Kaži svima: Kosovo je osvećeno!

0
1302

rsz_vojnik_sahrana„Ja ne plačem, ja se ponosim tobom, jer ti si bio sa vitezima koji su posle vekova stradanja došli da svojom smrću spasu živote milionima drugih.“

Prvi dani novembra 1913. godine u Beogradu su bili vreme slavlja. Poslednji lanci vekovnog ropstva su pucali. Pobedonosna srpska vojska oslobodila je Staru Srbiju. Kosovo i Metohija i Makedonija su konačno bili slobodni. Velika pobeda imala je svoju cenu. Na hiljade znanih i neznanih junaka su pali u bojevima kod Kumanova, Prilepa i Bitolja. Dok je Srpstvo slavilo pobedu u prvom Balkanskom ratu, porodice su sahranjivale svoje najmilije, „osvetnike Kosova” kako su ih svi nazivali.

U tišini beogradskog Novog groblja, 1. novembra 1912. godine, sina jedinca je sahranio profesor i političar LJubomir Kovačević. Omiljeni profesor LJuba je bio sekretar Srpske kraljevske akademije i bivši ministar prosvete. Sina Vladetu je istpratio u boj iako je jednim razgovorom sa uticajnim prijateljima mogao da ga skloni od svake opasnosti.

vojnik-na-groblju

Otac i sin su delili isti san i bili su spremni da za njega podnesu svaku žrtvu. Pred nemim skupom, pod kišnim nebom, kraj otvorene rake koja se spremala da zauvek zagrli njegovog voljenog sina, Ljubomir Kovačević je održao govor. Milan Jovanović Stojimirović je u svojoj zbirci uspomena zapisao da su mnogi „decenijama pamtili taj sublimni trenutak i sa divljenjem govorili da je to bio najuzbudljiviji trenutak koji su imali u životu“.

Kratak očev govor prenela je „Politika”:

Sine,
Idi mirno, jer si ti svoj dug otadžbini ispunio.
Sine,
Ja ne plačem, ja se ponosim tobom jer ti si bio sa vitezima koji su posle vekova stradanja došli da svojom smrću spasu živote milionima drugih.
Idi spokojno pred presto Večnoga i kaži radosno Dušanu i Lazaru, kaži svima kosovskim mučenicima: da je Kosovo osvećeno!

Autor: Petar Ristanović

Da Vas podsetimo:  Niški ekonomista analizira nestašicu šećera: Preprodavci zarađuju duplo, inspekcije spavaju

Izvor: Akademski krug

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime