Kasno Kosovo na Skupštinu stiže ili razvlašćivanje naroda

0
1257
Foto: insajder.net

U vreme dok se evidentno odigrava završni čin kosovske drame, narodni poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o formiranju komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, događaja koji se odigrao pre 18 godina.

Tokom dvodnevne rasprave, svi su pokazali zavidan nivo „znanja“ o osiromašenom uranijumu, atomskim i nuklearnim bombama, medicini, statistici… Bilo je tu i ispovesti o porodičnom bolestima, tetkama, ujnama i lekarima, toplih ljudskih priča, životnih dilema i uobičajenih hvaljenja patriotizmom i prozivki zbog izdaje.

Ono čega nije bilo je rasprava u parlamentu o završnici kosovske drame. Nije bilo ni reči o pregovorima koji se vode, o ponudama kojima se licitira u medijima, o tome šta je prihvatljivo ili ne, šta bi bio kompromis o kome se uveliko priča… Predsednik i povremeno premijerka stavove ili naznake prenose medijima, ali ne i parlamentu, pa nema odgovora ni na pitanje ko zapravo vodi spoljnu politiku ove zemlje – prema članu 123 Ustava politiku zemlje vodi Vlada, a već po sledećem članu „Vlada je odgovorna Narodnoj skupštini za politiku Republike Srbije“.

Sudeći po sadašnjim dešavanjima, Skupština Srbije je samo dekor. U njoj nije bilo reči o tome da li i u kom pravcu treba voditi politiku prema Kosovu, šta bi se smatralo kompromisom, šta je prihvatljivo, a šta ne… Iako je zbog sastava parlamenta jasno kakva bi odluka bila, pitanje politike prema Kosovu čak ni formalno nije stavljeno na dnevni red. A o tome su se u okviru unutrašnjeg dijalog izjašnjavali svi – studenti, kulturno-prosvetna zajednica, NVO, zdravstvene institucije…

Minimiziranju uloge Skupštine doprinosi činjenica da ne sprovodi ni vlastite odluke. Tako na primer čak ni izveštaj Anketnog odbora, tela koje je formirao isti taj parlament, o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih Kosovu nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije ni četiri godine nakon što je završen.

Da Vas podsetimo:  VLADIMIR JE SRPSKI LEDENI ČOVEK: Samo u šorcu po snegu i minusu osvaja planinske vrhove!

Istovremeno, u parlamentu su, očigledno više nego dobrodošle, istorijske rasprave.

Ne bi čudilo da 2036. parlament raspravlja o formiranju komisije koja bi trebalo da utvrdi posledice odluke o Kosovu iz 2018… ma kakva ona bila.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime