Keri preneo Vladimiru Putinu pozdrav Baraka Obame

0
898

Susret Vladimira Putina i Džona Kerija u Sočiju, kojem su prisustvovali i Sergej Lavrov i pomoćnik šefa ruske države za spoljnu politiku Jurij Ušakov i (sa američke strane) pomoćnica državnog sekretara SAD Vendi Šerman i ambasador u Moskvi Džon Teft, trajao je oko četiri sata.

putin_keri_123

Ovom svojevrsnom diplomatskom maratonu prethodio je takođe četvoročasovni razgovor ruske i američke diplomatije koji je Lavrov potom nazvao „čudesnim”.

U rezidenciji ruskog predsednika „Bočarov izvor” razgovaralo se najviše o rusko-američkim odnosima i o Ukrajini.

Prema rečima Ušakova, Putin je Keriju izložio rusko viđenje uzroka ukrajinske krize i potvrdio punu privrženost Moskve realizaciji sporazuma Minsk-2.

Ušakov je posebno naglasio da je Keri preneo Putinu „pozdrav Baraka Obame”. Pritom je naglasio da u Sočiju nije razgovarano o mogućem susretu ruskog i američkog lidera. Ipak je istovremeno naglasio da „mogućnost takvog susreta postoji”.

Odmah za njim, Lavrov je otkrio da je postignut dogovor da Moskva i Vašington iskoriste uticaj koji imaju na učesnike ukrajinskog konflikta kako bi ih podstakli da konflikt reše pregovorima, a ne ratom.

Razgovore u Sočiju prokomentarisao je i sam Keri. Preko svog Tviter-naloga.

Otkrio je samo ovoliko: „Imao sam otvorenu diskusiju sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom o ključnim pitanjima, uključujući Iran, Siriju i Ukrajinu. Važno je da veze između SAD i Rusije budu otvorene u vreme kada se bavimo rešavanjem aktuelnim globalnih problema”.

Sergej Lavrov donosi krasnodarski paradajz i „Kerijev krompir” da ih preda državnom sekretaru SAD

Komentarišući pregovore u Sočiju, portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je večeras da SAD zasad ne vide mogućnost povratka Rusije u G-8.

Šef spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume, Aleksej Puškov, ocenio je da je Keri došao u Soči „na noge” Putinu zato što su pokušaji SAD da izoluju i ignorišu Rusiju „zašli u slepu ulicu”.

Da Vas podsetimo:  Praktične mere za očuvanje ćirilice?

Dolazak državnog sekretara SAD u Soči je pokušaj – naglasio je Puškov – Amerikanaca da podignu mostove u odnosima dve zemlje koje su sami razrušili.

Puškov je svojoj oceni još dodao: „Amerikanci su shvatili da moraju nešto da učine. Jer, alternativa je bila da sa svojim satelitima nastave da ignorišu Rusiju. Sa Litvanijom, Letonijom… A zar su to ozbiljne zemlje koje imaju specifičnu težinu u svetu? Videli su da, dok se oni tako drže, u Moskvu dolaze giganti kakvi su Kina, Indija i Južnoafrička Republika, da su čak i iz Evrope mnogi došli na Paradu Pobede. Shvatili su da su se SAD našli na periferiji političkog procesa u kojem učestvuje Rusija”.

Fakti.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime