Ko će opet sarađivati sa čovekom koji kupuje glasove – DS ili SNS?

0
1480

U novosadskim odborima DS-a i SNS-a ponovo je aktulena tema oko kupovine glasova i Tomislava Bokana koji se trenutno nalazi na sudu kao prvookrivljeni u krivičnom postupku zbog kupovine glasova 2012. godine.

Tomislav Bokan
Tomislav Bokan

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu zatražio je danas od državnih organa da, pred ove izbore, građane zaštite od Demokratske stranke, kao inicijatora, inspiratora i tvorca malih kvazi-stranaka koje im služe za trgovinu glasovima i obesmišljavanje izbornog procesa.

– Gospoda iz DS -a i kriminalni režim Bojana Pajtića, još su pred lokalne izbore 2012. godine, osmislili plan kako da kupe glasove u Novom Sadu. To je bio samo jedan od njihovih prljavih projekata za kupovinu glasova građana, koji je završio na sudu, stoji u saopštenju novosadskih naprednjaka.

Oni ukazuju da je su demokrate sve vreme opstruisali sudski proces koji je SNS pokrenula, a povodom sumnje da su glasovi Roma kupovani za nekoliko hiljada dinara.

– Ali, da su u laži kratke noge, pokazali su sudski svedoci koji su potvrdili da je novac za kupovinu glasova davala Demokratska stranka, navodi se u saopštenju i dodaje da je demokratama u Novom Sadu propala namera da vladaju zajedno sa svojim strankama satelitima, koje su napravili otetim parama od građana.

Naprednjaci tvrde da demokrate ponovo sarađuju sa čovekom koji je kupovao glasove 2012. godine.

– U februaru 2016. godine, na izbore u MZ Kljajićevo, izašli su sa Pokretom “Drina-Dinara-Dunav”, istim onima koje optužuju za kupovinu glasovima. Da su oni zapravo jedno, jasno su na predizbornim tribinama u Kljajićevu pokazali Branislav Bugarski, visoki funckioner DS-a i jedna od udarnih pesnica Bojana Pajtića, i visoki funkcioner Pokreta 3D Nikola Ćirović, piše u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Grčić nakon EPS-a dobio novu funkciju: Izabran za predsednika opštine Obrenovac

Inače, nekadašnja Romska demokratska stranka, a sada “Drina-Dinara-Dunav” (3D), čiji se lider Tomislav Bokan nalazi na sudu zbog kupovine glasova 2012. godine, trenutno čini koaliciju sa SNS-om u Novom Sadu.

Bokan je na sudu rekao da je glasove kupovao u ime Demokratske stranke, ali to nije nateralo novosadske naprednjake da s njime raskinu koaliciju jer bi to dovelo do gubitka trenutne većine u lokalnoj skupštini.

Demokrate uzvraćaju istim optužbama

Demokratska stranka takođe traži od državnih organa da spreče kupovinu glasova i obezbede regularnost izbornog procesa u Novom Sadu. Sem Bokana, kao novi potencijalni “kupac” glasova navodi se Branislav Švonja.

– Organizacija “Dinara-Drina-Dunav”, koja se ranije zvala Romska demokratska stranka i koju mediji dovode u vezu s kupovinom glasova, verovatno nije jedini učesnik u nezakonitoj trgovini. Branislav Švonja iz Veternika je registrovao Srpsku demokratsku stranku zloupotrebljavajući ime pokojnog Jovana Raškovića, a sada sarađuje sa naprednjacima. A upravo je za tog istog Švonju, Srpska napredna stranka svojevremeno tvrdila da je uhapšen u kampanji za opštinske izbore u Odžacima 2013. godine zbog kupovine glasova, navode iz DS.

Smatraju da se time izgleda i preporučio za koalicionog partnera naprednjaka.

– Koga god Miloš Vučević optuži za kupovinu glasova – taj ubrzo postane njegov saradnik. To se dogodilo i sa Romskom demokratskom strankom, koju je Vučević 2012. godine najpre tužio za trgovinu glasovima, a onda su zajedno preuzeli vlast u gradu. Pre nekoliko meseci, mediji su objavili kako glasove za Srpsku naprednu stranku prikuplja i opskurno udruženje “Miloš Obilić”, koje je malo pre toga dobilo pare iz gradskog budžeta za svoje aktivnosti, navodi se u saopštenju demokrata i konstatuje da je obaveza svake političke stranke, javnog glasila, građanske organizacije i pojedinca da stane u odbranu osnovnih tekovina demokratskog i građanskog društva jer se kupovinom glasova obesmišljava demokratski poredak i ponižavaju građani Novog Sada.

Da Vas podsetimo:  Stanovnici sela Mali Izvor se merdevinama popeli u gradsku skupštinu u očajničkom pokušaju da spreče kamenolom

Pokret 3D trenutno se nalazi u koaliciji sa novosadskim Srpskim pokretom obnove (SPO).

Ko će ponovo sarađivati sa čovekom koji je poznat po kupovini glasova, demokrate ili naprednjaci, pokazaće post-izborna matematika kada se bude znalo koja stranka je osvojila koliko mandata u novosadskoj skupštini.

Inače, Bokan i njegova kriminalna družina drže nekoliko javnih preduzeća u Novom Sadu. Poznat je po osvešatavanju vode iz gradskog vodovoda i brojnim pljačkama državnog novca.

Bokan je 2014. godine podržao Aleksandra Vučića.

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime