Ko će da plati višemilionski dug Železare prema firmi Petera Kamaraša?

0
1250
Vlada Srbije, Železara Smederevo

Londonski sud za međunarodnu arbitražu, u maju ove godine, doneo je presudu prema kojoj je Železara Smederevo dužna da plati odštetu u iznosu od 12,4 miliona dolara plus pripadajuće kamate, firmi Petera Kamaraša HPK Menadžment, koja je od marta 2015. do polovine 2016. upravljala smederevskom Železarom. HPK je od Arbitražnog suda tražio da država Srbija, kao tadašnji vlasnik Železare, zajedno sa Železarom plati odštetu, ali je sud u Londonu odlučio da je dužnik samo Železara. Ipak, s obzirom na činjenicu da je država Srbija aprila 2016. godine prodala najveći deo imovine Železare kineskom Hestilu, postavlja se pitanje da li je ipak država zapravo ta koja će morati na kraju da ispalti odštetu firmi HPK Menadžment što traže i Kamarašovi advokati pred sudom u Vašingtonu.

U ugovoru koji je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom Hestil, u članu 10 između ostalog se navodi da prodavac (država Srbija) prihvata da obešteti i nadoknadi bilo koje obaveze nastale iz vlasništva ili korišćenja jedinstvenog prodajnog paketa pre datuma zaključenja transakcije. Imajući u vidu ovu klauzulu ugovora i činjenicu da se odštetni zahtev firme Petera Kamaraša odnosi na period pre ulaska kineske kompanije u Železaru, može se zaključiti da će isplata odšetete biti obaveza države.

Naime, sporazum o profesionalnom upravljanju Železarom u martu 2015. potpisali su Vlada Srbije, holandska firma HPK inženjering, ćerka firma HPK menadžment, i Železara Smederevo.

Međutim, nakon što su 18. aprila 2016. Železara Smederevo i kineski Hestil potpisali privatizacioni sporazum po kom je kineska firma kupila određenu imovinu Železare  – Srbija raskida ugovor za HPK Menadžmentom. Taj ugovor je ostao pod oznakom tajnosti, te građani Srbije ne znaju šta su bile obaveze države, a šta menadžmenta, da li je menadžment ispunio te obaveze i koliko su koštale njegove usluge.

Da Vas podsetimo:  Agencija godinama ne pokreće postupak zbog spornih prostorija SNS-a

Advokati Petera Kamaraša, kako se navodi u dokumentu do kog su došli novinari Insajdera, tvrde da je raskid ugovora izveden na nezakonit način uz „fabrikovane razloge za raskid ugovora, a sve kako bi Srbija izbegla da plati podnosiocima zahteva milione dolara koji je trebalo da budu plaćeni po osnovu privatizacionog bonusa, kao i na osnovu dogovorenih naknada za upravljanje“.

Da je došlo do nezakonitog raskida ugovora i da bi Železara trebalo da isplati novac firmi HPK Menadžment potvrdio je i Londonski sud za međunarodnu arbitražu u maju ove godine.

Andreas Frišneht, američki advokat koji zastupa firme Petera Kamaraša u sporu sa Železarom i državom Srbijom, kaže za Insajder da je odluka suda u Londonu potvrdila da “ništa nije bilo sporno u načinu na koji je HPK Menadžment upravljao Železarom” te da je odluka potvrdila i pravo koje HPK po ugovoru ima na privatizacioni bonus za prodaju kompanijske imovine Hestilu”, rekao je on.

“Srbija se sada krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje ovog dosuđenog iznosa”, kaže Frištneht za Insajder.

Sam arbitražni proces protiv Srbije i Železare Smederevo u Londonu je započet 5. avgusta 2016, a pokrenuo ga je HPK Menadžment pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za međunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima.

Ipak, HPK Menadžment do danas nije dobio traženi novac od Železare zbog čega su advokati Petera Kamaraša ovog ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneli zahtev da se izvrši odluka arbitražnog suda u Londonu. Takođe, od američkog suda su, prema dokumentu koji poseduje Insajder, dodatno tražili da obaveže državu Srbiju da se uključi u plaćanje duga, tvrdeći da je Železara sve vreme bila “potpuno i direktno u vlasništvu i pod kontrolom države Srbije”.

  • Zbog svega navedenog, novinari Insajdera poslali su sledeća pitanja Vladi Srbije i Ministarstvu privrede:
  • Ko će da plati višemilionski dug Železare prema firmi Petera Kamaraša?
  • Ako država Srbija na kraju bude plaćala dug po odluci Londonskog suda za međunarodnu arbitražu, kada će taj dug biti isplaćen?
Da Vas podsetimo:  "Inicijativa A11": Grad Niš da odustane od toga da korisnici socijalne pomoći budu kovid redari ili da ih plate

Zbog tajnog ugovora Ministarstvo protiv ministra

O tome koliko je državi stalo da ugovor između HPK Menadžmenta, države Srbije i Železare Smederevo ostane tajan svedoči i podatak da je Poverenik za informacije od javnog značaja nekoliko puta kaznio Ministarstvo privrede zbog toga što ga nisu objavili, dok je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu protiv tadašnjeg ministra privrede Željka Sertića čak podnelo prekršajnu prijavu – prvu takvu prijavu protiv jednog ministra.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime