Kakva je bila kampanja?

0
40

Biro za društvena istraživanja (Birodi) saopštio je da je kampanja za lokalne izbore u delu gradova i opština u Srbiji sprovedena u ambijentu kršenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Foto: 021.rs

Ta povelja garantuje autonomiju lokalnih samouprava u odnosu na više nivoe vlasti.

Tokom izborne kampanje došlo je do narušavanja člana 12 Ustava Srbije, koji takođe lokalnim samoupravama garantuje autonomiju u odnosu na republičku vlast, što znači da nosioci javnih funkciia sa republičkog nivoa ne mogu biti učesnici i garanti datih obećanja u izbornoj kampanji, naveo je Birodi.

Nosilac izborne liste okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je suprotno članu 111 Ustava Srbiji, članu 1 Zakona o predsedniku Republike i ODIHR preporuci 5, kojom se ukazuje na potrebu razdvajanja javnih i partijskih funkcija i angažmana.

Birodi navodi i da je u protekle dve nedelje izborne kampanje, od 13. maja do 27. maja, medijska dominacija vlasti i vladajuće partije u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalim pokrivanjem i N1 bila u odnosu 8:1 u korist vlasti.

Vlast u liku predsednika Republike, predsednika Vlade Srbije i predsednice Skupštine Srbije, bila je predstavljena izrazito pozitivno i bezgrešno sa nula negativnih sekundi, naveo je Birodi, dok je u dnevniku N1 vlast bila predstavljanja negativno-neutralno.

S druge strane, navodi Birodi, opozicione liste su u analiziranim dnevnicima većinski bile ili marginalno predstavljene, odnosno izostavljene ili negativno predstavljene uz retke primere pozitivnog izveštavanja.

Prema podacima Birodi, izborne liste opozicije u Dnevniku RTS bile su neutralno predstavljene, a u dnevniku Pinka – izuzev liste „Za zeleni Beograd, Kada ako ne sada – Dr Dejan Žujović“ koja je bila pozitivno predstavljena, sve opozicione liste su bile negativno predstavljene, ali i stranke koje su zagovarale neizlazak na izbore.

Da Vas podsetimo:  UNS-ova baza: U 2023. godini dvostruko više pritisaka i gotovo dvostruko više fizičkih napada nego u 2022. godini, broj pretnji smanjen

U dnevniku TV Prva pozitivno su predstavljene liste „Biram borbu“, lista koju predvodi Narodna stranka i liste „Mi glas iz naroda“, dok u dnevnicima TV Happy i TV 92 izborne liste opozicije nisu bile predstavljene.

U dnevniku kablovske televizije N1, izborne liste iz reda opozicije su bile pozitivno predstavljene i to pre svega „Biram Beograd – Dobrica Veselinović“, odnosno „Kreni promeni – Savo Manojlović“, dok se o ostalim listama malo ili nimalo nije izveštavalo.

Stranke koje su zagovarale bojkot izbora su predstavljene većinski na neutralan način, navedeno je u saopštenju.

Simulatno prenošenje minitnga izborne liste za lokalne izbore u Novom Sadu, Čačku, Beogradu i Valjevu, koju predvodi predsednik Srbije, na više od 20 televizijskih stanica, govori o urušenom medijskom pluralizmu u Srbiji, koji je garatovan Zakonom o elektronskim medijima, zaključio je Birodi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime