“Klik, klik – bum!“ – Sudbonosni pucnjevi srpske istorije

1
1580

Sudbonosni pucnjevi su kroz srpsku istoriju imali zaista veliki značaj. Neki su zaista menjali tok istorije, ali svima im je zajedničko to da su kao glavni motiv imali ispravljanje nepravde. One koji su pucali krasila je hrabrost, i nije ih zanimala sopstvena bit već su to radili za neki “viši cilj“.

Ovi heroji su se svojima mecima, svojom ali i tuđom krvlju upisali u knjigu srpske istorije.

Najpoznatiji meci srpske istorije su definitivno oni koje su iz svojih oružja ispalili Stevan Sinđelić, Gavrilo Princip i Puniša Račić.

Stevan Sinđelić (Datum pucnja: 31.5.1809.)

Stevan Sinđelić je bio srpski junak i vojskovođa u Prvom srpskom ustanku.
Svoj sudbonosni metak ispalio je u Boju na Čegru, digavši u vazduh šanac pun Turaka.

sindj-pistoljSinđelić je dobro držao svoj položaj. Osmanlije su besomučno napadale, ali su ih Sinđelićevi junaci odbijali. Naposletku, Turci su ušli u šanac, i napad se pretvorio u borbu prsa u prsa. Osmanlijama je stalno stizalo pojačanje, a Sinđelić je na kraju ostao sam.

Kada je uvideo da Osmanlije ne može naterati na povlačenje i da je ostao sam, Sinđelić je opalio iz svoje kubure u bure baruta i tako je završio boj, ne dozvolivši Turcima da ga uhvate živog.

800x0_img-20140221-1105581
Ćele-kula

Posle ove borbe od glava srpskih junaka izgrađena je Ćele-kula.

Gavrilo Princip (Datum pucnja: 28.6.1914.)

Gavrilo Princip je bio član Mlade Bosne. On je, kao njihov član, izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu na Vidovdan 1914.

Vest da će F.F. posetiti Sarajevo kod Gavrila i njegovih saboraca izrodila je ideju atentata na prestolonaslednika a sve u svrhu oslobođenja Bosne i Hercegovine austrougarske tiranije.

Posle neuspelog atentata bombom od strane Nedeljka Čabrinovića, Gavrilo je svojim pucnjevima presudio Francu Ferdinandu, i na taj način ušao u istoriju.

Da Vas podsetimo:  Laboratorija Srbija: mržnja, hajka, nesanica…

Neki istorijski izvori navode da je pripadnicima Mlade Bosne pištolj uručio Apis lično, ali je definitivno da je pištolj došao iz Srbije pod organizacijom “Crne ruke“.

gavriloPrincip je svoju zatvorsku kaznu služio u zatvoru Terezin u Češkoj, gde je umro od tuberkuloze. To se desilo pred kraj Velikog rata. Nažalost, Gavrilo nije živ dočekao oslobođenje Jugoslavije, a to mu je bila životna želja.

Američki i nemački mediji pokušali su da okaljaju ime i delo Gavrila Principa, poredeći ga sa Osamom bin Ladenom.

Istina je da je Gavrilo Princip bio slobodar i heroj koji se nije mirio sa okupacijom. Sa svojih 20 godina učinio je ono što njegovi vršnjaci danas ne mogu ni da zamisle.

Puniša Račić (Datum pucnja: 20.6.1928.)

kliklikbum
Sinđelić. Princip i Račić

Puniša Račić je bio srpski političar iz Crne Gore, vojni obaveštajac, četnik i veliki nacionalista.

Njegov sudbonosni pucanj desio se prilikom jedne skupštinske sednice kada je Hrvat Pavao Radić krajnje ponižavajuće pitao “Koliko košta ta vaša srpska krv? Koliko košta Kajmakčalan? Da platimo – pa da budemo mirni!“. Hrvati su ovime hteli da kažu kako nemaju nameru da se osećaju dužnima Srbiji za oslobođenje. “Bečki konjušari“ su još jednom pokazali da im više vredi da budu sluge Zapada nego slobodan narod. Činjenica koja se mnogo puta kroz istoriju dokazivala tačnom.

Puniša Račić preko ovoga nije mogao da pređe pa je svojim mecima objasnio koliko košta srpska krv:

I ako ih ljigavci slugeranjskog mentaliteta možda danas nazivaju “teroristima“ ovi ljudi su postavili primer kako treba delovati. Ponos i sloboda nemaju cenu, sopstvena bit ništa ne znači ako podrazumeva okupaciju i saginjanje glave pred svakim ko misli da je bolji i jači od tebe.

Da Vas podsetimo:  Mart, 27.

Volšebnik

www.lazic037.wordpress.com

1 KOMENTAR

  1. hajde da jednom kažemo,da princip nije otišao u beč i ubio ferdinanda,već je princip izvršio atentat nad okupatorom svoje domovine.ne može biti princip terorista na svojoj zemlji i imali su pravo braniti se svim sredstvima.svi oni koji principa nazivaju teroristom su banda razbojnička,koja smatra da mogu nasilno okupirati tuđu teritoriju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime