Kapela pretvorena u javni toalet

0
784

24Nedavno obnovljena i očišćena kapela na pravoslavnom groblju u Prištini pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više grobova zaraslo je u korov. Na ovako „tužnu“ i „mučnu“ sliku je, kako u svom jutrošnjem saopštenju ističe Eparhija raško-prizrenska, obilazeći groblje, naišao jerej Saša Mitrović. Iz Eparhije poručuju i da će morati da organizuju čišćenje grobljanske kapele i groblja, budući da se približavaju Mitrovdanske zadušnice i očekuje dolazak većeg broja vernika. Scene na pravoslavnom groblju odraz su nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi​, istakao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Postavlja se samo pitanje, da li će gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, ponovo biti revnosan da ponovo pošalje inspekciju i spreči čišćenje hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih mera da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu koriste kao javni toalet,“ navodi se u saopštenju Eparhije.

Vladika Teodosije: Poruka je da Srbi nisu dobrodošli

122Vladika Teodosije je tokom dana, zajedno sa jerejem Sašom Mitrovićem i obišao zapušteno prištinsko groblje.

“Uoči zadušnica, kada se naši Srbi okupljaju u ovom gradu kako bi odali počast za svoje bližnje upokojene, obišli smo pravoslavno groblje ovde u Prištini i zatekli smo tužan prizor. Samo jedna trećina groblja je očišćena i uređena, dok je ostali deo zapušten i zakorovljen. Kako sam obavešten postoje službe koje su plaćene da uređuju i čiste groblje, međutim očigledno je da oni to ne rade savesno,“ kazao je episkop raško-prizrenski Teodosije, prenosi RTV KIM.

„Slika koju smo ovde zatekli govori da Srbi nisu dobrodošli,“ poručio je on, takođe.

On je ranije danas ocenio i da je trenutna situacija na pravoslavnom groblju u Prištini, ali i ona koja se donedavno mogla videti u hramu Hrista Spasa u centru Prištine – odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi.

„Mučno je i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti,“ kazao je vladika Teodosije.

Više fotografija sa gradskog hrišćanskog groblja iz Prištine i iz kapele, sa korisnicima društvenih mreža podelio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na svom Tviter nalogu i Fejsbuk stranici.

Dodaje se i da ovakvo stanje postoji i pored toga što, kako ističu, o groblju od nedavno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbeđuje plaćeni čuvar.

2016-10-04_071809„Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u hramu Hrista Spasa u centru grada, gde je Eparhija raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na šta je reagovala opština Priština i poslala inspekciju koja je, bez ikakvog naloga, zabranila dalje čišćenje hrama,“ podsećaju iz Eparhije.

Pravoslavno groblje u Prištini bilo je u sličnoj situaciji i pred obeležavanje prošlogodišnjih Mitrovdanskih zadušnica, ali je, tada, samo nekoliko dana pred dolazak vernika očišćeno.

Ahmeti: Mi čistimo groblje, nema nikakvih problema

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je, gostujući u poslednjoj emisiji „Slobodno srpski“, govoreći o situaciji u vezi sa hramom Hrista Spasa, pomenuo upravo i gradsko hrišćansko groblje:

„U Prištini ima i drugih pravoslavnih crkava, ima i pravoslavno groblje koje mi čistimo, kao opština. Svaki put nam šalju zahteve kad će doći porodice iz Srbije, kad će doći porodice da imaju neku organizaciju na groblju…Mi čistimo, nema nikakvih problema.“

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime