Kampanja za izbore na ivici epidemioloških mera

0
615
Foto: printscreen

Više puta je moglo da se čuje da izborni dan nije doprineo širenju zaraze korona virusa. Ipak, aktivnosti stranaka u toku predizborne kampanje zasnivale su se na proslavama, eksurzijama i humanitarnim akcijama koje su najvećim delom bile bez ikakve zašitine opreme. Istinomer je izdvojio neke od događaje na kojima su stranke ili opštine okupljale ljude.

Izbori su završeni, a epidemiološka situacija je ponovo buknula. Dok se u javnosti spekuliše da li je virus korona bio samo na privremenom odsustvu ili i na prinudnom, stručnjaci su prvo jutro nakon izbornog dana saopštili da je situacija preteća i da se virus razbuktava. Tog dana je i BIRN objavio tekst da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvaničnog broja.

Da izbori nemaju ništa sa širenjem zaraze čulo se sa više strana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je svako ko je izašao na glasanje bio bezbedniji, nego na bilo kom drugom mestu.

„Biračko mesto je bilo bezbednije, od bilo kog kafića, bilo kog tržnog centra“, objasnio je Lončar.

Gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink, članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je da broj zaraženih nije porastao zbog izlaska na izbore.

„Odlazak na biračko mesto ne predstavlja veći rizik nego odlazak u prodavnicu, odlazak u javni prevoz“, objašnjavala je Kisić Tepavčević i dodala da su se taj dan poštovale sve mere prevencije.

Nakon izveštaja posmatrača izbora saznaćemo i u kojoj meri su se tog dana poštovale sve mere prevencije.

A koliko su se mere prevencije poštovale i u stranačkim aktivnostima pre samog izbornog dana?

Aktivnosti stranaka i epidemiološke mere

Da Vas podsetimo:  Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi

Zbog situacije izazvane virusom korona izborna kampanje bila je neobično manjeg inteziteta.

Ipak, pojedine političke stranke su u poslednjim nedeljama pred izbore organizovale okupljanja u zatvorenom prostoru, razne večere za najstarije sugrađanehumanitarne akcije, čak i žurke, a nisu izostali ni izleti i putovanja.

Unija penzionera Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Lazarevac organizovala je dva druženja starijih sugrađana. Prvo okupljanje održalo se 12. juna, kojoj je prisustvovao član glavnog odbora SNS-a Goran Vesić.

Nekoliko dana kasnije na skupu istog povoda na listi zvanica našao se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Oba skupa održala su se u restoranu sa mnogo rukovanja, ali bez maske i socijalne distance.

Ministar Stefanović, nije obišao samo Lazarevac, već je 18. juna i penzionerima Mladenovca poručio da SNS računa i na njih i da ih vidi kao deo tima, sa kojim će zajedno raditi na stvarnju boljeg životnog standarda„. Nasmejana lica penzionera koji se rukuju sa ministrom su jasno mogla da se vide, jer ni ovoga puta na njima nije bilo zaštitne maske.

U domu kulture u mestu Vlaška obratio se i predsednik GO Mladenovac i član glavnog odbora SNS-a Vladan Glišić, koji se tom prilikom zahvalio penzionerima na podršci SNS-u i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Stefanovićev i Glišićev partijski kolega Goran Vesić, svojim prisustvom uveličao je slavlje i penzionerima u Surčinuu Grockojali i .  Osim Vesića, u restoranu u Leštinama kandidat SNS-a za predsednika GO Grocka Dragan Pantelič Panta priredio je slavlje i preneo pozdrave predsednika Vučića.”

Ova opština ipak, nije organizovala samo slavlja, već je penzionerima sa Kaluđerice organizovala i posetu Manastiru Tumane, a nedelju dana kasnije isto starijim sugrađanima iz Kaluđerice i posetu Manastiru Đunis i Ribarske banje. Penzioneri iz Begaljice, Umčara, Pudraca, Kamendola, Dražnja i Živkovca od opštine Grocka dobili posetu Đavolje varoši. Penzioneri iz Vinče i Leštana imali su priliku da posete Ribarsku banju, Frušku goru i Suboticu.

Da Vas podsetimo:  Prosečna starost autobusa u Beogradu je 7,1 godina

Nije samo opština Grocka slala svoje penzionere na putovanja, to je činila i opština Mladenovac putem u na Kosmaj, opština Lazarevac putem u Vrnjačku banju, a opština Palilula je svoje najstarije sugrađane iznenadila izletom po Srbiji.” 

Putovanja se nisu organizovale samo beogradske opštine, već i Unija žena Opštinskog odbora SNS-a Bač koja je organizovala ekskurziju u Bečej. Tom prilikom je Lela Milinović ispred Unije žena istakla da ovima žele da podrže predsednika Aleksandra Vučića koji se uvek zalaže za ravnopravnost polova i bolji položaj nežnijeg pola”. Na fotografijama sa svih ovih događaja izvesno je odsustvo zaštitnih maski kod određenog broja ljudi.

Osim putovanja i proslava, kao što je i žurka povodom otvaranja još jedne kancelarije u Vranju, izbornu kampanju SNS-a obeležile su i humanitarne akcije, poput uručivanja paketa namirnica, garderobe i životnih namirnica u Leskovcu, kreveta i televizora u Novom Pazaru.

Nisu samo pripadnici SNS-a u toku predizborne kampanje organizovali skupove koji su bili nezaštićeni i potencijalno zaslužni za širenje zaraze virusom korona.

Aktivisti Socijalističke partije Srbije u Bačkoj Palanci delili su sladolede i vaučere za igraonice, potpuno nezaštićeni, a njihove stranačke koleginice iz Starog grada organizovale su večeru.

Nije samo SNS pravio žurke, to je učinio i Savez vojvođanskih Mađara, koji je organizovao i porodične izlete.

Sandžačka demokratska partija organizovala je pripremnu nastavu za osnovce u Novom Pazaru, dok je njihov Forum žena delio pakete za Bajram.

Treba napomenuti da nisu samo stranačke aktivnosti bile nezaštićene, već i funkcionerske, kada je predsednik Srbije obišao radove na rekonstrukciji puta Novi Pazar Tutin i time okupio veliki broj građana.

Kada već zvaničnici i stručnjaci tvrde da izbori nisu doprineli širenju virusa korona, postavlja se pitanje da li si tome doprinele predizborne aktivnosti. Postoji li odgovornost stranaka za zdravstvenoj situaciju u kojoj se trenutno nalazimo?

Da Vas podsetimo:  Dmitrović, ministar za ustaše i matericu

Nikolija Čodanović
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime