Ko će slaviti 9. januar?

0
902

ustavni sud bihUstavni sud BiH svojom nepravnom, nepravednom i neustavnom odlukom, kojom osporava proslavu 9. januara kao Dana Republike Srpske, u sjenu je bacio nakaradnu praksu pravosudnih institucija na nivou BiH, konkretno Suda i Tužilaštva BiH. Naime, ove dvije institucije nastavljaju antisrpsku kampanju tako što na perfidan način podižu i potvrđuju optužnice za ratne zločine protiv Srba po Krivičnom zakonu BiH, dok, s druge strane, za zločine nad Srbima procese vode po mnogo blažem Krivičnom zakonu SFRJ.

Posljednji primjer su šestorica bivših oficira VRS i civilnih funkcionera iz Kotor Varoša, protiv kojih je podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti po članu 172 KZ BiH. Za razliku od njih, protiv ratnog gospodara života i smrti u Srebrenici Nasera Orića, koji predstavlja simbol zla za podrinjske Srbe, optužnica je podignuta za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika po, pogađate, članu 144 KZ SFRJ. Ništa manje bitno od osporavanja šokantne presude Ustavnog suda BiH nije osporavanje ove poražavajuće prakse Suda i Tužilaštva BiH, pogotovo što je riječ o konkretnim ljudima i njihovim sudbinama.

Do kada će Srbi u Sudu i Tužilaštvu BiH tolerisati ovakvo ponašanje i ovakvu praksu i do kada će vlasti Srpske, kao i srpski funkcioneri na nivou BiH, svoje protivljenje pokazivati ispraznim kritikama i šupljim frazama o „antisrpskom karakteru tzv. pravosudnih institucija BiH“?! Ako Narodna skupština i svi srpski političari mogu kategorično reći da ne prihvataju ukidanje rođendana Republike Srpske, šta im fali da isto tako kategorično odbace pogubnu praksu Suda i Tužilaštva BiH.

Zašto ozbiljno i potpuno argumentovano ne postave pitanje: zbog čega se čestitim srpskim oficirima, vojnicima i civilnim funkcionerima stalno na teret stavljaju zločini protiv čovječnosti?! Da li zato što tog krivičnog djela nema u KZ SFRJ, pa Sud i Tužilaštvo BiH to koriste kao opravdanje da Srbima sude po KZ BiH uprkos tome što je takvu praksu osporio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu?!

Da Vas podsetimo:  Lekcija koju je Bakir propustio: Dedovina Svetog Save – Drina odelila Bosnu od ostatka Srbije

Drugim riječima, do kada će ljudi koji su sa puškom u ruci stvarali i branili RS biti prepušteni sami sebi i ostavljani na milost i nemilost sarajevskim pravosudnim institucijama?! I kome će biti do proslave 9. januara i Dana Republike ako će ga iza rešetaka dočekivati rođaci, kumovi i prijatelji svakoga od nas?!

Momic

Darko Momić

PressRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime