KNJIŽEVNI MEĐUNARODNI GODIŠNJI KONKURS »PESNICI EU POD TRIGLAVOM« Ljubljana 2022.

0
64

ZDRUŽENJE EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI

УДРУЖЕЊЕ ЕВРОПСКE АКАДЕМИЈE СРПСКИХ НАУКА И УМЕТНОСТИ

I ZDRUŽENJE SRBSKIH KNJIŽEVNIKOV V SLOVENIJI

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЉИЖЕВНИКА У СЛОВЕНИЈИ

Trg prekomorskih brigad 1., Ljubljana 1107 p.p. 2315

NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA

Dodjela nagrada uz kulturno umetničku prezentaciju upriličena je 23.01.2022 u Ljubljani i 27. 01. 2022. godine u Potkozarju – Miljevićima – Gradiška na Svečanoj akademiji uz bogat kulturno-umjetnički program.

Obavještenje o Međunarodnom knjževnom konkursu (broj 22.12/JO/S-2021) koji je raspisalo Udruženje srpskih književnika Slovenije i Evropska akademija srpskih nauka i umetnosti.

Konkurs je uspješno okončan 07. 01. 2022. godine. Na konkursu su prednost imali mladi pjesnici (do 35 godina), jer smo ovim takmičenjem i ovim konkursom htjeli da motivišemo mlade ljude, u nadi da će pokazati svoju kreativnost. Nakon što smo pročitali sve pristigle pjeme možemo zaključiti da su mladi pjesnici uspjeli da ispune ono što smo konkursom i zamislili, na šta smo posebno ponosni.

Prijave na konkurs su pristigle iz 9 država, a najveći broj mladih pjesnika javio se iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Žiri, u sastavu: David Tepić, Igor Mitić, prof. Drago Borštnar, Ljuban Zimonja i mr Rajka Golić, sastao se 09. 01. 2022. godine i donio odluku o imenima nagrađenih. Uvidom i analizom u pristigle pjesme moglo se zaključiti da je i na ovaj konkurs prijavljeno najviše ljubavnih i rodoljubivih pjesama. Opšti stav žirija je da su mladi pjesnici izuzetno daroviti i da su im konkursi poput ovoga samo vjetar u leđa. Žiri je saglasan i oko stava da je većina prispjelih pjesama idejno i estetski odlično zamišljena. Jasno je da je svaka pjesma lični doživljaj pjesnika o onome o čemu piše, pa smo, analizirajući ko će ponijeti titulu najbolje, dugo razmatrali pristigle radove. Na kraju, nakon iznošenja svojih mišljenja, žiri je donio sljedeće rezultate:

Da Vas podsetimo:  Turski amam u Prokuplju - od svratišta za beskućnike uskoro do istorijskog spomenika

Tri glavne nagrade

1. ZLATNA POVELJA SA ZLATNOM PLAKETOM evropske akademije srpskih nauka i umetnosti

Glavna nagrada za osvojeno prvo mesto za pesmu “Sa tobom”

dobitnica je Tamara Slavić iz Zrenjanina.

2.Srđan Pucar za pjesmu “Zavičaj” iz Gradiške – dobitnik je Srebrne povelje sa srebrnom medaljom USKS

3. Nevena Milosavljević za pjesmu “Molitva majci” iz Zvečana dobitnica je bronazane povelje evropske akademije srpskih nauka i umetnosti

Tri dodatne nagrade

1.Tatjana Klincov za pjesmu “Svrha života” iz Gradiške dobitnica je zlatne povelje sa zlatnom značkom evropske akademije srpskih nauka i umetnosti.

2.Nikolina Marković za pjesmu “Zamisli” za pesmu “Zamisli” iz Gornje Trnove kod Topole dobitnica je zlatne povelje sa zlatnom značkom evropske akademije srpskih nauka i umetnosti

3.Nikolina Keserović za pjesmu “Spavaj zoro” iz Gradiške dobitnica je zlatne povelje sa zlatnom značkom evropske akademije srpskih nauka i umetnosti.

Organizatori su uručili i akademijske povelje sa zlatnim značkama za nesebičan dugogodišnji književni rad Miladinu Beriću i Savku Pećiću.

Program je vodila Tamara Slavić, koji je muzički povezivao sa svojim pesmama i Radenko Torbica – Srećko, a svoje pesme uz nagrađene s recitovalo je pesnik i Milorad Mišo Đurđević, a prisutne su od srca nasmejali aforističar Miladin Berić i Živko Vujić, kiji su nastupili veoma profesionalno.

Istoga dana oformita je i Podružnica UEASNU za R. Srpsku i BiH, za rukovodioca je potvrđen Nenad Simić. Generalna sekretarka mag Rajka Golić predala mu je pečat i jedan broj članskih karti. Predsednik Saša Gajić čestitao je Simiću.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime