KAKVE KANDIDATE NAROD OČEKUJE OD OPOZICIJE U SRPSKOJ?

1
43

Ako opozicija na izborima, biračima ponovo ponudi stare i istrošene političare koji se godinama provlače kroz izborne procese, izbore će sigurno izgubiti.

Darko Kuzmanović, politički analitičar

Darko Kuzmanović

Još na prethodnim lokalnim izborima građani ove zemlje političarima su jasno stavili do znanja čega im je dosta i šta tačno žele. U većini lokalnih zajednica u kojima su pobjedu odnijele partije koje su na državnom nivou opozicija, mogli smo govoriti o kandidatima koji su nova ili nekompromitovana politička lica i to je jedini recept koji opoziciji može donijeti pobjedu. Vodeći se tim zaključkom, pobjede Stanivukovića u Banjaluci, Petrovića u Bijeljini, Vidića u Brodu i čak četvrta pobjeda Milana Miličevića u Tesliću nisu uopšte iznenađenje.

Građanima Republike Srpske je više dosta preletača i političara koji na javnoj sceni postoje i po nekoliko decenija i koji realno ne mogu da uhvate korak sa savremenim tokovima i potrebama društva jer nemaju šta novo da ponude. Ljudi, naročito mladi traže nove ideje, nova i nekompromitovana lica koja imaju šta da ponude a ne političare koje pamte praktički od rođenja odnosno još od devedesetih godina. Ako politički seniori i pojedinci koje smo već imali priliku da gledamo u visokoj politici na različitim nivoima misle da će mladi pohrliti na birališta i pružiti im podršku samo zato jer je Dodik loš, grdno se varaju.

Mladi ne vide razliku između vlasti i pojedinih opozicionara

Mladima je dosta bukanja i srbovanja. Oni uopšte ne vide razliku između političara na vlasti i pojedinih opozicionara koji se godinama provlače kroz različite nivoe i kojima su primarni cilj samo funkcije. Radije će ostati kući na nedeljnom porodičnom okupljanju ili pocijepati glasački listić nego napustiti nedeljnu dremku i čekati u redovima da bi glasali za potrošene političare. Upravo to i jeste razlog zbog kojeg su Nebojša Vukanović, Jelena Trivić, Draško Stanivuković a za njima i Milan Miličević dobili najveće aplauze učesnika protesta.

Da Vas podsetimo:  Lov na medveda

Niko od njih nije kompromitovan a Miličević je čak četiri puta sa ogromnom razlikom pobjeđivao SNSD u Tesliću iako su u njegovo rušenje s vlasti uloženi milioni maraka što je dokaz i da je građanima pobjedički mentalitet veoma bitna stavka. Niko od pomenutih učesnika iza sebe nema medijske ispade, uvrede, korupcionaške afere, kriminalne radnje ili neke druge probleme sa zakonom i jedino oružje na koje se oslanjaju jesu istina i konkretne ideje i aktivnosti koje narod prepoznaje. Takođe, svako od njih je autentičan i poseban na svoj način što ide u prilog tezi da građani žele novine.

Ako opozicija na izborima, biračima ponovo ponudi stare i istrošene političare koji se godinama provlače kroz izborne procese, izbore će sigurno izgubiti. Opozicione birače, pogotovo mlade apsolutno ne interesuje ko će biti kandidati. Interesuje ih samo ko ima najviše šanse da trenutni režim pošalje u političku istoriju i te kandidate će mahom i podržati. Gledano iz ugla struke ali i rezultata nedavnih lokalnih izbora, nova, nekompromitovana, energična i pobjednička lica su jedini recept za uspjeh. Ako opozicija nije sposobna da to shvati, i takve kandidate ponudi, u tom slučaju uopšte i ne zaslužuje da dođe na vlast. Ikada.

https://pokreni.rs/

 

1 KOMENTAR

  1. Ne slazem se sa mišljenjem političkog analitičara, mislim da je sve izneo krivo, netočno i nelogično !
    Već poodavno zivimo i radimo u trzišnoj ekonomiji, a zakoni trzišta su neuništivi, i nisu mogli biti eliminisani niti u socijalističkoj ekonomiji naše zemlje poslije drugog svjetskog rata. U političkom smislu, trzište označava trzište ideja tj. Višepartiski sistem . Dakle, na političkom trzistu se traze IDEJE, kao najvrednija i najtrazenija roba ! “.Kupce” tj. GLASAČE , sasvim sigurno NE ZANIMA da li je nosilac ideje muškarac ili zena , star, mlad ili srednjih godina , ………. Ono što ih apsolutno zanima, jeste to, da li će kandidat ispuniti obećanja ( program ) , stručnost , moralna i etička čistoća , patriotizam ,nacionalna osvješćenost, mentalna stabilnost, inteligencija ,hrabrost …………
    U našem slučaju, problem pretstavlja nemogućnost da se nove ideje i novi ljudi ( bez obzira na godine ) predstave biračkom tijelu, i upravo to stvara šansu već „ofucanim i izblamiranim” političarima da ponovno osvoje neke političke pozicije. Dakle ne radi se o tome koliko su kandidati stari, i po godinama i po sudjelovanju u politici. Problem pretstavljaju oni , koji su već sudjelovali kao učesnici u vlasti i demonstrirali negativne karakteristike, često pogubne za Drzavu i Narod . Upravo takvi, podrzavani su od „stranog faktora“ , jer su mnogi potkupljivi, druge se lako moze ucijeniti, ne nedostaju ni „korisni idioti“ ……..itd. Sistem takav kakav je, jednostavno ne dozvoljava korektnu predizbornu utrku, tako da mnogi pretendenti , uopće nemaju šansu da se pretstave i sudjeluju u zdravoj utrci ideja i ličnosti!! Tvrdim da “ strani faktor “ dominira u kontroli kandidata, i onemogućava one prave……..a podrzava one naj gore po nas .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime