KiM 10 godina kasnije: Ne žive bolje ni Srbi ni Albanci

2
1338
Foto: kossev

Na Kosovu se danas ne živi bolje, nego što je to bio slučaj 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost; integracija Severa neodrživa je na način na koji se trenutno sprovodi; Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes – poruke su sa debate „Drustveno-politički tokovi na Kosovu 2008-2018“ održane sinoć u Mitrovičkom društvenom klubu (MSC). Govorili su Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje i novinar Zeljko Tvrdišić. Iako nisu optimisti da će se u narednim godinama poboljšati kvalitet života građana na Kosovu, ne očekuju da će u narednom periodu biti većih tenzija među zajednicama.

„Albanci na Kosovu danas žive u realnosti. Ništa se nije promenilo od 2008. godine, nezaposlenost je i dalje 35 procenata, društveni bruto proizvod ne raste, ne postoji kvalitetna administracija,“ smatra Špetim Gaši.

Govoreći o odnosima Srba i Albanaca u 2018., Gaši tvrdi da su oni bolji nego što su bili pre deset godina, ali i da je pomirenje proces za koji je potrebno vreme.

„Mislim da Srbi i Albanci moraju da se dogovore, da Albanci nađu način da Kosovo bude država i za Srbe,“ kaže on.

Sa druge strane, o odnosima Srba i Albanaca, Željko Tvrdišić navodi:

„Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes.“

Srba sve manje u urbanim sredinama, promene na Severu vidljive od 2013.

Tvrdišić je govorio i o iseljavanju Srba u proteklih deset godina:

„Srba je sve manje u urbanim sredinama. Nisam siguran da ima više Srba u Prištini nego što ih je bilo 2008, ne mislim da ih u Prizrenu ima više nego što je bilo ranije. I to je problem, sve manje je Srba na Kosovu.“

Smatra i da su promene na Severu Kosova počele da se dešavaju 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, ali se, ocenjuje, kvalitet života građana, čak i pogoršao.

Da Vas podsetimo:  U Kanadi vakcinacija protiv majmunskih boginja uveliko traje, dok Srbija očekuje Euro prajd

„Ono što su problemi poslednjih godina je visok stepen nezaposlenosti i siromaštva. Ne vidim način na koji će se to brzo rešiti, trebaće dosta vremena,“ navodi Tvrdišić.

Integracija Severa neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi

Govoreći o Briselskom procesu, panelisti su se složili da je integracija Severa u kosovsko društvo „neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi“.

„Ja mislim da nije održiva ova integracija na način na koji je izvedeno do sada. Imali smo izbore i gradonačelnike, ali nema administracije koja može normalno da funkcioniše,“ kaže Gaši.

Učesnici debate govorili su i o početku rada Specijalnog suda za zločine „Oslobodilačke vojske Kosova“, kao i o očekivanjima kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u procesu evropskih integracija Srbije.

kossev.info

 

2 KOMENTARA

  1. Aman bre,zadnji voz je bio Đinđićev pokušaj podele ,ali je to bilo u suprotnosti sa dogovorom komunističke kaste koja vlada iz senke,sa zapadom.Da ih zapad ne dira a da ovi zvanično narede ovima što su postavili na vlast da potpišu konačno priznanje faktičkog stanja.Dokaz je i raniji pokušaj koji bi uspeo da podeli Kosovo kada je Ćosić pošao u Brisel po dogovoru sa lordom ovvenom o podeli kosova.Tada je evropa sa Ovenom da podele kosovo.Tada je Milošević vratio sa aerodroma Ćosića.To je onaj milošević o kojem sadašnji i ondašnji SPS predlaže da se Miloševiću podigne spomenik u Beogradu.Računaju kad je data ulica Peku Dapčeviću koji je navodio savezničke avione da bombarduju Srbske i Crnogorske gradove,što ne bi i ovome nije ni ovaj manje zla naneo Srbima.Srbi sa arnautima ne mogu zajedno.Sledeća etapa odvajanja Srbske teritorije od Srbije biće Preševska dolina,koju su već pripremili komunistički okupatori.Dole potpunu vlast imaju arnauti.tako da će komunistička vlast u beogradu samo priznati faktičko stanje,izgovarajući se da su arnauti dole potpuna većina,a zašto je tako o tome se neće pričati jer su trenutno svi mediji zatvoreni za istinu,kao u početku komunističke okupacije 1945.Uveliko se sprovode odluke Drezdenskog komunističkog kongresa na kojem su komunisti doneli odluku da se Srbija potpuno razbije.Valjalo bi na sve ovo masovno upozoravati Srbski narod,da ne bude sutra-nismo znali.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime