Karić je lažna meta

0
1380

braca KaricBogoljub Karić je ponovo zasut strelama sa smrtonosnim vrhovima umočenim u mešavinu sujete i samoljublja. I to kada sam već pomislio da više nije “tiražna meta” bilo kojeg srpskog medija. Učinjeno je to, jer je BK grupa, posle javne ponude u Skupštini Srbije da okupi graditelje i završi “Prokop”, opet stavila Srbiju na iskušenje projektom “Tesla grad”. I ukazala na istinu – Srbija kasni u okupljanju svojih uspešnih ljudi, koji su se dokazali u svetu.

Ozbiljan i renomirani dnevnik “Blic” je „Tesla grad“ proglasio “plagijatom”, kao da se pojavio još neko sa prepisanim doktoratom. Kompanija je, naravno,odgovorila na jedino ispravan način – ponudila je fotokopije originala da postoji dogovor sa biroom koji je arhitektonski uobličio ideju i time razbila famu da je reč o “krađi tuđeg projekta”. Na nekome je da se sada izvini. Ali, to nije moja tema.

Povod je Karić, a smisao je – hoće li neko najzad racionalno da razmišlja o razlozima zbog čega se svaki veliki projekat, koji nije pod direktnom kontrolom centara moći sa Zapada, dočekuje “na bajonet”, pokušavajući da se razbukte unutrašnje strasti ili sujete, vraćajući Srbiju u vreme kada se bavila sama sobom, a ne ekonomskim razvojem i izlaskom iz siromaštva.

Ono što je istinski od interesa i koristi za Srbiju je nešto drugo. Pre svega, naći odgovore na nekoliko pitanja:

Prvo, koji je interes “Blica” da ne ocenjuje ideju i vrednost za nacionalnu ekonomiju Srbije, već da istražuje da li je arhitektonski deo projekta ukraden ili nije. Zar u Dubaiju ne grade još jedan svetski mega centar, ističući u prvi plan da će istovremeno uzeti sve što je najbolje sa njujorškog Brodveja, londonskog Oksford sitija i najpoznatijih “velnes zona”..

Da Vas podsetimo:  UKRAJINA

Drugo,kome to smeta da Srbija posle tolikih zabluda, maštanja i praznih obećanja, najzad zakorači u svet istine, a to je – bez dovođenja velikih stranih investitora nismo u stanju da na ruševinama nekadašnje srednje razvijene ekonomije, podignemo svoj standard. I zaposlimo ljude. BK grupa, a time i prognani Karić i ne nude ništa drugo.“Tesla grad“ ne može da se gradi bez okupljanja velikih investitora. BK grupa preuzima taj teret.

Treće, zašto bi neki da put u Evropsku uniju bude isključivo slepa ulica, čime se zabranjuje Srbiji da sačuva svoja vekovna prijateljstva sa drugim zemljama.

Četvrto, ima li slučajnosti u istini da čim premijer promeni maršutu van trougla Beč – Berlin – Pariz, tabloidi uznemiravaju javnost pričama da Vučić ide na noge onima koji nas pljačkaju kroz nisku rudnu rentu, zaboravljajući da ta ista zemlja ne naplaćuje carinu na robu koju u nju izvozimo?! Otkuda sada ta hajka, kada do juče nije nikom smetalo da su najbogatije firme Zapada dobijale po 10.000 dolara za svakog zaposlenog.

I peto, kao što je Karić u slučaju Mobtel bio samo “lažna meta”, kada su Dinkić i austrijski kontraverzni biznismen Šlaf na volšeban način izuzetno profitabilan Mobtel oterali u stečaj, a Šlaf se čak odrekao i svojih legitimnih 51 odsto, tako bi sada neki da “Tesla grad”, gradio se on ili ne, predstave kao nešto što će ugroziti vrednost “Beograda na vodi”. To je prozirna igra. I više nego jasna da neki moćnici u samoj Srbiji ili iz drugih svetskih centara moći, opet kroz satanizaciju Karića, zapravo žele da zaustave zahuktalog premijera i usmere ga na našu istorijsku neslogu i i domaće spletke.

Odista, Karić je lažna meta!

Da Vas podsetimo:  Odlazak džokera

Mirko Stamenković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime