Kampanja – zloupotrebe na sve strane

0
817

Iako je predizborna kampanja tek na početku, već sada se mogu videti primeri zabranjenih aktivnosti političkih partija – od upotrebe javnih resursa u partijske svrhe, do zloupotrebe dece.

Gradonačelnik ide službenim kolima u radno vreme na partijski skup, opštinski kombi namenjen prevozu osoba sa invaliditetom se koristi za partijske potrebe, vladajuća partija na svom Fejsbuku deli fotografije svojih lidera koji kao javni funkcioneri otvaraju poštu i slikaju se sa decom, direktor i lekari Doma zdravlja u partijskim akcijama pregledaju građane i poklanjaju lekove.

Sve ovo se desilo u samo tri dana.


2016-03-22_042844
Službeni auto gradonačelnika slikan na partijskom skupu

Službenim kolima na partijski sastanak

Gradonačelnika Niša Zorana Perišića je službeni automobil odvezao u petak do Niškog kulturnog centra, gde je uz Miroslava Lazanskog učestvovao u predizbornoj tribini Srpske napredne stranke. Perišić se pravda tvrdnjom da je pre partijskog skupa imao sastanak sa direktorkom te ustanove.
Naravno da sam otišao zato što je tamo bio stranački sastanak, ali je inače taj razgovor trebalo da se održi zbog nefunkcionisanja velike sale NKC – rekao je Perišić.
Iako je stranački skup održan u radno vreme, u 11 sati, Perišić je rekao da „ne misli da je to zloupotreba“.


490x370_Opstinski-kombi-ispred-SNSOpštinski kombi za partijske potrebe

U subotu oko podneva kombi iz Opštine Pantelej, posebno prilagođen prevozu osoba sa invaliditetom, bio je parkiran ispred prostorija SNS u Panteleju.

Predsednik Opštine Srđan Savić (SPS) tvrdi da on to nije odobrio i da nije ni znao, dok u opštinskoj upravi kažu da je vozač tamo „slučajno zastao“.
Nešto je vozio do grada i u povratku je svratio do stranke. Nije ništa prevozio, niti bilo koga dovozio – kažu u opštinskoj upravi.


krka snsKo otvara poštu?

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici aleksinačkog SNS objavljen je foto-album pod nazivom „Stanković i Krkobabić otvorili poštu u Gredetinu!“. Na fotografijama su predsednik Opštine Nenad Stanković, koji je ujedno i lider lokalnog SNS, i Milan Krkobabić, direktor „Pošta Srbije“ i predsednik PUPS-a, koalicionog partnera SNS.

Da Vas podsetimo:  Bio je Eko forum u Surdulici Zašto zaštita životne sredine postaje politički problem?

Uz partijske prvake sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ na fotografijama je i veliki broj dece.


Lekari bez granica

sns nisMožda najočigledniji primer zloupotrebe javnih resursa je akcija kojom su se niški naprednjaci takođe pohvalili na Fejsbuku.

Jedan od lidera te stranke Bratimir Vasiljević je sa svojim saradnicima obišao „domove starih i nepokretnih svojih sugrađana“.

Pored toga što je među „saradnike“ svrstan i Milorad Jerkan koji je potpisan kao „direktor Doma zdravlja Niš“, u opisu događaja piše da je reč o „nastavku akcije Doma zdravlja“.
Ovom prilikom naši najstariji sugrađani pored korisnih zdravstvenih saveta, od lekarske ekipe dobili su vitamine i adekvatne suplemente za ljudsku ishranu, koje je preko svojih prijatelja i ljudi dobrog srca obezbedio izborni štab Srpske napredne stranke Gradske opštine Pantelej – piše u objavi na Fejsbuku.

Na objavljenim fotografijama su medicinski radnici u belim mantilima, ali i direktor Doma zdravlja koji jednoj građanki iz kese sa oznakom SNS daje medikamente.

Povrh svega, na fotografijama se vidi i službeni automobil predsednika Opštine Pantelej škoda „Superb“.

Male kazne kao stimulacija za zloupotrebe

Zbog starih navika i nedovoljno razvijene svesti, funkcioneri nisu svesni da krše zakon i ne mogu da podvuku crtu i razdvoje javno od privatnog, smatra Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

Političari veruju da sve što rade dok su na funkciji, rade zbog izborne kampanje – kaže Ninić.

Predizborna kampanja je, po njegovom mišljenju, samo period kada se takve stvari bolje vide, ali se one dešavaju sve vreme.

Ovaj predizborni period se ne razlikuje mnogo od redovnog stanja. Dok obavljaju funkciju, mnogo toga rade u ime i za račun stranke kojoj pripadaju. Zato su i njihovi nastupi van kampanje stranački obojeni – kaže Ninić.

Ninić dodaje da se situacija ne može bitno promeniti dok se ne promene izborni zakoni.

Sve vreme dok je na vlasti političar izveštaj ne podnosi građanima, glasačima ili bar organu koji ga bira, već svojoj partiji. Njegov ostanak na vlasti zavisi od ocene stranačkog rukovodstva i njegove lojalnosti – kaže Ninić.

Ipak, veoma bitan faktor u svemu su i veoma male ili nepostojeće kazne za kršenje zakona koji regulišu zloupotrebe javnih resursa.

Da Vas podsetimo:  Filip završio 2 fakulteta, napustio Beograd i otišao na dedovinu: Kamperima nudi pogled od milion dolara

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime