Ko da nam otme iz naših duša Kosovo

2
1409
Vidovdanska akademija 2018. Gosti- konzul Republike Srbije, konzulka BiH, direktor Pedagoškog zavoda iz Banjaluke Predrag Damjanović idr.

U Štutgartu održana velika tradicionalna Vidovdanska akademija „Pohvala knezu Lazaru“

ŠTUTGART  U glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg se već četrdesetak godina u okviru svečane akademije, Srbi i njihovi potomci  prisećaju i odaju poštu Svetom knezu Lazaru i njegovoj junačkoj vojsci.  Junaci Boja na Kosovu  su već stotinama godina legende srpskog naroda.

Pošto se  u Srbiji u ta, kako nam rekoše stariji gosti nedavno održane akademije, tmurna, komunistička vremena Vidovdan  zvanično nije slavio, činili su to naši iseljenici i njihova deca širom globusa u saradnji sa  svojom crkvom. Te proslave, Vidovdanske akademije, su vremenom postale tradicija.  Danas se one  organizuju i održavaju  u  saradnji sa Ambasadama i Konzulatima Republike Srbije, Crkvom, Srpskim dopunskim školama, klubovima i udruženjima.

Ovogodišnji moto  Vidovdanske akademije u Štutgartu je  bio „Pohvala knezu Lazaru“. Realizatori  programa su bili učenici i nastavnici Srpske dopunske škole, a program su pripremile  nastavnice Nataša Milenković, Tatjana Popović, Aleksandra Stankov-Karahodžić i Biljana Petrović.

Akademija je počela muzičkom intepretacijom srpske himne „Bože pravde“ mlađane Jelene Lazarević na violini, da bi odmah posle  nje nastupio veliki hor učenika  iz  Štutgarta i okoline. Mališani su  veoma uvežbano, pod vođstvom nastavnice Tatjane Popović, otpevali našu himnu. Oba izvođenja su brojni posetioci pozdravili burnim aplauzima.

Kako to  priliči  ovakvim svečanostima,  učenicima i gostima su se svojim pozdravnim govorima obratile zvanice na Akademiji. Čuli smo lepu besedu generalnog konzula Republke Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića, zatim gosta Akademije direktora Pedagoškog zavoda iz Banjaluke  Predraga Damjanovića i protojereja Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu Stanka Račića.

PRIZNANJE ZA ŠKOLU I KONZULA
Uz svoju besedu generalni konzul Božidar Vučurović je prisutnima pokazao diplomu -povelju Novosadskog sajma, izdatu u okviru međunarodnog sajma „Putokazi“ o učilima i napretku metoda nastave dodeljenu Srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu za izuzetne uspehe u obrazovanju srpske dece, učenju ćirilice, učenju o njihovom poreklu, istoriji Srba, geografiji itd. Istu diplomu -povelju dobio je i generalni konzul, zajedno sa posebnom zlatnom medaljom, jer je svojim naporima zaveo red u školi, poboljšao organizaciju rada, produbio kontakte sa nemačkim ministartvom prosvete i povećao broj učenika na danas oko 1000!

U nastavku progama su  učenicima koji su posle osmogodišnjeg pohađanja nastave u  Srpskoj dopunskoj  školi  završili školovanje, podeljena  svedočanstva  i overene đačke knjižice. Posle te lepe ceremonije  program je nastavljen nastupom brojnih učesnika. Učenice i učenici naše škole su svojim roditeljima, rodbini i drugim gostima pokazali svoje umeće i koliko su dobro savladali jezik svoje postojbine – srpskih zemalja Srbije i Republike Srpske.

Da Vas podsetimo:  Zašto svi ćute o zločinima u Pivskim Dolima i selu Velika?

Ređali su se recitali,  skečevi, mali dramski prikazi, pesme… -uglavnom sa temom Kosovo. Čuli smo   recitale odlomaka iz dela poznatih srpskih autora  kao Matije Bećkovića,  Desanke Maksimović i drugih, mladi umetnici su pevali poznate narodne pesme itd. Svi akteri su pokazali zavidno znanje srpskog jezika i što je još važnije -želju da u školi  stečeno znanje pokažu i prenesu na druge.

Računa se da je skoro sedamdeset učenica i   učenika, od prvaka do osmaka, nastupilo na Akademiji. Nažalost lista sa svim  imenima bi za jedan novinski izveštaj bila predugačka pa ovim putem svim učesnicima prenosimo veliko zadovoljstvo i zahvalnost publike,  ušta se vaš izveštač  uverio u prepunoj  sali Gradske kuće u Štutgartu.

Pomenimo da je specijalni gost Akademije bio  Danijel Dragičević, šef kabineta Predsednika Republike Srpske. Uz  štampani program svečanosti, svim prisutnima je podeljena informacija da nova školska godina počinje 22. septembra.  Tog dana  je u Hramu Srba svetitelja u Štutgartu moguć upis  učenika-prvaka. Upisivanje počinje i u svim gradovima u Baden-Virtembergu gde postoji Srpska dounska škola.

„Pohvala Knezu Lazaru“ – Štutgart/ Fotografije: Predrag Rakočević

Predrag Rakočević

2 KOMENTARA

  1. Bre Srbo, mnogo lupetaš! Shvati da Dopunska škola mora da ima veze sa državom jer je država Srbija finansira i ona je za svu decu poreklom iz Srbije i Republike Srpske potpuno besplatna, bez obzira na to da li ta deca još uvek imaju naša državljanstva. Važno je da nauče ćirilicu i jezik. Ti očigledno živiš u nekom prošlom vremenu i u svakom (novom) predstavniku vlasti vidiš potomke komunista! A šta ako je konzul npr. dete četnika? I od osnvanja bio član radikala a sada SNS-a? I oni su svi za tebe komunisti? Ako nemaš nešto pametnije da napišeš, a očigledno ili nemaš ili ne znaš, bolje se i ne javljaj za reč!

  2. Svaka organizacijakoja ima veze sa predstavnicima vlasi iz Srbije je prevara,nema tu šta da se doda,jer je to samo nastavak one komunističke titove,sve su to deca i unuci titovaca,kome to nije jasno,slepac je.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime