Kazaću koliko para dajemo „Zvezdi“ i „Partizanu“

0
761
Aleksandar Vučić / Foto: Wikimedia

“Da ne bih ulazio u te priče koje su odvratne, u kojima državu koriste za pravdanje poraza ili veličanje svojih uspeha, ko god, na bilo koji način, mislim da ću po povratku u Beograd, neki dan po povratku u Beograd, lično izaći, da ne bi neko drugi pričao, sa kompletnim ciframa, koliko para… A brdo para smo dali i ‘Partizanu’ i ‘Zvezdi’. Pa da narod vidi, ko je čiji ljubimac i koliki je Vučić peder.” – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o izdvajanju novca za sportske klubove. (Tanjug, 24. 9. 2019. godine)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. septembra da će po povratku iz Njujorka, gde je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, objaviti tačan iznos novca dat „Partizanu“ i „Crvenoj zvezdi“ i da će se tada znati „koji je klub navodno nečiji ljubimac“.

Tanjug, 24. 9. 2019. godine
‘Cifre ću izneti zbog pravih navijača Partizana i pravih navijača Zvezde, a ne zbog političkih aktivista. Da zaista znaju šta se dešava i koliko smo novca dali. Uvek je lakše da imate izgovore za svoje neuspehe da budete velike žrtva ili veliki junak za svoj uspeh. To ćete ubuduće manuti preko grbače države jer ćemo jednom zauvek da izađemo sa svim podacima – rekao je predsednik.
Vučić, koga navijači često „krive” za situaciju u fudbalu, jer je više puta naglasio da navija za Crvenu zvezdu i time je favorizuje, rekao je da će saopštiti konkretne cifre, jer je to važna stvar.
To je važno da vide zašto sam peder, a koliko bi trebalo nekima da dam da ne bih bio peder – prokomentarisao je predsednik aludirajući na poslednji derbi i skandiranja navijača Partizana „Vučiću pederu”.

Međutim, ni nakon 20 dana od povratka iz Njujorka Vučić nije izneo podatke o tome koliko je država dala novca „Partizanu“ i „Crvenoj Zvezdi“. Neispunjeno obećanje predsednika Srbije.

Da Vas podsetimo:  „Besplatno radim montažu glasačkog listića svim ucenjenim biračima“

Inače, Vučić je ranije govorio o potrebi da se privatizuju fudbalski klubovi, pre svih „Crvena zvezda“ i „Partizan“, jer „samo uzimaju pare od države, unapred ih troše i praktično reketiraju Srbiju“.

Večernje novosti, 10. 8. 2016. godine
‘Potrebna nam je privatizacija u sportu, jer mislim da Partizan i Zvezda ne mogu da nađu sponzore, a ispostavilo se da im je lakše da uzimaju novac od države. Naša namera je da, zapravo, mi uzimamo novac od njih, a ne oni od nas – rekao je Vučić.
Mandatar je zatim vrlo originalno pojasnio svoj stav:
Kao država mi praktično plaćamo reket, dajemo pare da nam ne bi vikali ‘pederu’. Gotovo cela Srbija navija za Zvezdu ili Partizan, a onda se ispostavlja da Vlada Srbije nije fer prema svim ostalim klubovima u državi.

U to vreme, pred formiranje nove Vlade Srbije, u avgustu 2016, Vučić je osudio način funkcionisanja klubova koji potpisuju reklamne ugovore sa javnim preduzećima do 2020. godine, a novac potroše unapred, zatim uzimaju kratkoročne skupe kredite od banaka, pa opet traže novac od države da kredite vrate.

Večernje novosti, 10. 8. 2016. godine
‘Najlakše je upravljati državnim parama i biti veliki direktor – rekao je Vučić i ocenio da je to nasleđena dugogodišnja i veoma loša praksa. – Problem je što su oni unapred potrošili pare državnih sponzora za 2018. i 2019. godinu, zato što nisu sposobni da zarade novac. To je teška bolest društva, od koje se nećemo skoro izlečiti.
On je na kraju naglasio i da, osim što kao premijer nema snage da to reši, nema ni drugih koji imaju snage da to sprovedu u delo.’

Takođe, u aprilu 2014. Vučić je najavio je da će u emisiji „Upitnik“ RTS-a izneti podatke o tome koliko su Partizan i Crvena zvezda dobili novca od države.

Da Vas podsetimo:  Šapić protiv BAS-a

RTS, 8. 4. 2014. godine
‘Vučić je rekao da su u fudbalu bila veća izdavanja za klub Crvena zvezda, a u košarci za Partizan. Kada je reč o fudbalu, Crvena zvezda je dobila 249 miliona dinara na period od pet godina, a Vučić je precizirao da je to oko 400.000 evra godišnje. Prema njegovim rečima, košarkaški klub Partizan je na ime donacija i sponzorstava dobio od Dunav osiguranja 155 miliona dinara, a od Komercijalne banke milion i 715 hiljada evra. Za razliku od Partizana, KK Zvezda je od Dunav osiguranja dobila 46 miliona dinara, a od Komercijalne banke 450 hiljada evra, kazao je Vučić.’

„Država razume potrebe sporta, država će pomagati, ali će pomagati drastično manje. I trošićemo taj novac i za taj fond za solidarnost za bolesnu decu i za mnoge druge stvari“, kazao je tada Vučić.

Tanjug, 8. 4. 2014. godine
Lider naprednjaka je rekao da je potrebno da se sport podrži, ali ne na taj način i poručio da će klubovi morati na tržište i u privatizaciju.
– Idite na tržište, kao što to rade Junajted ili Liverpul, baš me briga koji ćete model izabrati – rekao je Vučić, koji je takođe naveo i da priznaje svoju grešku kada je kao političar pokušao da pomogne tim klubovima.
– Mnogo više novca ići će u Fond za bolesnu decu, a ne u Zvezdu i Partizan, pa neka mi skandiraju – rekao je Vučić aludirajući na uvrede koje dobija od pojedinih navijača sa tribina.
Vučić je to rekao odgovarajući na konstataciju novinara da je jedno dete umrlo jutros, a da se veliki novac izdvaja za sportske klubove.’

Siniša Dedeić
Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime