Kakva je budućnost Euleksa?

0
905

Misija Evropske unije na Kosovu – Euleks, trenutno je veoma aktivnija. Proteklih meseci uhapšeni su mnogi ratni zločinci. Ipak vrlo su glasne i kritike protiv te misije.

0,,16343689_303,00
Misija Evropske unije na Kosovu – Euleks, na Kosovu je nadležna za mnoge stvari – za istraživanje, praćenje i hapšenje svih onih koji se sumnjiče za ratne zločine, za korupciju i organizovani kriminal. Ta Misija istovremeno nadgleda, pomaže i savetuje državno-pravne institucije Kosova kao što su pravosuđe, policija i carina. Eeuleks je sa svojih 111 miliona evra godišnjeg budžeta istovremeno i najskuplja evropska misija. Ali, uprkos svim ovlašćenjima kao i finansijskim sredstvima, Euleks dugo nije uradio mnogo; prema mišljenju mnogih, čak i suviše malo. Zato je vrlo često na meti kritika.

Od februara 2013. godine tu Misiju sa više od 2.000 saradnika (stranih i domaćih, kosovskih) vodi Nemac Bernd Borhart. On je još na samom početku svog mandata u jednom intervjuu za Dojče vele najavio da namerava da „preduzme prve korake u suzbijanju korupcije i hapšenju ratnih zločinaca“. I zaista, samo nekoliko meseci kasnije, usledila su prva hapšenja. U maju prošle godine uhapšena su petorica vodećih komandanata OVK, bliskih saradnika premijera Hašima Tačija. Oni se sumnjiče za ratne zločine u periodu između 1998. i 1999. godine koje su, navodno, počinili, kako prema srpskom, tako i albanskom stanovništvu.

„Ne interesuje nas politika“

Ta hapšenja nisu bila jedina. U međuvremenu su se dogodila i brojna druga, kao i razni sudski procesi. Ali najveću buru izazvala su ta dva slučaja. Početkom ove godine uhapšen je sin bivšeg kosovskog predsednika, Ibrahima Rugove, Uke Rugova, zbog sumnje u korupciju i prevare. Nešto kasnije, 27. januara uhapšen je jedan od najpoznatijih vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović. On se tereti za ubistva i ratne zločine nad Albancima tokom rata na Kosovu 1999. Njegovo hapšenje dogodilo se neposredno uoči izbora u Severnoj Mitrovici (gde većinski žive Srbi), iako je imao velike šanse da bude izabran za novog gradonačelnika tog grada.

Da Vas podsetimo:  Misteriozni uvoz SNS-a od skoro tri miliona evra

„Nas ne interesuje politika. Slučajno se dogodilo da smo poslednjih nedelja u mnogo slučajeva imali dovoljno materijala na raspolaganju koji su državnom tužiocu omogućili da izda naloge za hapšenja“, izjavio je tada Bernd Borhart. Osim te dvojice, uhapšene su i mnoge druge „važne osobe“ – kako na srpskoj tako i na albanskoj strani. Među njima je i bivši ministar Fatmir Ljimaj, kao i bivši srpski šef policije na severu Kosova, Dragoljub Delibašić.

Kritičari Euleksa međutim tvrde da je, kada se govori o svim tim akcijama, zapravo reč o kampanji, budući da vlada u Prištini namerava 14. juna ove godine unese promene u rad te Misije. „Ja sam ovde stalno aktivan i ta hapšenja sigurno nemaju nikakve veze s našim mandatom. O tome šta i kako rade drugi, ne želim da spekulišem“, rekao je Borhart.

„Kosovu je Euleks potreban“

Od početka rada Euleksa, pred međunarodne sudije izvedeno je više od 500 osumnjičenih, od kojih je oko 350 osuđeno – zbog ratnih zločina, korupcije, organizovanog kriminala. Ipak, mnogi sudski postupci još nisu ni počeli, kao što su i mnoge istrage još uvek u toku, među njima i one vezane za ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

„Duboko poštujem rad Euleksa, kao i trenutnog šefa Misije, Borharta. Uverena sam da se Euleks neće u potpunosti povući s Kosova. Misija će sigurno da se promeni i smanji, ali ona je itekako važna na ovom području kada je reč o ratnim zločinima, organizovanom kriminalu, korupciji i programima za zaštitu svedoka. Zato će Euleks i sledećih godina biti prisutan na Kosovu“, kaže Johana Dajmel i Društva za jugoistočnu Evropu.

Kosovska vlada, međutim, misli drugačije. Ona smatra da je 15 godina nakon rata i šest godina nakon proglašenja nezavisnosti, sposobna da preuzme potpunu odgovornost na području pravosuđa i policije. „Pitam se da li je vlada Kosova zaista to u stanju. Nisam siguran da bi vlada mogla da uhapsi vođu kosovskih Srba, Ivanovića jer bi to odmah dovelo do nemira i sukoba sa srpskim stanovništvom i žestokih protesta“, zaključuje Franc-Lotar Altman, profesor sa Odeljenja UNESCO za međunarodne odnose na univerzitetu u Bukureštu.

Da Vas podsetimo:  Grčić nakon EPS-a dobio novu funkciju: Izabran za predsednika opštine Obrenovac

Tribunal samo za Kosovo

Trenutno je na Kosovu u toeku i istraga u vezi moguće trgovine ljudskim organima tokom rata na tom području. Istraga je zasnovana na izveštaju evropskog poslanika Dika Martija. Zbog velikih problema vezanih za zaštitu svedoka, trenutno se razmatra i mogućnost uspostavljanja jednog takozvanog ad hok tribunala koji bi bio nadležan samo za zločine koji su se dogodili na Kosovu. Vlada u Prištini traži da se taj sud uspostavi na Kosovu. U svakom slučaju, tribunal bi trebalo da bude osnovan do kraja aktuelnog mandata Euleksa.

Što se same Misije Evropske unije na Kosovu tiče, ona može da bude okončana samo dogovorom između Prištine i Brisela. Međutim, mnogi posmatrači smatraju da Euleks sa Kosovu sigurno neće otići tako skoro.

Autori: Bahri Cani / Željka Telišman

Dojče vele

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime