Kina ulazi u odsudnu bitku za Kosovo!

2
591

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je „u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto“.

– Velike su šanse, ali još ništa nije gotovo – rekao je Dačić, koji se nalazi u španskom gradu Malagi na Mediteranskoj konferenciji OEBS. Dačić je objasnio da je  ovih dana na Ist riveru u toku dogovor članica Saveta bezbednosti o tačkama dnevnog reda naredne sednice ovog tela UN, koja bi trebalo da bude održana početkom sledećeg meseca.

– Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku – naveo je Dačić.

Mediji navode da, iako se neka stalna članica ne slaže sa predlogom predsedavajućeg Savetu bezbednosti, što će u novembru postati Kina, ta članica nema mogućnost da na to uloži veto, ali bi presedan u UN bio kada bi se ovog puta glasalo o tačkama dnevnog reda.

Izvor: Tanjug

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime