Kandidati u drugom planu

0
878

© AFP 2016 HENNY RAY ABRAMSU narednoj fazi glasanja biće naglašena uloga pet stalnih članica SB koje će se između sebe više dogovarati i cenkati se nego što će kampanje samih kandidata biti presudne, kao što je to dosad bio slučaj, kaže Nikola Jovanović iz CIRSD-a.

U Savetu bezbednosti UN u ponedeljak je održan treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara te organizacije. Trku za najprestižniju diplomatsku poziciju i dalje predvodi bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš, na drugom mestu našao se šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, dok treće mesto dele bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

Jeremić: Imam plan za promene u UN i zato sam ovde

Kandidat Srbije Jeremić, koji je osvojio sedam pozitivnih, pet negativnih i tri uzdržana glasa, izjavio je da će nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru.

Nikola Jovanović, programski direktor CIRSD-a i jedan od Jeremićevih najbližih saradnika, za Sputnjik kaže da Srbija ima sve razloge da bude zadovoljna ostvarenim rezultatom. Kako navodi, nakon trećeg glasanja u Savetu bezbednosti srpski kandidat se nalazi među četiri najbolje rangirana, čime se direktno kvalifikuje za samu završnicu ovog procesa.

„Naredna faza će se odigravati u septembru sa naglašenom ulogom pet stalnih članica SB koje će se između sebe više dogovarati, pregovarati i cenkati se, nego što će kampanje samih kandidata biti presudne, kao što je to dosad bio slučaj. Prolazno vreme koje smo zacrtali i najavili je ostvareno, pa rasterećeni čekamo da vidimo kako će se velike sile pozicionirati, kako bismo pokušali da tu nađemo neku svoju šansu“, objašnjava Jovanović.

Prema njegovim rečima, poslednje izjašnjavanje članica SB nije donelo velika iznenađenja, jer je bilo očekivano da se najozbiljniji kandidati nađu u „prvoj četvorci“.

Da Vas podsetimo:  1. septembar 1945: Dan kada je podeljena Srbija

„Gospodin Lajčak je napravio najveći pomak, ali treba imati u vidu da je on potpredsednik Vlade svoje zemlje i da trenutno obavlja funkciju predsedavajućeg Saveta EU, pa se takođe pozicionira kao jedno od mogućih kompromisnih rešenja. U suštini, nema iznenađenja, četiri najbolja kandidata su tamo gde treba da budu, i svako od njih ima svoju šansu u završnici ovog procesa“, napominje Jovanović.

Protesti u Prištini — kompliment Jeremiću

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, smatra da je kandidat Srbije i ovog puta ostvario više nego respektabilan rezultat u trci za naslednika Ban Ki Muna.

„Utakmica je i dalje u toku, a Jeremić je u užem izboru onih kandidata koji će se u daljim krugovima posmatrati kao favoriti. Gospodin Jeremić je i jedini sa eks-Ju prostora koji je ušao u najuži izbor. Evidentno je da se u svakom krugu glasanja pojavi neko iznenađenje, jer znamo da se u trku ušlo sa stavom da novi šef UN treba da bude sa područja Istočne Evrope, a favorizovala se i žena na toj poziciji. Neizvesno je da li će ovi kriterijumi i dalje biti presudni, jer se čini da je kriterijum po kome bi žena bila idući generalni sekretar ovog puta izostao kao ključni, bez obzira na odličan rezultat Irine Bokove“, objašnjava Joksimovićeva za Sputnjik.

Prema njenim rečima, lobiranje sve više dobija na značaju i u sledećim krugovima će mnogo značiti kako će se dogovarati velike sile i na koji način će doći do kompromisnog rešenja.

U trci za prvog čoveka UN je deset kandidata, a očekuje se da će novi generalni sekretar biti izabran tokom oktobra. Funkciju na Ist Riveru budući šef najveće svetske organizacije će preuzeti od 1. januara 2017. godine.

Da Vas podsetimo:  Danas je Sveti Nikola

Sandra Čerin

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime