Kapetan MUP-a pisao Vučiću i Stefanoviću: Izdaja! Policajci su ugroženi!

1
1381
Zdravko Rajević / Foto: Youtube Screenshot

Suspendovani kapetan Uprave kriminalističke policije Beograda Zdravko Rajević, u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću, ukazao je na malverzacije, štetnosti ugovora koje je MUP sklapao sa privatnom firmom koja obezbeđuje zgradu MUP-a, kao i kršenje zakona i ugrožavanje privatnosti policijskih službenika.

Pismo suspendovanog kapetana MUP-a koje je preko našeg portala poslao Vučiću i Stefanoviću, prenosimo uz manje redakcijske korekcije:

„Izdaja u MUP-u Srbije je nesagledivih razmera?! Policajci su ugroženi?!Skup kojih nesrećnih stručnjaka službe MUP-a je doneo odluku i odobrio da ustanove MUP-a čuvaju privatne firme za obezbeđenje (javna nabavka MUPa 335/19) kao i da higijenu održavaju isto tako privatne firme (javna nabavka MUPa 85/19)?! Jesu li oni koji su doneli ovu odluku izdajnici MUP-a i grobari ove službe?! Koje su elementarne i dalekosežne posledice ovog idiotizma?! Ne znate ili niste razmišljali ili ste ovo potpuno svesno uradili?! Evo vam nekoliko tragičnih posledica za početak, a o ostalima razmišljajte sami:

1. Ta privatna firma imaće kopiranu evidenciju svih pripadnika MUP-a, čime je u startu ugrožena njihova bezbednost i izvršena diverzija svih eventualnih tajnih akcija MUP-a jer će kriminalci lako moći da preuzmu podatke iz te firme i utvrde identitet policijskih službenika na osnovu baze fotografija i podataka istih pohranjenih u arhivu privatne firme, a koji prema njima preduzimaju mere koje se vode kao službena tajna ili šta god drugo da je u pitanju. Bezbednost operativaca je u startu dovedena u pitanje.

2. Druga tragična posledica koja se takođe tiče načela čuvanja službene tajne: Higijeničari iz privatne firme za obezbeđenje za vreme održavanja u službenim prostorijama imaće pristup svim poverljivim službenim spisima i time se otvara neograničena mogućnost špijunaže, krađe i prodaje informacija, te apsolutna diverzija planiranih akcija MUP-a. Imate li mozga? Ne znam, pitam. Je l’ MUP ozbiljna institucija ili je postao Diznilend? Ima li pilota u avionu? Je l’ zaspao ili je drogiran? Je l’ to direktno stremimo u ambis? Ne znam, pitam vas.

Da Vas podsetimo:  Sestre Maksić čuvaju svoje ognjište i porodičan posao

Znači, ministre, kolege, građani, šta piše u Krivičnom zakoniku član 369 KZ. koji se odnosi na odavanje službene tajne? A član 228 kz zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom? Član 315 KZ špijunaža?! „G4S“ je britanska firma sa sedištem u Londonu! Izvolite, pročitajte prilog. Je l’ se uklapa?

Poštovani tužioci, sudije za prethodni postupak, kolege iz MUP-a, nadam se da sam Vam na adekvatan način ukazao na štetnost ovih ugovora po pitanju ugrožavanja službene dužnosti i službene tajne, da postoje dovoljni OSNOVI čak i OSNOVANA sumnja da je pripremano, pomognuto, podstreknuto, pokušano a možda i izvršeno već krivično delo odavanje službene tajne, kao i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, i da će se pokrenuti istraga u cilju utvrđivanja identiteta svih učesnika u sačinjavanju ovog štetnog ugovora, kako po pitanju čuvanja tajnosti podataka, tako i po pitanju što je ugovorena cena rada sa privatnim firmama znatno veća nego li pripadnika MUP-a na istim poslovima.

Eto, od mene toliko jer trenutno više od ovoga ne mogu. Srećan rad želim u cilju odbrane službe i budžeta MUP-a i države u celini“.

Kapetan MUP-a Srbije Zdravko Rajević

Izvor: direktno.rs

1 KOMENTAR

  1. Нема Скупштине и нема Владе. Истекао им је рок. Последица: истекао је рок и свим кадровима именованим од бивших институција па ни министру полиције и његовим наметнутим кадровима.
    Њихови тендери и одлуке нису више законите. За почетак размотрите решење да се заштитите од шпијуна.
    Ваљда и за МУП важе неки закони и намећу решења за стање безвлашћа у којем смо се нашли. Саберите се и урадите нешто, наша будућност и од вас професионалаца и часних људи зависи.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime