Knauf Insulation i ekološki problemi u Surdulici

1
2386

Kako se otarasiti stranog zagađivača

Ne tako daleke 2011. godine ovaj autor je na portalu Koreni, pisao o fabrici Knauf Insulation kao zagađivaču životne sredine. Danas, 2019. godine situacija sa zagađenjem je još alarmantnija. Opštinska uprava Surdulice je angažovala akreditovanu instituciju- novosadski „Institut za zaštitu na radu“, da vrši tromesečni svakodnevni monitoring zagađenja.

Knauf Insulation, fabrika kamene vune u Surdulici izaziva veliko nepoverenje, tim pre što građani a među njima i deca, sve češće obolevaju od raznih vrsta karcinoma, dešavaju se i deformiteti ploda, što se ranije nije događalo. Prošle godine su bila tri tragična slučaja, kad su žene u visokim mesecima trudnoće morale da se nasilno oslobode ploda. Po medicinskim statistikama ovo je visoki procenat za takve vrste anomalija.

Pored zagađenja, koje fabrika šalje u prirodu Surdulice, postoji bojazan od akcidenata u fabrici. Proletos su u fabrici bile dve eksplozije, a ovog leta, početkom jula, desio se veliki požar na proizvodnoj liniji, koji fabrika smanjuje i prikriva (1), a cela Surdulica je bila prekrivena dimom.

Građani Surdulice tog jutra nisu mogli da dišu jer je zagušljivi dim poklopio celu varošicu i širio se ka okolnim brdima.

Prva vest koju je objavila jedna televizijska stanica u jutarnjem dnevniku bila je da je požar izbio na proizvodnoj liniji u fabrici. Knauf smanjuje razmere akcidenta i izjavljuje da je to bio samo mali požar na jednoj od rashladnih linija a da je beli dim koji je kuljao iz dimnjaka ustvari bezopasna vodena para zbog gašenja požara. Ovaj događaj je veoma uznemirio građane Surdulice, koji se duži niz godina bore da se fabrika izmesti iz grada i da se vrati čist vazduh po čemu je gradić bio poznat. Zbog izuzetnih klimatskih uslova i čistog vazduha, u Surdulici je otvoren sanatorijum, koji je izgrađen još pre Drugog svetskog rata kao lečilište za tuberkulozne bolesnike.

Da Vas podsetimo:  Temelji vladavine Srpske napredne stranke – Izmene i dopune Zakona o radu 2014. godine

Fabrika za preradu kamene vune Knauf Insulation u Surdulici ove godine povećala je proizvodnju za 20% i hvali se poslovnim uspehom jer će ovim izolacionim materijalom snabdevati tržište Srbije i Jugoistočne Evrope. Iz fabrike tvrde da će uporedo sa investicijom, fabrička oprema biti unapređena najsavremenijom tehnologijom koja zadovoljava ekološke standarde Evropske unije koji bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine. Unapređenje tehnologije bi trebalo da podrazumeva i najsavremenije filtere, čime su posredno priznali da su filteri u surduličkoj fabrici zastareli.

Fabrika je smeštena u samom jezgru grada na manje od dva kilometra od centra Surdulice. U neposrednoj blizini se, pored stambenih zgrada, nalaze dve srednje škole, obdanište, đački dom i fabrika mleka i hleba. I sve bi to bilo lepo, da ta fabrika ne zagađuje vazduh Surdulice u takvoj meri da se zbog toga sumnja da je povećan broj ljudi obolelih od različitih vrsta raka posledica zagađenja iz fabrike Knauf Insulation. Nagli skok obolevanja je uočen 2009. godine, četiri godine posle 2005. kad je Knauf počeo proizvodnju kamene vune u Surdulici.

Surdulica nije gađana mecima od osiromašenog urana, nisu gađane trafo stanice sa piralenom i nije imala nikakave hemijske rezervoare koji bi usled bombardovanja uticali na zagađenje okoline i zdravlje stanovništva. U Surdulici se posle dolaska Knauf Insulation kvalitet vazduha mnogo pogoršao. Veoma često se oseća težak, neprijatan miris u celom gradu i okolnim selima.

Oni (Knauf Insulation) imaju svoje inspektore koji uvek nalaze da je koncentracija zagađujućih materija na nivou dozvoljenog, ali vanredni monitoring koji je sprovela Opština Surdulice 2017. i 2018. tokom celodnevnog tromesečnog monitoringa, pokazuje potpunio drukčije nalaze. U odnosu na Vranje, Surdulica je po broju stanovnika manja skoro osam puta a broj obolelih je za samo 484 manji u odnosu na Vranje.

Da Vas podsetimo:  Prof dr Kuzović izneo 10 tačaka oporavka: EPS mora da ostane narodu Srbije

Surduličani muku muče sa zagađenjem, na šta republičke vlasti ostaju neme, bitno je da strani investitor i još iz Nemačke radi, proširuje proizvodnju, proširuje skladišta gotovih proizvoda tako što će kupiti okolno plodno zemljište da na njemu odlaže gotove proizvode. Na kraju će u gradu ostati samo Knauf Insulation bez stanovnika!

Građani Surdulice su organizovali peticiju kojom se traži iseljenje fabrike. Peticiju je potpisalo preko šest hiljada punoletnih građana. Ove godine su organizovali proteste ispred fabrike pod nazivom „Udahni duboko“. Protesti, kojih je bilo svega nekoliko, su veoma uznemirili rukovodstvo fabrike, tako da je iznuđen sastanak udruženja građana „Udahni duboko“ i menadžmenta fabrike. Na sastanku je generalni direktor Knauf Insulation-a (inače direktor svih takvih fabrika na Balkanu) rekao da će do 2021 uvesti savremene filtre a brdo otpada koje se odlaže iza fabrike i koje je dostiglo visinu petospratnice, biti izmešteno na novu lokaciju- deponiju koja se nalazi u Leskovcu. Pri tom iz fabrike ne dozvoljavaju da se uzme svež uzorak otpada kako bi se ustanovilo da li je taj otpad štetan ili ne. Ako ne dozvoljavaju, to znači da nešto kriju. Tako će Leskovčani dobiti deponiju otpada za koji neće znati da li je bezopasan ili opasan otpad. Fabrika ne dozvoljava analizu!
Surduličani nisu izuzetak. Protesti se održavaju u svim gradovima u kojima posluje Knauf Insulation: u francuskom mestu Ilanž (2), u Novom Marofu (3), u Češkoj, u gradu Krupka, (4).

Leskovčani koji snabdevaju povrćem veletrgovine i kvantaške pijace, neće imati mogućnost da ispitaju kvalitet otpada iz nemačke fabrike Knauf Insulation, i da li im otpad zagađuje zemljište i podzemne vode, već moraju da veruju stranom investitoru na reč. Dobiće hiljade i hiljade tona otpada koji se trenutno nalazi u krugu fabrike u Surdulici. A šta ako taj otpad sadrži policiklična jedinjenja kao benz-a-piren, kako je nađeno krajem 2018. u vazduhu Surdulice? Za 11 dana od 14 merenja, u vazduhu Surdulice, su nađeni PAH-ovi, policiklična jedinjenja. Smatraju se jednim od najgorih i najopasnijih zagađivača okoline, opasniji od dioksina, jer su mutagena, teratogena, karcinogena? Dozvoljena koncentracija u vazduhu ovog polutanta je 0,1 ng/m3, a novosadski Institut je izmerio sadržaj u vazduhu od 3 ng/m3, 11 ng/m3 do više od 50 ng/m3, ili u brojkama to je 30, 110 i preko 500 puta veće od dozvoljenih vrednosti! To kad su „uhvaćeni“, a šta je sa danima kad ovi zagađivači nisu kontrolisani, a bili su u vazduhu?

Da Vas podsetimo:  Ne čudimo se njima – Čudimo se nama

Zbog svega ovog Surduličani insistiraju na odlasku „stranog investitora“ na neku drugu destinaciju, samo da se ukloni iz njihovog mesta.

Dr Mirjana Anđelković Lukić


Uputnice:

1.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=07&dd=08&nav_category=12&nav_id=1563947
2. https://www.youtube.com/watch?v=roV3aeZw20o&feature=youtu.be
3. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/novi-marof-tvornica-kamene-vune-truje-mjestane.html
4. http://stop-knauf.unas.cz/onas.php


 

1 KOMENTAR

  1. Zakon je predvideo da drzavne institucije ( inspekcije, ministarstva i dr.) sprovode zakon i da savetima pomazu strankama. MEDJUTIM, vecina sluzbenika su sada ne strucna i ne zainteresovana za obavljanje svog posla. Politika se toliko umesala u sve pore da se ne trazi i ne vrednuje strucnost a kamoli primena zakona u korist gradjana vec je dovoljno da budu u interesu manjine. Treba da se doda i da su zakoni u koliziji jedan sa drugim. Tako da je nastala zbrka, jer se zakoni mesaju u nadleznosti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime