaječar – „Ogledalo Žagubice“ – 500.000 dinara

portal E-Braničevo- „Mitovi i legende Homolja“ – 240.000 dinara

TV Mlava, Petrovac na Mlavi – „Žagubica na TV Mlava“ – 240.000 dinara

TV SAT – „Žagubica okom televizije“ – 240.000 dinara

novine Braničevac, Požarevac – „Žagubica na dobrom putu“ – 150.000 dinara

novine Reč naroda – „Kroz opštinu Žagubica“ – 150.000 dinara

radio Hit, Požarevac – „Homolje-put tradicije i kulture“ – 100.000 dinara

TV Bor – „Homolje – od prirode do tradicije“ – 100.000 dinara

portal IST Media , Bor – „Homljski brend – od domaćina do kupca“ – 60.000 dinara

Da Vas podsetimo:  Odbor za kulturu i informisanje odbio da raspravlja o stanju u srpskim medijima i bezbednosti novinara

portal Trag, Požarevac – „Lokaliteti rane Vizantije u okolini Žagubice“ – 20.000 dinara

Samim uvidom u nazive projekata stiče se utisak da je kod većine projekta zapravo reč o pukom medijskom praćenju.

RTV Homolje već nekoliko godina konkuriše sa projektom istog naziva „Informisanje građana opštine Žagubica u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja“. Ovaj „projekat“ je 2018.godine dobio 3.940.000 dinara, 2017.godine – 3.960.000 dinara, a 2016.godine 4.286.000 dinara.

Da se po istom ključu raspodeljuju sredstva u Žagubici može da ukaže i podatak da su ostali mediji čiji su projekti odobreni, ove, kao i prethodnih nekoliko godina dobijali do 500.000 dinara.

Identične iznose novca ove i prethodne godine dobilo je 6 medija:

TV Istok, koji je prošle godine imao projekat „Žagubica u fokusu“, a ove godine „Žagubica u ogledalu“;

E-Braničevo, ali sa projektom drugačijeg naziva i tematike;

SAT TV sa projektima različitog naziva;

Reč naroda sa projektima različitog naziva;

TV Mlava sa projektom identičnog naziva „Žagubica na TV Mlava“;

Braničevac (bivše Nove novine) sa projektima različitog naziva;

S druge strane, IST Media je ove i prethodne godine konkurisala sa projektom istog naziva, ali je dobila manje novca.

Pojavio se i nov portal „Trag“ iz Požarevca, izdavača „Maxima Cherry“. Zanimljivo je da portal u registru medija postoji od 17.januara 2019.godine, odnosno da je registrovan dva dana nakon objavljivanja konkursa u listu „Reč naroda“. To nije bila prepreka komisiji da i ovom portalu dodeli novac.

Kada je reč o komisiji koja je ocenjivala projekte, u rešenju o imenovanju se ne navodi ko je sve bio predložen za rad u komisiji. Rešenjem predsednika opštine u komisiju su imenovani Saša Todorović iz Knjaževca koji je predstavljen kao slobodan novinar i član UNS-a, kao i Dragiša Radulović iz Negotina, pored čijeg imena je navedeno da je diplomirani politikolog i član UNS-a. Treći imenovani član je Radiša Milošević, diplomirani ekonomista, inače rukovodilac odeljenja za privredu i ekonomski razvoj opštine Žagubica.

Da Vas podsetimo:  Ekspertkinja UN poziva na političku volju da se zakoni prevedu u konkretne radnje u cilju zaštite slobode izražavanja

U. Urošević
Izvor: boom93.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime