Ko god da pobedi na američkim izborima, Kosovo neće postati nezavisna država

1
690
Foto: montaža / YouTube screenshot

Ko god da pobedi na američkim predsedničkim izborima SAD neće menjati stav da je Kosovo nezavisna država, ali ni isterati da ono to zaista postane. Ipak, za Srbe, veruje istoričar Dragomir Anđelković, odluka Bajden ili Tramp znači crno ili belo- zamislite samo noć posle eventualne pobede Bajdena, gde Albanci slave i divljaju oko srpskih enklava.

Izbor između dvojice kandidata za sledećeg predsednika SAD za nas je postao psihološko pitanje: Srbi igraju na Trampa, Albanci na Bajdena. Ako Bajden pobedi kod Albanaca će doći do euforije a Srbi na Kosmetu će se suočiti sa mnogo više agresivnosti, objašnjava Anđelković.

Kako kaže, činjenica je da Tramp nije toliko fenomenalan za Srbe kao što se stvara predstava jer američka politika ima kontinuitet ali on makar ostavlja mogućnost za rešavanje kosovskog pitanja na način koji ne bi bio potpuno frustrirajći za Srbe, dok Bajden takvu mogućnost ni ne otvara, što je jasno iz svega što je dosad zastupao.

Zašto je za Srbe Tramp bolji

„Bajden je oličenje svega klintonovsko-soroševskog. Neki drugi narodi mogu da gledaju stvari vezane za američke izbore u nijansama, za nas je jasno: Bajden je crn, Tramp je beo, bez obzira što se svemu pridaje mitska dimenzija i što od Trampa očekujemo mnogo više nego što je realno“, decidan je Anđelković.

„Zašto bismo mi rešavali kosovsko pitanje, da nam neko ponudi i sever Kosmeta, a da se odreknemo ostatka. Zašto bismo to radili ako nismo rešili pitanje Rrepublike Srpske. Koliko god je Kosovo izgubilo značaj u globalnim odnosima ipak je Zapadu stalo da  nađe neko rešenje. Makar da bi legalizovali agresiju na Srbiju, stalo im je da se ta fascikla skloni i napiše „rešeno“. Zašto bismo mi njima izašli u susret ako ne dobijemo nešto što je nama bitno“, pita Anđelković.

Da Vas podsetimo:  Toronto: 'Nevini posmatrači'– otvorena izložba fotografija Saše Petričića

U tom svetlu, Srbi treba da paze da ne skliznu u nove ustupke na svoju štetu, kao što se već desilo posle Briselskog sporazuma, za čije je nesprovođenje, ističe istoričar, direktno odgovorna EU.

„Nijednog trenutka nisu izvršili pritisak na Prištinu, kao da je to velesila s nuklearnim oružjem pa EU ne može ništa da uradi. A budžet Priština zavisi od donacija evropskih zemalja, pa da su hteli mogli su to da postignu samo uskraćivanjem podrške. Nisu hteli, ne zbog nas nego zato što neće nastavak evrointegracije a za to im je Kosovo dobar izgovor“, navodi Anđelković.

Dodaje i da je nedavno čuo od jednog stranog diplomate da EU želi da se pregovara a ne da se nešto ispregovara, a da takav stav treba da sledi i Srbija.

„Ako pričamo pa se ne dogovaramo ili se dogovaramo pa ne realizujemo – to je mudro. Nama ne treba negativni stav Nemačke i ključnih centara moći u EU, zato treba da pričamo i da delujemo kooperativno“, savetuje Anđelković.

Na pitanje treba li razgovarati čak i ako nije sproveden dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, Anđelković  ističe da možda i nije loše što to nije sprovedeno.

„Zamislite da smo dobili ZSO – onda bismo ušli u novu fazu pa bi od nas tražili određene ustupke u domenu energetike, i tako malo po malo naša pozicija na Kosovu bi bila i dalje potkopavana. Možda su nam Albanci učinili uslugu svojim tvrdoglavim stavom jer onda ni mi više ne možemo da popuštamo a samim tim proces je zaustavljen. Jer šta znači ZSO? Nisu to bogzna kakva ovlašćenja. Kad se radi o Srbima južno od Ibra to možda i ima smisla, jer oni žive u teškim uslovima. Ali sever i bez implementacije ZSO već je oslabio deo svoje otporne moći. A zamislite da smo još implementirali  ZSO. Albanci su u jednom momentu pripremali saa EU čitav niz projekata iz domena NVO pa bi onda instalirali neke kancelarije, pa bi evropski novac krenuo preko Prištine. To se sve nije desilo jer nije zaživela ZSO. Možda je i dobro što se to nije desilo. Ne treba žuriti pa ćemo videti šta dalje“, zaključuje Anđelković.

Da Vas podsetimo:  Između „dvije“ vatre

Tanja Trikić
Izvor: Sputnik

PODELI
Prethodni tekstVrt dobrih mostova
Sledeći tekstGalerija Srbija

1 KOMENTAR

  1. Kosovo je prakticno vec nezavisna drzava koja ima svoju vojsku, svoju policiju, i sve institucije i sluzbe koje karakterisu nezavisnu drzavu . . . .
    Samo sto to mnogi ne zele da vide ili ne smeju da kazu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime