Ko će biti kandidat a ko predsednik Srbije

0
898

izbori-2016-nnSledeće godine Srbija će dobiti novog predsednika Republike, a kampanja za njegov izbor uveliko je u toku. Većina onih čija se imena kao mogućih kandidata pojavljuju u medijima pokazuje tobožnju uzdržanost, nećka se i navodno još razmišlja hoće li se upustiti u nadmetanje za najviše zvanje u državi. Na pitanja novinara najčešće se čuje odgovor kako još nisu odlučili, pri čemu oni iz redova vladajuće koalicije ne zaborave da naglase kako će premijer najbolje proceniti ko je nabolji kandidat, i odrediti onoga ko će sigurno pobediti. A sadašnji Predsednik, valjda poslednji branilac Kosova i Metohije među članovima stranaka vladajuće koalicije i „proevropske opozicije” izjavljuje da još nije doneo odluku o tome hoće li se kandidovati i samouvereno dodaje da će, ako to učini, dobiti ubedljivo najviše glasova.

Iz medija se stiče utisak kako je najvažniji uslov koji kandidat za predsednika Republike mora da ispunjava: podobnost Zapadu ili Istoku pošto od nje zavise njegovi izgledi na pobedu.

S druge strane, ne vidi se da oni ne razmatraju raspoloženje biračkog tela, verovatno zaključujući da će se ono automatski odlučivati za kandidata stranaka za koje su glasali i na izborima za Narodnu skupštinu.

Ispada da je najvažnije ko od pomenutih političara i drugih javnih ličnosti ima najviše izgleda da bude zajednički kandidat vladajuće koalicije, i ko bi mogao da mu bude protivkandidat takođe zajednički, „proevropske opozicije”. Iz čega se javlja i opravdana nedoumica: koliko se on uopšte može smatrati protivkandidatom kad se, zapravo, nalazi na istoj, proameričkoj i proevropskoj strani kao i vladajuća koalicija a sa kojom se u poslušničkom odnosu prema Zapadu nikako ne može takmičiti.

Izgleda kao da se i javna glasila nikako ne mogu osloboditi zaglušujućeg uticaja proevropske propagande koja Srbiju već duže od decenije vodi u Brisel a on ostaje sve dalji. I u ovim danima, kada naša zemlja doživljava veoma neprijatna iznenađenja kako iz Prištine, tako i iz Evropske unije, očigledne zaštitnice samoproglašene države Kosovo, a naša Vlada i premijer glume ogromno zaprepašćenje i gnev , mediji još nisu u stanju da se ozbiljno pozabave i drugačijim idejama od onih koje zastupaju vladajuća koalicija i „proevropska opozicija”. Zato u ovoj kampanji za predsedničkog kandidata uopšte ne pominju i mogućeg zajedničkog kandidata „antievropske opozicije”, ili im se čini da je ona suviše razjedinjena i slaba kako bi bila u stanju da pronađe ličnost koja bi se ravnopravno nosila sa kandidatima pro-Evropljana, ili možda čak i pobedila.

Da Vas podsetimo:  Kraj vanrednog stanja, ali ne i otkaza!

Što, možda, i nije toliko nemoguće, kao što bi se reklo na prvi pogled. Prema povremenim, nepotpunim i , često široj javnosti, nedostupnim anketama, nije teško pretpostaviti da su mnogi građani Srbije protiv ulaska u Evropsku uniju – a u NATO i da se ne govori – dok se vladajuća koalicija i ne usuđuje da organizuje opšte narodno izjašnjavanje o ovim pitanjima.

Za medije je, međutim, glavna nedoumica u tome ko će biti predsednički kandidat iz redova proevropske koalicije i proevropske opozicije, dok bi bilo pravedno i važno da se na izborima za predsednika Republike pojavi i kandidat onih stranaka koje se ne slažu sa pristupanjem naše zemlje Evropskoj uniji i članstvom u Severnoatlantskom savezu.

Onda bi tek moglo da se kaže kako su građani Srbije izabrali Predsednika koji odgovara većini.

Vojislav M. Stanojčić

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime