Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti

0
1142

VLADIKA Mileševske eparhije Filaret izjavio je da je nezadovoljan stanjem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ocenivši da se „mnogo promenila i nije više kao što je nekad bila“.

Filaret

Učinio je to u selu Premćani kod Pljevalja, na proslavi Velike Gospojine, slavi manastira Dovolja. Podgorički dnevni list „Vijesti“ ovako je preneo reči i stavove vladike Filareta:

„Ovo nije crkva patrijarha Germana, ovo je neka nova crkva koju lično ja ne priznajem i neću je priznavati. Ja ću učiti kako su me moji profesori učili. Kako me je učio moj duhovni otac patrijarh German, tako ću ostati sa svojim narodom, sa svojom crkvom“, rekao je Filaret

Ističući, ipak, da nikada neće izdati svoju crkvu i narod, on je pozvao okupljene da poslušaju njega, kako je za sebe rekao, najnevaljalijeg i najgoreg vladiku u SPC, koji nema čega da se boji ni stidi.

„Meni ne treba Vatikan. Treba razgovarati i sa Istokom i sa Zapadom, ali kada pijete kafu i rakiju gledajte da je pijete sa prijateljem. Prijatelje na ruku možemo izbrojati, a neprijatelja je mnogo više“, rekao je on.

Filaret je kazao da Turska nije prijatelj „srpskoj crkvi i srpskome narodu“ i da još uvijek ne mogu da obnove ono što su im porušili prije više vjekova: „Evo ponovo nam ulaze na velika vrata kao tobože veliki prijatelji. Neka vam budu prijatelji, vaša je to potpuno privatna stvar koga ćete uzeti za prijatelja. Kuku ti ga i vama i nama ostanemo li ovakvi kakvi jesmo, jer smo slijepi, ćoravi i gluvi“.

On je ocijenio da Crna Gora i Srbija ne idu dobrim putem jer „samo balimo o Evropskoj uniji dok narod sve siromašnije živi zbog EU“: „Ovako vaši đedovi i prađedovi nisu činili i radili nego su čuvali obraz i dušu svoju spasavali. Danas nemamo ni duše ni obraza, samo znamo da balimo o EU, a sve teže i teže narodu od vaše EU. Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe”.

Da Vas podsetimo:  Prvi seminar nastavnika Prosvjetinih škola u Austriji

Čelnik eparhije SPC sa sjedištem u Prijepolju, koja obuhvata i dio Crne Gore, kritikovao je odlazak srpskog i crnogorskog premijera Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića u Berlin na konferenciju čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel.

„Jedva vas čeka Angela Merkel u Berlinu, nema koga da primi nego vas iz Šumadije i vas iz Crne Gore, nema s kim da popije jutarnju kafu, da se porazgovara o budućnosti EU. Bojim se ako odete tamo da se nećete vratiti. Neće vas onda Šumadija i Crna Gora i Srbija prihvatiti ovakve kakvi jeste, a nikakvi ste. Merkelova vas zanosi i duhovnom i fizičkom ljepotom. Eštonka vam još više prija sa onim krezavim zubima i svojim izgledom.

Nemojte tako raditi. Treba ponovo da vratite dostojanstvo i ponos časnoj Crnoj Gori, a ne ovoj koju ste stvorili da bude puž svakome. To ne treba časnoj i ponosnoj Srbiji, Šumadiji koju su nam preci ostavili. To Srbiji treba, a ne ove političke fukare koje ne umiju da se prekrste“, rekao je Filaret.

Konstatujući da su usta srbijanskih i crnogorskih zvaničnika puna EU, Filaret ih je zamolio da nekad pomenu i Rusiju: „Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti, kažite i Balkan i neku drugu riječ. Niste valjda toliko postali mutavi da ne znate nikakvu više riječ izgovoriti od EU. Nemam ja ništa protiv EU, samo EU ima mnogo svojih problema, jada i belaja. Nemojte misliti da su čitav svijet, Putin i Rusija ludi i blesavi, a samo ste vi, Crnogorci i naši Šumadinci, pametni i da ste posisali svjetsku mudrost, e kuku ti ga nama”.

On je kazao da je bruka što uvodimo sankcije Rusiji, nazivajući one koji su to uradili bijedama. On je kazao da Srbija povećanjem nataliteta za 20 godina može vratiti Kosovo bez ijednog ispaljenog metka.

Da Vas podsetimo:  Stepinac i proždiranje Srba

„Srbija, ako hoće Kosovo ne treba da se klanja onom koji joj je uzeo Kosovo, već neka vodi politiku nataliteta. I vi niste u Crnoj Gori ništa bolji, nego ste još gori. Podgorica, Ulcinj, Bar i Budva se pune nekim drugim svijetom”, bile su riječi ovog vladike SP“.

Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime