„Kip lajt“ jedini dostavio kompletnu ponudu za novogodišnju rasvetu

0
1691

Kao što je Pištaljka nagovestila pre tri nedelje, kada je raspisan novi tender za novogodišnju rasvetu u Beogradu, najveće šanse da proda praznične lampice ima firma „Keep light” koja je jedina dostavila kompletnu ponudu. Pištaljka je pisala da praktično niko drugi na ovom tenderu nije ni mogao ozbiljno da učestvuje jer je JKP „Javno osvetljenje” u konkursnoj dokumentaciji tražilo upravo onakve ukrase kakve proizvodi grčka firma „Fotodiastasi”, a koje u Srbiji prodaje samo firma „Keep light”. Tako će i ove godine posao vredan 170 miliona dinara dobiti firma koja je i prošle godine na diskriminatornom tenderu dobila ovaj posao, a koja unazad deset godina snabdeva prestonicu prazničnom rasvetom.

Pištaljka je u utorak u prostorijama JKP „Javno osvetljenje” prisustvovala javnom otvaranju ponuda pristiglih za ovaj tender. Otvaranju ponuda, pored nas i zaposlenih u JKP-u bili su još predstavnici „Keep light”, iako se na tender javila i firma „Stars ltd”, koja je doduše dostavila samo jedan od preko dvadeset neophodnih dokumenata da bi im ponuda bila prihvaćena.

Predstavnici „Keep light” su novinarki Pištaljke objasnili da osim njih niko drugi ne može da da ozbiljnu ponudu, jer u Srbiji nemaju konkurenciju. Kako tvrde, to je zato što nude najkvalitetnije svetleće ukrase napravljene od aluminijuma, po najpovoljnijim cenama. Za 1.280 ukrasa i 1.500 nosača tih ukrasa koliko će JKP „Javno osvetljenje” da kupi, „Keep light” je ponudio cenu od 169.945.000 dinara (1.416.208 evra).

„Javno osvetljenje“ nije tražilo dokaz o autorskim pravima na dizajn ukrasa
____________________

Pištaljka je pisala da je i tender za prošlogodišnju novogodišnju rasvetu bio tako napisan da je posao mogla da dobije samo firma „Keep light“. Naime, u konkursnoj dokumentaciji traženi ukrasi su ilustrovani fotografijama iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi”, a njih u Srbiji prodaje samo „Keep light”. Uprkos tome, Uprava za javne nabavke, koja je nadležna za kontrolu zakonitosti postupaka javnih nabavki, donela je odluku da je tender regularan.

Uprava za javne nabavke, dok je još ispitivala regularnost tendera, tražila je od „Javnog osvetljenja“ da dostavi dokaz da pobednik tendera ima autorska prava na dizajn ukrasa koji su bili traženi. Velibor Mijailović je u telefonskom razgovoru priznao je da to javno preduzeće nije ni tražilo taj dokaz. „Pa valjda je tada komunicirano sa proizvođačem ukrasa, firmom „Fotodiastasi“, a ne sa trgovcem „Keep light“. Kakve veze ima trgovac s autorskim pravima?“, rekao je Mijailović u telefonskom razgovoru.

Iz JKP „Javno osvetljenje” su nam rekli da se stvarna zloupotreba Zakona o javnim nabavkama dešava upravo kada neko šalje nepotpune i neprihvatljive ponude, jer se tako odugovlači postupak. „Iako ponuda ne sadrži sva neophodna dokumenta, ponuđač je stranka u postupku i ima pravo žalbe”, rekao je Dragan Jovanović, zamenik predsednika komisije za javnu nabavku opreme za svečano osvetljenje. S druge strane, predstavnici „Keep light” tvrde da takve firme „traže reket” da bi odustale od žalbe.

Jovanović nam je objasnio i da JKP „Javno osvetljenje” ne odlučuje o tome kakvi će se dekorativni elementi kupovati, već da je to „direktiva” Grada. „Mislim da o tome koji će se ukrasi kupovati odlučuje komisija na čijem čelu je profesor Miomir Kostić”, rekao je on.

Profesor Miomir Kostić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu za Pištaljku je u telefonskom razgovoru rekao da duže od dve godine ne postoji gradska Komisija za urbano osvetljenje, na čijem je čelu on ranije bio. „Ta komisija nikada se nije bavila novogodišnjim osvetljenjem, već samo stalnom dekorativnom rasvetom koja je na primer na Skupštini grada i slično”, rekao je Kostić. On je dodao da u javnoj nabavci za novogodišnju rasvetu ne moraju da se koriste slike da bi se objasnilo šta se traži. „Tender ne mora da bude toliko eksplicitan, već mogu da se koriste opisi i da se na taj način omogući da više firmi učestvuje u javnoj nabavci”, objasnio je Kostić.

Pištaljka je pokušala da sazna ko odlučuje o tome da su Beogradu potrebne lampice identične onima u katalogu grčke firme „Fotodiastasi” i od gradskog menadžera Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića i gradskog urbaniste Milutina Folića. Nijedan od trojice funkcionera nije odgovarao na naše pozive.

I dok u JKP „Javno osvetljenje” tvrde da oni nisu odgovorni za to što tenderom traže baš opremu koju prodaje „Keep light”, uporno odbijaju da Pištaljci dostave poslovnu korespodenciju koju su imali sa ovom firmom u vezi sa prošlogodišnjom nabavkom praznične rasvete, koja je vođena po istom scenariju, a o kom smo već pisali. Od JKP „Javno osvetljenje” smo još u martu 2017. tražili da nam dostave sve mejlove, pisma, dogovore i slično koje su razmenjivali sa „Keep light” u vezi sa tenderom, ali i isporukom robe.

„U toku postupka javne nabavke dobara opreme za svečano dekorativno osvetljenje nije postojala nikakva korespondencija između JKP „Javno osvetljenje“ i firme Keep light”, piše u odgovoru javnog preduzeća koji smo dobili nakon što im je Poverenik dostavio rešenje u kom nalaže da moraju da dostave podatke.

Kako je moguće da se sklopi posao vredan preko milion evra a da se ne razmeni ni jedna jedina reč pitali smo i direktora JKP „Javno osvetljenje” Aleksandra Cincar-Poposkog (na slici levo sa Milutinom Folićem). „Ja se ni sa kim nisam dogovarao”, rekao je ljutito Cincar-Poposki i uz rečenicu da su „svi organi u državi odbacili pisanje Pištaljke“ (o neregularnostima tendera za novogodišnju rasvetu) spustio slušalicu.

Ni njegovi podređeni šefovi u JKP „Javno osvetljenje“ nisu hteli da objasne kako se to od nekoga kupuje roba a da se ne razmeni makar mejl sa narudžbenicom ili dogovor oko toga kog dana i u koje vreme će biti primopredaja robe. „Imali smo već dovoljno problema sa vašim neistinitim pisanjem o tenderu. Nisam ja sekretarica da primam mejlove, već sam pravnik“, rekao je u telefonskom razgovoru Goran Rakovac, rukovodilac Službe za pravne i opšte poslove i član komisije za prošlogodišnju javnu nabavku novogodišnje rasvete.

Pištaljka je kontaktirala i sa sekretaricom generalnog direktora Aleksandra Cincar-Poposkog Mariju Paunović: „Ne mogu da odgovaram na vaša pitanja. To mogu direktor i pravnik“. Kada smo joj predočili da upravo pravnik tvrdi da ona prima mejlove, Paunović je rekla: „Moram da se konsultujem sa direktorom“. Posle nekoliko minuta čekanja na vezi, Paunović se javila: „Na sva vaša pitanja dobili ste pisani odgovor“.

I direktor sektora za finansijske, pravne i opšte poslove JKP „Javno osvetljenje“ Velibor Mijailović za Pištaljku je u telefonskom razgovoru tvrdio da mejlova u toku javne nabavke nije bilo. „Ponuđači koji se javljaju na tender pitanja šalju preko Portala javnih nabavki i mi nemamo direktan kontakt s njima. Ja nisam primio nijedan mejl od njih“, rekao je Mijailović. Kada smo mu objasnili da smo mi tražili kompletnu korespondenciju koja se tiče i tendera, ali i isporuke robe Mijailović je rekao da ne zna šta smo tražili, ali da možemo da mejlom obavestimo „Javno osvetljenje“ da nam nisu u potpunosti odgovorili.

Pištaljka je i ovo učinila, ali do sada nismo dobili odgovor.

Snežana Đurić

www.pistaljka.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime