KAŽU NAM ZLI JEZICI DA NIJE TAKO… Znate li da su Srbi još od pre dolaska ugarskih plemena bili većina u Sremu, južnoj Bačkoj i zapadnom Banatu?

0
106

Kažu nam zli jezici da su Srbi došljaci u Banat i da su se naselili u vreme Velikih seoba Srba 1690. godine i 1739. godine pod patrijarsima Arsenijem III Crnojevićem i Arsenijem IV Jovanovićem Šakabentom.

Naravno, kao i mnogo puta do sada u pitanju je velika neistina!

Srbi su još od pre dolaska ugarskih plemena i tokom čitavog srednjeg veka bili većina u Sremu, južnoj Bačkoj i zapadnom Banatu, iako su tokom perioda pre pada pod Turke (osim za vreme srpskog Sremskog kraljevstva u 13. i 14. veku) bili pod ugarskom vlašću. Ne treba pominjati na primer ustanak srpskog cara Jovana Nenada iz 1526-1527 ili jedan od tri najveća ustanka u srpskoj istoriji Banatski ustanak iz 1594. godine, koji takođe to demantuju.

Da su Srbi bili tokom srednjeg veka većina u južnoj Panoniji, a naročito u Banatu, dovoljno govori činjenica da je dva banatska manastira koje vidite na slici osnovao još Sveti Sava 1225. godine. Da, dobro ste pročitali, manastire Bazjaš i Zlaticu je osnovao lično prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava za banatske Srbe ubrzo nakon dobijanja autokefalnosti SPC 1219. godine.

Danas se oba ova manastira nalaze na rumunskoj teritoriji u okrugu Karaš-Severin, gde je nekad živela mnogobrojna srpska zajednica, čiji se broj, na žalost, sve više smanjuje. Manastiri Bazjaš i Zlatica pripadaju temišvarskoj eparhiji SPC i preporučujem od srca njihov obilazak.

Zatim manastir Mesić u Banatu koji je sagrađen u prvoj polovini 11. veka, tačnije 1033. godine od strane učenika Svetih Kirila i Metodija, a kasnije obnovljen od strane sveštenomonaha Arsenija (Bogdanovića) koji je došao iz srpskog manastira Hilandara 1225. godine sa Svete Gore, kada ga je Sveti Sava i postavio za igumana ovog manastira.

Manastir Vojlovica, koji se danas nalazi u sred rafinerije nafte u Pančevu osnovao je 1393. godine srpski despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara kosovskog.

Da Vas podsetimo:  Savo Derikonja - čovjek čije ime srpski narod šapatom i s poštovanjem pominje

Manastir Privina (ili Pribina) Glava u Sremu, kod Šida je osnovan čak u 12. veku i dobio je ime po osnivaču, srpskom velmoži Privi (Pribi) iz 12. veka. Obnovljen je verovatno 1496. godine od strane Jovana i Maksima Brankovića, ali se prema turskim dokumentima njegova obnova vezuje za sredinu 16. veka.

Manastir Orahovica u Slavoniji je osnovan čak u 11. veku.

Manastir Kovilj pored sela Kovilj kod Novog Sada je takođe u 13. veku podigao Sveti Sava kao metoh manastira Privina Glava.

Manastire Velika Remeta, Mala Remeta i Bešenovo na Fruškoj Gori je osnovao srpski kralj Dragutin (1276-1282).

Ne treba pominjati na primer Srpsku Svetu Frušku Goru i njenih nekadašnjih 35 manastira osnivanih od 15. veka pa na dalje.

Takođe imamo i turske popise stanovništva od Slavonije, pa preko Srema, južne Bačke i zapadnog Banate koji pominju isključivo Srbe kao domicilno stanovništvo, dok Mađara, Nemaca i Rumuna nema na tim popisima.

https://nacionalist.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime