KAMO DALJE, ROĐAČE?

3
155

Još malo je ostalo do kraja teške 2022. godine. Kada pričamo o situaciji u svetu, ova godina je protekla pre svega u znaku rata u Ukrajini. Taj rat je u informativnom smislu potisnuo sve ostale sukobe koji se događaju na različitim tačkama planete. O njemu se mnogo piše i govori, a pitanje je šta mi zaista znamo o tom tragičnom događaju (propaganda je prilično jaka sa obe strane i teško je doći do pouzdanih informacija). Kada je reč o Srbiji, rat u Ukrajini se pretvorio u utakmicu u kojoj se zauzimaju navijačke pozicije, što je jedan neljudski čin. Radovati se gubitku ljudskih života je za svaku osudu. Kud se dede antiratna pozicija, čak i među onima koji sebe smatraju levičarima? Da li su oni shvatili, naročito na primeru kovid pandemije, da je svaki ljudski život vredan?

            Rat u Ukrajini je vešto iskoristila Srpska napredna stranka i pobedila na aprilskim izborima, a pre svega Aleksandar Vučić jer je obećao „mir i stabilnost“. Sada na kosovskom primeru vidimo da od toga nema ništa. Ljudima na notornim barikadama Vučić u stilu Slobodana Miloševića poručuje kako „ne sme niko da ih bije“. Kosovsku krizu naprednjačka vlast koristi da bi skrenula pažnju sa sve dublje društveno-ekonomske krize. Nju iz brojnih razloga ne zanimaju pitanja kao što su plate, penzije, sigurnost radnih mesta, poskupljenja, javno zdravlje (najnoviji primer sa izlivanjem amonijaka u Pirotu to pokazuje) ili izuzetno loši rezultati popisa (prema preliminarnim rezultatima, koje treba uzeti sa ozbiljnom rezervom, za skoro 500.000 nas je manje u odnosu na popis iz 2011. godine). Zato nije problem da se pedeset dežurnih branilaca srpstva pošalje na Jarinje, pa čak i da se ta predstava jeftinog i provincijalnog patriotizma ne završi srećno. Naprednjaci proizvode tenzije kako spolja, tako i iznutra, a kao glavni spasilac pojavljuje se Vučić. I tako taj šablon funkcioniše već deset godina, na našu veliku štetu.

Da Vas podsetimo:  Eskobar: Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine PITANJE NEDELJA, a ne godina. Priznanje od strane Beograda u kasnijoj fazi, MORAĆE da se desi

            „NOVA GODINA KUCA NA VRATIMA“

            Ono što je potencijalno moglo da oživi političku scenu je najava donošenja opasnog zakona o policiji. Tim zakonom bi bila proširena ovlašćenja policije i resornog ministra, Srbija bi faktički postala policijska država, a opozicioni aktivisti bi bili u velikoj opasnosti. Ipak, zakon je ponovo povučen iz procedure, što ne znači da vlast neće obznaniti još gori i opasniji Nacrt zakona. Na takav scenario treba da budemo spremni. Taj recept su naprednjaci primenili i u slučaju Zakona o eksproprijaciji, pa opet Rio Tinto nije napustio Srbiju. Jalovo je insistirati na institucionalnoj borbi i na dijalogu – ova vlast isključivo poznaje silu i silom joj treba odgovoriti. Brzo nam stiže 2023. godina, ali se u našim životima ništa ne menja. Stare brige i problemi ostaju. „Kamo dalje, rođače?“, pita Džoni Štulić. Mi kažemo: u borbu do pobede!

ALEKSANDAR NIKOLIĆ

3 KOMENTARA

 1. Милошевић је имао полицију на Косову и Метохији, а овај непомјаник може само са праћком да добаци до Срба на тој територији, а за сву ситуацију је искључиви кривац, Рат у Украјини је почео свргавањем демократски изабраног претседника и спаљивањем људи- Руса у Дому културе на мајданском тргу, Нешто се не сећам да је светска јавност била згрожена тим чином, као и чином да су пуцали у људе који су искакали са прозора да се спасу од пожара. Русија тада није војно била спремна, и она је куповала време Минским споразумима, али много искреније од Запада. Шта је тражоила Нуландова на тргу са пуном торбом сендвича за „хероје“, припднике нацистичких фаланги у Украјини? Једна америчка људождерка, хушкала је Украјинце на Русе, тражила крв, али словенску! А што се тиче пропаганде, велика пропаганда лажи је у западним медијима, Руси су као и Срби, невични медијским опсенама, нису толико душевно искварени као ови лажови на западу. Једино домаћи, српски медији лажу свој народ и полуистинама а често и лажима му замагљују памет!

  • Lepo i emotivno receno. Nazovi ,,SRPSKI MEDIJI,, a mi ne znamo ko su pravi vlasnici. Novina-Politika je napisana cirilicnim pismom a vlasnici Nemci??? To je bio pocetak nase slavne privatizacije. Novina-Blic ima nemackog vlasnika……za druge medije nagadjamo ko je vlasnik ali po pisanju i izgovorenim recima moze da se sa sigurnoscu predpostavi namera i pravi vlasnik.

 2. Što više čitam tekstove Aleksanda Nikolića, to ih manje razumijem. Od kada je svijeta i vjeka, bilo je
  i nazalost će još dugo biti……RATOVA. Oni koji nisu zahvaćeni ratom, opredjeljuju se za jednu ili drugu stranu, iz raznih razloga……..čisti interes, moralnih , humanih , pragmatičkih, pravnih , pravednih, osvetoljubivih ……itd. Gubitak ljudskih zivota je posljedica samoga rata. Da se netko raduje “ gubitku ljudskih zivota“ , da je to predmet nečije sreće, sagledavajući sam rat kao sporednu stvar, to sam prvi puta pročitao u ovom tekstu. Kada bi se iskreno borili za ljudske zivote, borili bi se protiv rata, a u ratu, veoma rijetko da su obadvije strane jednako krive. Uvjek smo na strani onih za koje smatramo da im je rat nametnut i da nisu imali drugog izbora. U konkretnom slučaju, oni koji smatraju da je rat započeo 24.02.2022 ……bit će na strani Ukrajine, a oni koji 8 godina prate rat Kijeva protiv samoproglašenih republika, stvorenih poslije drzavnog udara, ravnodušnosti prema “ Minskim sporazumima „, računat će 2014 , dogadjaje u Majdanu, kao početak rata i biti će na strani Rusa !!
  Na Vučićevu dugogodišnju vladavinu, i pored katastrofalnih rezultatata, po meni , od malog značaja je rat u Ukrajini i Kosovska kriza. Vučić je stvorio sistem unutrašnje kontrole takav, da ga je nemoguće skinuti sa vlasti. On je iznad Ustava, potpuno kontroliše i Parlament i Skupštinu, Tuzilaštvo i sudstvo..
  medije…..policiju i vojsku…….baš sve !! To su mu omogućili svojim pasivnim odnosom “ zapadni prijatelji “ , jer ga trebaju. Teško je naći nekoga koji bi više izdao, i brze uništio Srbiju……………
  Zamolio bih Aleksandra Nikolića, da mi obijasni , nikako mi nije jasno, šta je to bilo loše u poruci
  Slobodana Miloševića narodu na KiM “ nitko ne sme da Vas bije „……….. Pretsednik drzave obećaje svome narodu da će ga zaštititi od zuluma dijela policije ,koja samovoljno vrši represiju…………
  U isto vrijeme je Franjo Tudjman, predsednik Hrvatske izjavio da je on sretan čovjek “ jer mu zena nije ni Jevrejka ni Srpkinja “ …….. I samo su napasni Srbi komentirali Franjinu izjavu……..nitko drugi, ni u Europi ni na Svijetu………. Ali se komentar , na Miloševićevo obećanje narodu,mogao naći na svim europskim listovima, potcrtan i obeljezen kao krajnje negativan, i nigdje i nikada uz obrazlozenje,
  šta je tu loše……….. Kad Amerikanci nekog ili nešto proglase lošim, pitanja se ne postavljaju !!!
  Još uvjek ima onih, kojima taj Miloševićev zulum bruji u glavi, ( zamisli…nitko ne sme da bije narod )
  pa frazu još uvjek ponavljaju , nadajući se valjda, da će od nekoga biti pomilovani po glavi………….Mi smo ponosit i srećan Narod, ukoliko se ništa drugo nije moglo “ prišiti “ Miloševiću kao grijeh!
  Usporedjivati Vučića sa Miloševićem jeste čista vulgarnost. Ljudski izmet moze biti iste boje kao čokolada………. a opet je ogromna razlika……

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime