Kakvu i koju Srbiju mandatar vodi u EU

0
932

eusrbijaPodrazumeva se da i prosečno obavešten čitalac i ovog Sajta, uz druge koje prati i čita, zna šta je Evropska unija (EU), šta je Evropska komisija, šta je njen parlament, šta je u Briselu, šta u Strazburu, šta je „bregzit“, šta proširenje, šta su to spoljni poslovi i bezbednost EU, šta sankcije Rusiji, šta rade visoki predstavnici i komesari, šta su i Sjedinjene Američke Države svemu tome i u svemu tome, šta je njima njihov Nato itd.

U stvari, prosečno obavešten čitalac trebalo bi to da zna. A, iskreno govoreći, i kad misli da zna, najverovatnije je da mu je malo šta od toga i o tome jasno. Odnosno možda bi trebalo da mu je jasno da on malo šta o tome i od toga zaista zna.

Jer Evropska unija je takvo zamešateljstvo administracije, pre svega nje, da ni neki od onih koji su unutra ne znaju gde su i šta su i oni u svemu tome. A još manje to znaju oni koji su u „čekaonici“, koji gotovo naslepo bauljaju putem ka toj Uniji. Bauljaju ka njoj kao spasenju i kasi iz koje će curkom da cure pare u njihove blagajne. Bauljaju kao prema Diznilendu sa čijeg neba samo pečene ševe padaju. Ni posle referenduma Britanaca ništa tu nije jasnije: ko tu kolo vodi, ko udara u bubanj, a ko je mečka Božana.

Na stranu sve ono što je u pojedinim zemljama članicama EU dobro (kod nekih je bilo dobro pa i mnogo bolje pre ulaska), što je pravno sređeno, što je mnogoštošta danas drugačije, bolje: usvojene su neke vrednosti koje neke članice nisu posedovale ranije. Ali su neki svesni da su sve to i sami mogli i bez silnih papazjanija od zakona EU koje moraju da usvajaju i da ih primenjuju… O izgubljenom oko 80-procentnom suverenitetu, o pod mus uvođenju i po članice EU veoma štetnih sankcija Rusiji, o gomilanju naoružanja NATO-a uz granice sa Rusijom, o činjenici da se takvom militantnom aktivnošću izaziva treći svetski rat u kome će Evropa najvećma a možda i dokraja stradati, o migrantskoj krizi kojoj Evropa (ne samo EU) ne može ništa, nije joj jasno ni šta je to, ni otkud to, a tome se ne nazire kraja… o svemu tome ne treba posebno ni govoriti.

Da Vas podsetimo:  Školska godina košta mnogo više nego ranije – Druga strana medalje

I sad o pitanju iz naslova: kakvu i koju to Srbiju mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić vodi u Evropsku uniju? I šta je to danas Srbija? Kolika je ona? Gde su joj granice? Da li će Vučić u EU uvesti Srbiju sa Kosovom i Metohijom, sa takozvanom samoproklamovanom državom Kosovom ili bez njega, odnosno bez nje? Da li će Srbija morati da prizna tu samoproglašenu državu Kosovo?

Šta prosečan čitalac i ovog Sajta može da misli o tome? Jer, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponavlja da Srbija nikad neće priznati samoproglašenu republiku Kosovo. Ako neće, onda ništa od EU – nikad ne sme da se smetne s uma da je apsolutna većina članica EU priznala tu takozvanu državu. I plus toga što su je priznali čak i Olimpijski komitet, FIFA, UEFA, rukometni i drugi savezi sveta i Evrope…

Hoće li Srbija, dok baulja svojim makadamskim putevima ka EU, morati da ispuni sve one zahteve vezane za manjine, pa zahteve suseda, pa zahteve nevladinih organizacija, pa prodaju i ono malo javnih preduzeća i ostalih resursa što joj je ostalo, uništenje svoje privrede i u njoj svakog traga svojoj industriji, svojoj poljoprivredi (poljoprivrednik iz Srema morao je neki dan da proda dva i po praseta od oko 25 do 30 kilograma težine da bi kupio 10 kilograma ribe i obeležeio 40 dana od smrti majke; riba zbog petrovskog posta) i sve to radi nekakvih inostranih nazovi investitora kojima se zapošljavanje naših radnika finansira iz budžeta poreskih obveznika Srbije…

Hoće li Srbija zaista morati da se odrekne Rusije, Kine, Republike Srpske i Srba koji danas žive u susednim državama? Hoće li Srbija zaista morati da uvede sankcije Rusiji? Ako Srbija ne uvede, oni mogu da kažu: ništa od prijema… I tako dalje.

Da Vas podsetimo:  SAMO CEPAJ Srpska modifikovana salata

Suštinska su pitanja u svemu tome za mandatara i njegovu novu Vladu:

– može li Srbija i sama, bez EU, da postane pravno uređena država i bez svega toga što traži EU da se ovde uradi?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoje školstvo (neka se ovom narodu saopšti koliko Engleska ima privatnih fakulteta), zdravstvo, ifrastrukturu?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoju životnu sredinu i okolinu (dovoljno je pogledati na šta liči centar a na šta pojedini periferni delovi Beograda, pa reke, rečice, potoci, plastika i nepokošena trava pored puteva, psi lutalice)?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi i da vodi svoje finansije (i porez) a da joj to ne radi u svetu prilično ozloglašeni MMF, koji su mnogi oterali jer im on ukida velik deo suvereniteta i uvodi ih u dužničko ropstvo iz koga se ne može nikad iskobeljati – to su Čaušesku, Gadafi… platili glavom?

– može li Srbija i sama, bez EU, da sredi svoje unutrašnje poslove, kao policiju, na primer (šta će Srbiji tolike milicije, kao nekad na Bliskom Istoku), jer ovo što radi „komunalna“ zaista nije normalno… može li?

– može li Srbija i sama, bez EU, da vrati svoju kulturu svojoj kulturi (bez svog obrazovanja, svoje nauke i svoje kulture postaćemo jedan sveopšti balkanski rijaliti!)?

– može li Srbija i sama, bez EU, da od malih nogu uvede deci vaspitanje, da uvede bonton, da se od malih nogu uči i ljubav prema otadžbini?

– može li Srbija i sama, bez EU, da reši paukovu mrežu korupcije koja ju je premrežila od A do Š, kriminal, ubijanja, pedofiliju, narkomaniju?

Da Vas podsetimo:  LUDILO:“Osam vekova smo čekali da se pojavi neko kao Vučić“

– može li Srbija i sama, bez EU, da zaustavi umiranje svake godine jednog grada od oko 37.000 stanovnika, može li da ovom narodu vrati pravdu i veru u pravdu, da zaustavi partijsko zapošljavanje, odliv mladih u svet (samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi živi oko 70.000 visokoobrazovanih mladih Srba)… može li? I tako dalje.

Može li to ova i ovakva Srbija? Može li bilo šta a da ne dira narodu u plate i penzije?

Očigledno je da ne može. Da može onda mandatar ne bi primao građane od 5:30 časova i rešavao njihova životna pitanja, nego bi to rešavale nadležne službe ministarstava i lokalnih samouprava. Istina, on ima pravo da to radi. Ali to nije njegov posao. Au svemu tome zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik podataka o ličnosti druga su priča. Kao i pojedine agencije. Kao Agencija za borbu protiv korupcije, na primer.

Dakle, kakvu i koju to Srbiju mandatar Vučić vodi u Evropsku uniju? Možda bi bilo dobro da to bude isključivo ona Srbija koja bi trebalo da sredi samu sebe zbog sebe, a ne zbog EU, Sjedinjenih Država ili bilo koga drugog. Pa tek onda da se vidi (i možda ipak da se o tome narod izjasni) šta će i kuda će.

Miloš Kordić

Intermgazin

PODELI
Prethodni tekstErdogan
Sledeći tekstVaš sam kum, Selam alejkum!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime