Ko će staviti potpis na francusko-nemački predlog?

4
150

Potpis na sporazum Beograda i Prištine, kada za to dođe vreme, neće staviti predsednik Republike Aleksandar Vučić, iako je godinama glavni pregovarač u dijalogu, već predsednik Vlade Srbije. Da bi postao validan, takav sporazum će morati da bude ratifikovan u parlamentu, a možda će se o njemu izjasniti i građani na referendumu. Vučić neće potpisati ni dokument o uvođenju sankcija Rusiji, ukoliko do toga dođe, već će to biti odluka Vlade Srbije.

Foto: Printscreen Youtube (RTS Sajt – Zvanični kanal)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je de facto godinama glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, neće staviti svoj potpis na sporazum, kada do njega dođe, već će to učiniti predsednik(ca) Vlade Srbije. To je, između redova, rekao i sam Vučić na konferenciji za novinare u ponedeljak, na kojoj je govorio o evropskom predlogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nakon prošlonedeljnog sastanka sa „velikom petorkom” (izaslanik EU Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik nemačkog kancelara Jens Plotner, savetnik francuskog predsednika Emanuel Bone i savetnik italijanske premijerke Frančesko Marija Talo).

Vučić je na konferenciji rekao:

„Ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije. U ime Srbije odlučivaće, razume se, pošto bi (drugačije, prim. aut.) bilo suprotno Ustavu Srbije, drugi nadležni državni organi i eventualno građani”, rekao je Vučić.

On je istakao da do sada ništa nije potpisano, ali da je na sastanku sa petorkom bio suočen sa činjenicama, odnosno da mu je rečeno da Srbiju, ako ne prihvati ponuđeni plan, čeka prekid procesa evropskih integracija, povlačenje investicija i sveobuhvatne mere u političkom i ekonomskom smislu.

„Ništa se neče desiti ni danas ni sutra, ni za mesec ili tri, a kada budemo suočeni sa konačnim zahtevom, o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi, odnosno sve druge institucije političkog sistema Srbije i srpskog društva”, rekao je on.

Da Vas podsetimo:  Objavljeni detalji o planovima rekonstrukcije Generalštaba: Šta dobija Srbija?

Vučić je dodao da će u narednim danima obavestiti sve predstavnike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini o detaljima plana.

„Pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i vlade, mislim da je to važno, ja uvek obaveštavam i saslušam mišljenje i srpske crkve i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Srbije”, kazao je Vučić i dodao da je su na vladi dogovorili sve taktičke poteze „ko će šta da preuzme na sebe”.

U međuvremenu je saopšteno da će sednica Skupštine Srbije o KiM, kojoj će prisustvovati i Vučić, početi 2. februara i da će verovatno trajati više dana.

Uobičajeno i normalno bi bilo da sporazum potpiše premijer, jer to proizilazi iz odredbe Ustava po kojoj je Vlada izvršni organ koji sprovodi politiku Srbije na unutrašnjem i spoljnom planu. To što međunarodna zajednica pregovara sa Vučićem, umesto sa Vladom Srbije, bilo bi u redu, ali pod pretpostavkom da je u Nemanjinoj 11 formulisana politika prema KiM i da je Vlada zatim ovlastila predsednika da o takvoj politici pregovara. To u Srbiji nije slučaj. Vučić je u više navrata rekao da ga je Vlada Srbije ovlastila da pergovara, ali nije pojasnio kada i kako.

Ko može da potpisuje sporazume u ime države?

Kada su u pitanju međunarodni sporazumi, procedura je da se prvo vode pregovori, zatim se usvaja tekst sporazuma o kojem su se strane usaglasile, potom svaka strana overava (parafira) ugovor, što znači da se sadržaj teksta više ne može menjati. Međutim, da bi ugovor bio validan, on mora da prođe proces potvrde pred Narodnom skupštinom.

Kada je potpisan Briselski sporazum, potpis na papir stavio je premijer Srbije Ivica Dačić, 19. aprila 2013. godine u Briselu. Nekoliko dana kasnije, 22. aprila, Vlada Srbije jednoglasno je dala saglasnost da se potpiše Briselski sporazum – prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Skupština Srbije je 26. aprila, nakon celodnevne rasprave, usvojila Izveštaj Vlade Srbije o dosadašnjem procesu dijaloga sa Kosovom, čiji je sastavni deo bio i predloženi sporazum parafiran u Briselu.

Da Vas podsetimo:  Srbija na listi vodećih pesimista

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže za Demostat da će sporazum Beograda i Prištine imati sve karakteristike međunarodnog sporazuma. Ističe da po Ustavu Srbije unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada Srbije, koja je zadužena za njeno formulisanje i vođenje. Predsednik ima ovlašćenja da predstavlja Republiku Srbiju i u zemlji i u inostranstvu, ali, kako ističe Rakić Vodinelić, predstavljanje i zastupanje države nije isto.

„Jasna je ustavna odredba po kojoj Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku. Kod nas se desilo to da je Vučić preuzeo ovlašćenja drugih izvršnih, ali nekada i pravosudnih organa”, navodi ona.

Ako bi se Ustav poštovao, ističe ona, sporazum bi trebalo da potpiše predsednik/ca Vlade Srbije. Rakić Vodinelić, međutim, ističe da nije isključeno da sporazum potpiše i sam predsednik Republike ili neki ministar, koji bi za to morao da ima ovlašćenje Vlade Srbije.

Komentarišući to što međunarodna zajednica pregovara sa Vučićem, a ne sa Vladom Srbije, koja bi trebalo da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, Rakić Vodinelić kaže da bi to bilo u redu pod pretpostavkom da je Vlada ta koja formuliše određenu politiku prema Kosovu, a zatim o njoj obaveštava predsednika Republike i daje mu ovlašćenje da o njoj pregovara.

„Medjutim, kod nas je proces obrnut, Vučić je preuzeo ovlašćenja na koja po Ustavu nema pravo i na pregovore otišao bez platforme koju je Vlada formirala. On je posle pregovora u petak došao da obavesti Vladu šta se na pregovorima dogodilo”, navodi Rakić Vodinelić.

To što će, kako je Vučić rekao, o sporazumu odlučivati narod, ne mora da znači da će biti raspisan referendum, već to može da znači da će o tome odlučivati narodni predstavnici, odnosno poslanici Skupštine Srbije.

Da Vas podsetimo:  EU uvodi obavezne zdravstvene pasoše za SVE građane: „Nevakcinisani će biti isključeni iz društva“

Rakić Vodinelić navodi da nije obavezno, ali da bi valjalo raspisati referendum pre potpisivanja sporazuma, kako bi se videlo kako građani gledaju na to.

Dodaje i da referendum u Srbiji ne nosi veliki legitimitet i da njegova vrednost nije naročito velika, jer po Ustavu nije određen minimalan broj građana koji moraju da izađu kako bi izjašnjavanje tim putem bilo uspešno, a da bi neko pitanje na referendumu prošlo, potrebno je da se za to izjasni samo prosta većina izašlih.

Rakić Vodinelić smatra i da bi parlament trebalo da se izjasni o eventualnom sporazumu pre nego što on bude potpisan, jer je „najstariji” organ vlasti i vlada bi trebalo da postupa po njegovim uputstvima.

Ko će potpisati eventualne sankcije Rusiji?

Iako javnost već mesecima ima utisak da je predsednik Srbije taj koji odlučuje o uvođenju sankcija Rusiji, što se čita i iz njegovih izjava, u istoriji, ukoliko do toga uopšte dođe, neće ostati zapamćeno da je Vučić stavio svoj potpis na takav dokument.

I o tome će formalno Vlada Srbije doneti konačnu odluku, koja bi takođe trebalo da bude ratifikovana u parlamentu.

Premijerka Ana Brnabić je pre više meseci u raspravi o novoj vladi u parlamentu, govoreći o eventualnom uvođenju sankcija, rekla da će o tome glasati ministri i da je to pitanje za Vladu Srbije.

Videćemo, dosta je predsednik Vučić pričao o tome. Borićemo se, kao što se trenutno borimo, rekla je tada Brnabić i istakla da je to kako će ministri glasati kada se postavi pitanje uvođenje sankcija Rusiji pitanje za Vladu Srbije.

Piše: Ivana Petronijević Terzić

4 KOMENTARA

  1. Pregovori Prištine i Beograda vođeni do decembra 2007. godine uz posredovanje međunarodne „trojke“ koju su činili Amerikanac Frank Vizner, Nemac Volfgang Išinger i Rus Aleksandar Bocan-Harčenko takođe su bili neuspešni. Komisija nase skupstine je je odbila slican predlog 2008 godine. Sta nama znaci skupstina o tome ponovo razgovara?????
    Nesto necujem da se sada javlja Aleksandar Bocan-Harčenko.

  2. Нико не сме да потпише овај срамни папир. Сад АВ истура Брнабићку, па владу, а хоће и народ да упрегне у своја кола референдумом који ће наравно покрасти. Све је сам радио и сам урадио, ништа се Срби нису питали, све је скривао али је знао да ће до овога да дође. Није он ни глуп, ни смушен, он је један опасан манипулатор који је све ово знао и сад се као пере, ето није он крив! Нек коначно јавно тужилаштво Србије и Уставни суд престану да се праве мртви и да се огласе због овог шта је АВ од 2013 до данас урадио, за шта су плаћени! А не као „ми нисмо за то надлежн!“. Ко је надлежан, ако нису они, можда моја покојна баба из Врања!? Па и она би резоновала боље од ових срамних бараба из суда и тужилаштва! Нек вам је на част и образ главати господини, овај поробљени и несрећан народ вас плаћа! И требало би да вам буде проклет сваки динар плате који сте узалуд добијали!!!

  3. Potpis na francusko- njemački predlog moze da stavi i portir sa ulaza u parlament ili skupštinu, i taj potpis bi nam bio kao kamen oko vrata zbog kojeg bi definitivno potonuli. Isto kao što potpis na R1244 od strane Amerike, ne vrijedi ništa, isto tako nije bitno, da li bi taj potpis bio protiv ustavan, ili bi ga potpisao netko bez formalnog ovlašćenja, naši vječiti neprijatelji bi se imali “ za šta uhvatiti “ i isto bi tretirali kao da je baš sve po svim propisima. Kada je Srbija u pitanju, čak ni Šiptari sa KiM , nisu bili duzni da bilo šta ispoštuju. Zbog svega toga je NEOPHODNO, spriječiti bilo čiji potpis po tom prijedlogu !! Poslije deset godina, moramo maknuti VELEIZDAJNIKA VUČIĆA, i sve njegove „trabante“ ali uz maksimalnu paznju, da nam amerikanci opet ne uvale svoju slugu i poslušnika. Takvih , nazalost , u Srbiji ima jedna cijela “ ergela “ ( VELEIZDAJNIKA ) , koji samo čekaju svoju priliku !!!

  4. Ни Брнабићка ни Вучић немају никаква овлашћења да потписују отписивање Косова и за само помињање те могућности треба судски да одговарају.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime