Kina zabranjuje pametne telefone u svim školama

0
668

  • U ponedeljak je (1. februara 2021.) kinesko Ministarstvo obrazovanja saopštilo da je svim osnovcima i srednjoškolcima zabranjeno nošenje mobilnih telefona u školu, piše kineski list ECNS

Nova mera ima za cilj zaštitu očiju učenika, održavanje usredsređenosti na gradivo i sprečavanje zavisnosti od Interneta i onlajn igara. Ova teško doneta odluka izazvala je burnu raspravu među roditeljima. Mnogi od njih žele da njihova deca prate tehnološki napredak, čemu, prema njihovom mišljenju, doprinose pametni telefoni.

Nekada postoji potreba da dete bude dostupno na telefonu, za šta će roditelji morati da podnesu pisanu prijavu, ali će učenik i dalje morati da preda mobilni telefon školskoj upravi. Upotreba mobilnih telefona u učionicama je zabranjena.

Pored toga, škole ne bi trebalo da zahtevaju od učenika da rade domaće zadatke uz pomoć mobilnih telefona. Takođe, otvoriće se tzv. telefonske vruće linije za komunikaciju između roditelja i nastavnika.

Do ove odluke kineske škole su se na jedan ili drugi način borile protiv mobilnih telefona bez zajedničkog načela. Međutim, bez nekog uspeha.

Školske vlasti zabranjivale su donošenje mobilnih uređaja, ali su mnogi učenici ignorisali ove zahteve.

Neki nastavnici su bili prisiljeni da razbiju učenicima mobilni, a za ovo su korišćeni čak i čekići.

Takođe, nastavnici su učenicima oduzimali mobilne telefone ako su se igrali sa njima tokom nastave. Telefoni su vraćeni tek po završetku polugodišta.

Međutim, čak su i učenici prepoznali da je bolje kad nemaju mobilni. Prema njihovim rečima, to što ne moraju proveravati ko ih je zvao, kao i to što ne moraju odgovarati na poruke pomaže učenicima da se usredsrede na gradivo.

Većina roditelja veruje da je učenicima osnovnih škola potrebno znanje iz knjiga. Fragmentarne činjenice, kao i preopterećenost informacijama sa Interneta znatno su umanjivale sticanje znanja iz knjiga.

Da Vas podsetimo:  Rudno bogatstvo Kosova i Metohije - da li ćemo uspeti da ga sačuvamo?!

Stručnjaci veruju da nepravilna upotreba mobilnih telefona može prouzrokovati čitav niz zdravstvenih problema, uključujući gubitak pamćenja, poremećaj spavanja i zamagljen vid.

Oni veruju da su roditelji ti koji igraju važnu ulogu u sticanju znanja učenika, te da će naći i način a nauče decu kako da koriste mobilne telefone i tako spreče decu da postanu zavisna od njih.

Ima i primera da su neki roditelji često koristili mobilne telefone kao „besplatne dadilje“, posebno tokom letnjih i zimskih odmora i nisu ograničavali vreme koje su njihova deca mogla provoditi s njima.

Odrasli sada treba da postave smernice kada i koliko dugo njihova deca mogu da se koriste mobilne telefone.

Komentar: Primetno je da Kina uvodi takvu zabranu, iako je u prvom planu tehnološkog razvoja. Čini se da Kinezi, kao niko drugi, razumeju da decu treba zaštititi od Interneta i mobilnih telefona.

S ruskog preveo Zoran Milošević

Izvor: Balkanska geopolitika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime