Kanadski akademik Orel potvrđuje albanološke teze akademika Burovića

0
656

Poštovani Akademiku Buroviću,

Vladimir Orel, Moskva 1980.

Pošto često šaljem materijale koje nađem na internetu vladi RSK u progonstvu, našo sam pdf knjigu koja je vrlo slična vašoj albanološkoj tematici. Stoga bih htijo da vam pošaljem putem emaila, ovu pdf knjigu, ruskog lingviste Vladimira Orela, koji je dao detaljnu analizu Albanskog jezika, njegove najbliže sličnosti sa Baltičkim i Slovenskim, kao i konstataciju da se Proto Albanski narod i jezik razvio na Karpatima i Beskidima. Uz ovu knjigu je i jedan interesantan članak, koji je rezultat genetičkog istraživanja na dakogetskim skeletima, upoređen sa genetičkom analizom današnjih naroda, gdje rezultati potvrđuju veliku sličnost između Dakogeta i Albanaca, što ponovo potvrđuje da su Albanci nastali na Karpatima i da su asimilirali Dačane i Gete koji su bježali od najezde Rimljana; genetička analiza pokazuje da su Talijani, pa za njima Albanci i Grci više slični Dačanima i Tračanima, nego Rumuni i Bugari, koji danas žive na Trakodačanskim teritorijama. Vjerovatno imate već ovu knjigu, ali u slučaju da je nemate, mislim da je vrlo interesantna i u potpunosti potvrđuje vašu albanološku tezu.

Moram reći da sam kao Srbin frustriran na SANU, što ne posvećuje veću pažnju vašem naučnom radu, koji je u potpunosti potvrđen i studijama kao što su ove od Vladimira Orela. Umjesto toga, SANU ustupa poziciju naučnicima kao što je Deretić i Terzić, čiji pristup albanološkom problemu, ili je polumitološki, u slučaju Deretića, ili restriktiran na tri teze i nikakvu drugu mogućnost, osim te tri teze, kao što je to kod Terzića.

Sa velikim poštovanjem*)

Lazar VUJATOVIĆ


*) Dana 28. maja 2010, Ak. Burović je primio od g. Vujatovića još dva druga mesaža, gdje mu, između ostalog, piše: « Uvjek  mi je zadovoljstvo pomoći, makar na mali način, putem interneta, svakom našem naučniku, koji se bori za Srpski narod, a to ste vi pokazali među prvima. Uvjek sa velikim zadovoljstvom čitam vaše članke na Srpska Dijaspora sajtu, jer od njih se ima i puno toga naučiti, a moram reći da sam baš bio intrigiran vašim posljednim člankom o Albanskoj Dijaspori, jer sam i sam stalno smatrao Albance nacijonalnom manjinom, što oni u stvari nisu; a članak što se tiče istoriske polemike sa Deretićom, je zaista izvrsan.


Zaista, kada sam pročitao njegove konstatacije (Akademika V.Orela) o porijeklu albanskog naroda, odmah sam pomislio da je to isto kao što ste vi iznjeli u vašim studijama.


Svakako mislim da će ove knjige pokazati svim onim netolerantim šovinističkim ljudima, koji su se uperili protiv vas i vaše naučne istine, da istina se ne može promjeniti, bilo to njima pravo ili krivo. A svakome onome koji bi rekao da ste vi albanofob, ja bih mu preporučio da pročita knjigu Makedonca Petra Popovskog KRVAVI DOSIE-GEGO MIRDITSKI ZLOČINI, i knjigu koja je izdala eparhija Raško-Prizrenska, ŠIPTARSKI ZLOČINI NAD SRPSKIM NARODOM. Tu svaki albanski šovinist može da vidi šta su zločini i šta je mržnja, a prezentacija istorijske istine, što vi kroz vaše studije iznosite, sigurno nije ni albanofobija, ni netolerancija, a kamoli mržnja: to je prosto samo čista istina

Dana 30. maja 2010, Vujatović mu piše: “…ja sam vama uvjek vrlo zahvalan, za sve vaše odgovore, i ne bi htio da se sekirate što niste bili u mogućnosti da mi dostavite knjigu, ali to je viša cila. Meni je uvjek, i to ponavljam, uvjek velika čast i privilegija, što mi odgovoricte na email, jel ja znam da ste vi veliki akademik, istoričar, ali prvenstveno čovjek i patriota, koji ste prošli kroz mnoge mukotrpne patnje za istinu. Stoga je meni velika privilegija što sam vam mogao dostaviti makar mali segmenat, kao što je knjiga Vladimira Orela, jel vas cjenim kao veliku intelektualnu ličnost, naučnika i svo veliko poštovanje, koje zaslužujete od svakog Crbina…I ponovo podcrtavam, da mi je ogromna čast i privilegija, kao ljubitelju istorije, da sam stupio u kontakt sa vama preko emaila, jer sam znao da jedino vi možete odgovoriti na moja pitanja okolo porijekla Albanaca. Imao sam priliku da pročitam vaše članke na internetu i djelove knjiga… ».

Poslije ovog trećeg mesaža Lazar Vujatović je nestao, bez traga i glasa. Sta se zbilo sa njime, ne znamo. Ali znamo da on nije ni prvi niti posljednji koga su pojeli titoistički ljudožderi, ili njihova braća – enveristički.- RED.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime