Kamen temeljac

0
1984

ne-damo-beograd-1-620x330Oh, bože, trebalo je da septembarski odmor provedem na nekom drugom mestu, a ne u mom Beogradu.

Sutra odlazim, ovih deset dana bilo je sasvim dovoljno da obiđem celu rodbinu i da me roditelji vide. Ali moram da vam otkrijem da mi je fascinantno koliko je moja zemlja potonula u ovih sedam meseci, od kako sam otišao. Iskreno, mislio sam da Aleksandar i svi drugi koji sarađuju sa ovim sajtom preteruju kada mrače u svojim tekstovima na ovom portalu, iako sam i sam svojevremeno pisao mračne tekstove.

Čovek se tamo napolju brzo promeni i prilagodi onom što je bolje, iako ni tamo gde sam otišao kažu da ne cvetaju ruže. Norveška (eto otkrio sam vam) je, kažu u krizi zbog toga što je cena nafte postala smešna. Čak je i nekoliko hiljada ljudi dobilo otkaz, pa je narod uhvatila panika. Međutim, sve to što se tamo dešava je smešno za nekoga ko je prošao balkanski galimatijas ili ko živi u njemu.

Ali, ljudi, da li znate koliko ste, da izvinite na izrazu, sjebani?

Ne bunite se zbog bezakonja koje vlada.

Ministri se svuda voze pod neviđenom pratnjom, sve uz upotrebu blinkera, policije, specijalne policije.

Svaki put kada vam neko levo mudo dođe u Beograd zatvara se ceo grad koji postaje nalik na tvrđavu, sa čim se, inače, mediji sprdaju po celom svetu.
Državu nam predstavlja srednjoškolac koji je kupio diplomu fakulteta, a pola vlade je platilo svoje master i doktorske titule. Pre tri dana, kada sam im bio u poseti, rođak (koji je u školu ulazio samo kad je morao) pitao me da mu pozajmim „par hiljada evra“ da „masterira“. Kad sam ga pitao kad je to upisao fakultet, kad je pre godinu dana imao samo diplomu III stepena, odgovorio mi je „Ma daj, Vuče, u Srbiji sve može da se kupi“.
Prodaju vam priču kako je sve bolje, a svi pokazatelji govore da je sve gore. MMF vas hvali samo zato što ne pamte da je bilo ko uspeo ovoliko zajebava svoj narod a da nema ozbiljan problem na ulicama.

Da Vas podsetimo:  ZAVRŠNI RAČUN 2020

Vladajuća stranka se u parlamentu ponaša kao jedna organizacija koja je zabranjena 1945. u Nemačkoj.

Kult Vođe je izgrađen do savršenstva.

Guta narod sve što vođa kaže.

Aminuje.

Ali mediji što ćute? Ma gromoglasno.

Prosto sam oduševljen koliko nema informacija o protestima protiv početka izgradnje Beograda na vodi.
CP6BPaQWoAAWvj--e1443359210551Prosto sam zapanjen koliko main-stream mediji ćute da se ispred zgrade Geozavoda okupilo „par stotina slučajnih prolaznika koji čekaju tramvaj, valjda“…
Ne mogu da verujem da čak ni na naslovnoj strani portala kao što su B92 i Blic ne mogu pronaći informacije o demonstracijama zbog kojih je zatvoren najprometniji deo Beograda.

Policija u Karađorđevoj ulici.

Zašto, ljudi? Aman, pa u pitanju je miran, građanski protest onih koji se protiv izgradnji nečega što je trebalo da se gradi na obali Save.
Svuda u svetu, i to odgovorno tvrdim, takve su demonstracije normalne i dozvoljene.

Nikakav iznos investicija, nikakav broj radnih mesta, ne sme da bude jači od građanskih sloboda i nečijeg prava da slobodno, glavno i jasno kaže „ja sam protiv ovoga“. Bez nasilja.

Iskreno, nisam mogao da verujem da su prošli put postavili tramvaje da investitor ne bi video nezadovoljne građane. Nisam mogao da verujem ni da su zabranili brodu sa patkom i natpisom „Ne davimo Beograd“ da učestvuje u karnevalu brodova. Nisam mogao ni da verujem da su demonstranti sklonjeni na 200 metara od mesta gde će da bude postavljen kamen temeljac.

Svašta nisam mogao da verujem.

Ali sam se sad uverio.

Hteli vi to da priznate ili ne, Srbija današnjim danom pokazuje da je na korak od diktature.

Hteli vi to da priznate ili ne, dobili smo najgoru poslušničku vlast koja radi sve što im se kaže, a pod izgovorom stranih investicija zabranjuje okupljanje, proteste…

Da Vas podsetimo:  MILOST ZA HOR: U NJEMU NEMA JEDNOGLASNOSTI!

Ja putujem sutra. A vama neka je bog u pomoći.

Verujem da će danas snimak svečanosti polaganja kamena temeljca biti emitovan mnogo puta. Jednom je dovoljno. Sve ostalo je previše.

Vuk Branković

672555_protest-foto-milorad-milankovic-1_f-e1443359125505

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime