Ko dođe u kovid ambulantu u Aleksincu dobije koronu, direktor traži rešenje

0
518
I dalje katastrofalni uslovi u kovid ambulanti u Aleksincu, građani strahuju da se zato povećava broj obolelih; foto: čitalac

Kritična je epidemiološka situacija u Aleksincu, jer su u Opštoj bolnici na istom krevetu i u istoj čekaonici, u gužvi, zajedno kovid pozitivni i negativni pacijenti – upozoravaju građani koji već danima odlaze na pregled i terapiju u ovu kovid ambulantu. Ponovo svedoče o lošoj higijeni u njoj, a sada dodaju i da je jedan od prozora polomljen, a peći ne rade, pa su ledene sobe u kojima primaju infuziju. Direktor Goran Vidić kaže da su svesni problema i da traže najbolje rešenje, a najavljuje da će u roku od dva dana biti otvoren novi punkt za preglede.

Aleksinac je za godinu dana koliko traje epidemija korone često bio žarište virusa, ali nikada nije dobio kovid bolnicu. Umesto toga, teške pacijente prevoze na dalje lečenje uglavnom u Niš, a srednje teški terapiju primaju u kovid ambulanti Opšte bolnice Aleksinac.

O nehigijenskim uslovima u njoj i gužvama pacijenti su već svedočili krajem prošle godine, direktor je tada priznao da im treba pomoć, ali do danas je nisu dobili i problemi nisu rešeni.

Jedan od prozora u sobi gde pacijenti primaju terapiju nema staklo, pa je pokriven ćebetom; foto: čitalac

Na to pacijenti ponovo ukazuju u danima kada je epidemiološka situacija u ovoj maloj opštini na jugu, prema procenama stručnjaka – kritična, jer je oboren rekord u broju novozaraženih.

Ono što je alarmantno i neoprostivo, a što se kosi sa svim standardima i protokolima u lečenju ove opake bolesti, jeste što su i prilikom pregleda i prilikom infuzije jedni pored drugih i kovid pozitivni i kovid negativni pacijenti. Jedni pored drugih i asimptomatski i oni sa lakšom i oni sa srednje teškom kliničkom slikom – svedoči jedan od pacijenata.

Jedan od pacijenata koji već 20 dana svakodnevno boravi u ovoj ambulanti zbog terapije, tumači da je „leglo zaraze“ upravo u kovid ambulanti bolnice i da zato Aleksinac ima skoro 100 novoobolelih dnevno.

Da Vas podsetimo:  Minimalac i minimalna potrošačka korpa: Da li je Siniša Mali u pravu da oni nisu u vezi?
Nema sapuna ni sredstava za dezinfekciju; foto: čitalac

Posebno je haotično u dvema sobama sa ukupno 10 kreveta, u kojima pacijenti primaju terapijsku infuziju. Neretko, u svakom trenutku na jednom krevetu prima infuziju 3-5 pacijenata. Na istom odeljenju pulmologije, lično sam video jednu prostoriju sa više od 30 kvadrata koja je pretvorena u skladišni otpad, a u toj sobi je moglo da se smesti bar još 10-15 kreveta za infuzionu terapiju.

Toalet za pacijente je, kaže, u očajnom stanju, jer nema ni sapuna ni sredstava za dezinfekciju, iako pacijenti pregled i terapiju čekaju od 5 do 8 sati.

Uslovi nisu bolji ni posle 3 meseca od apela građana i nadležnih; foto: čitalac

Soba u kojoj pacijenti primaju terapiju je ledena, takođe svedoče, jer je jedan od dva prozora bez stakla, pokriven pocepanim ćebetom, a dve peći u njoj ne rade.

Zaključuju da ko dođe u ovu ambulantu i bez korone, dobiće je.

Nadležne podsećaju da epidemija ne traje dva meseca, već više od godinu dana, a da su u Aleksincu za to vreme jedina svetla tačka zdravstveni radnici, pre svega dve doktorke koje i dalje rade praktično danonoćno, kao i medicinske sestre i drugo osoblje.

Direktor zna probleme, kaže da traže rešenje

Na više konkretnih pitanja o ovom slučaju direktor Opšte bolnice Goran Vidić, koji je ranije i sam ukazivao na njih i tražio pomoć, sada odgovara da znaju za probleme i traže rešenje.

Nehigijena u kovid ambulanti; foto: čitalac

Imajući u vidu da je epidemiološka situacija na teritoriji opštine Aleksinac pogoršana, preduzimamo sve moguće mere da izađemo u susret građanima Aleksinca. U tu svrhu će u najkraćem mogućem roku biti otvoren novi punkt, gde će se obavljati pregledi pacijenata, i to u toku sutrašnjeg dana ili najkasnije u subotu – navodi Vidić.

Podseća da Opšta bolnica nije u kovid sistemu, a da za situaciju u kovid ambulanti traže rešenje koje će biti najbolje za pacijente i osoblje, ali u skladu sa mogućnostima koje aleksinačka bolnica ima, pre svega građevinskim i kada je reč o tehničkoj opremljenosti.

Da Vas podsetimo:  Da li treba da zamrzavamo cene u radnjama?

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime