Keliju umesto ordena

2
1091

gasic-i-irinej-620x330Kruševac je dobio novu crkvu. Lepo. Ja lično bih više voleo da je dobio novu školu. Ili vrtić. Ili fabriku. Ali, nebitan sam ja i moje želje.

Bogomolja je bogomolja, ko će na današnji vakat da gradi nešto tako nepotrebno kao što je vrtić ili škola, kada nas je sve manje i kada smo sve stariji.

A i fabrika? Koji će nam krasni klinac i fabrika, kad oni koji bi radili u istoj odoše daleko, a u Srbiji se (ako je verovati onom Julinu) nezaposlenost smanjuje takvom brzinom da me prosto čudi zašto još nemate drugi posao kojim ćete dodatno obogatiti svoj budžet.

Dakle – bogomolja je prava investicija.

U Kruševcu gradu.

Bogomolja čiji su ktitori Bratislav Gašić (poznat i kao Ne Dam Batu, kako ga od milja zove njegov šef), ministar za keramiku, izgubljene akumulatore i slične pojave, te njegov brat Boban.

Bogomolja koja je ponela ime Svetog Jovana Krstitelja.

A šta dobije ktitor?

Pa orden. Od SPC. I to od patrijarha Irineja lično. Orden kralja Milutina. Za „delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi i davanje nesebične pomoći prilikom njene izgradnje“.

Prema navodima medija, patrijarh je „rekao da su se braća Gašić na ovaj način pridružili krugu velikih srpskih ktitora. Crkva koju su izgradili je neotuđivo narodno bogatstvo, istakao je srpski patrijarh“.
Opet mi se čini (al’ bezbožnik sam ja, u paklu ću goreti) da bi u Srbiji veće neotuđivo narodno bogatstvo bila neka škola.

Dragom patrijarhu bih ovim putem poslao molbu da na mene bilo ko od njegovih uposlenika javno baci anatemu. Zato što se čudom čudim kako je Bratislav Gašić, odgovoran za pogibiju sedmoro ljudi, dobio orden, umesto (u najboljem slučaju) da mu se ponudi kelija u nekom zabačenom manastiru, gde bi do kraja ovozemaljskog postojanja pokušavao da se iskupi zbog greha načinjenog 13. marta ove godine.

Da Vas podsetimo:  KAKO JEDAN TVIT MOŽE DA UGROZI PREDSEDNIKA SRBIJE - PRIČA O 19 VODENIH PIŠTOLJA

U mom sistemu vrednosti Bratislav Gašić (o njegovom bratu Bobanu ne govorim) ne bi mogao da zasluži orden crkve.

Ali, kao što rekoh, bezbožnik sam ja.

Pamtim tamo neke žrtve, za koje se ni danas ne zna ko je odgovoran, jer se i dalje vrše „predistražne radnje“.

Veseli se, narode srBski.

Dobio si bogomolju.

A Bata je dobio orden.

Pre nego što anatemu na mene bace, otići ću da zapalim sveću za heroje i ono nedonošče. Bez obzira što neki nisu u Boga verovali. Bez obzira što neki od njih nisu bili pravoslavni. Bili su ljudi. Ljudine.

A vi – kako hoćete.

Aleksandar Bećić

2 KOMENTARA

  1. Kako niuje smanjena nezaposlenost,to nisu slagali.Prošle godine je iz Srbije pobeglo 35000 mladih ljudi,naravno,u NATO zemlje,gde bi drugde.Vrtoglavom brzinom se smanjuje nezaposlenost,MLADI SRBI,beže iz ove kaljuge,u koju su ih strpali oni koji su glasali ove i one prethodne.

  2. Veliki gresnici su cesto zidali crkve

    Kralj Milutin na pr, koji je ratovao protiv brata, oslepeo sina, ozenio petogodisnju Simonidu posle 4 druge supruge, podigao je ili obnovio oko 40 crkava i manastira.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime