Ko gradi stambeno-poslovne objekte i crkvu u bloku 67

2
107
Foto: Vikepedija

Pre nekoliko dana stanari bloka 67a i 67 protestovali su protiv „institucionalnog“ otimanja prostora na kome je trebalo da im se izgrade vrtić i škola. Iako su izmene urbanističkog plana na tom delu usvojene, a celom procedurom, koja je, očigledno veoma sporna, rukovodio je glavni gradski urbanista Beograda, stanovnici tog dela grada, ni javnost, o tome uopšte nisu obavešteni.

Kao novi vlasnik PRENAMENJENOG placa, pominje se Srpska pravoslavna crkva! (Prenamena je drugo ime za promenu vlasnika). Ovo, inače, nije prvi put, da SPC otima od gradjana njihove parkove, radi izgradnje poslovnih i stambenih objekata i crkve. Isto se pre nekoliko godina dogodilo i u naselju „Stepa Stepanović“, gde su stanovnici – vlasnici stanova, kojima je pri kupovini obećan vrtić, škola, park… kao deo ponude – pogodnosti stanovanja u tom naselju, morali protestima i svojim telima da brane svoj deo grada. Ironija je da je i tada njihova prava ugrožavala Srpska pravoslavna crkva.

Uvek kada vidim patrijarha Porfirija da učestvuje u srpskoj politici, a to se u poslednje vreme sve češće dogadja, zabrinem se i pitam šta će sledeće uzeti od naroda.

SPC se finansira iz budžeta gradjana, iako mnogi od nas nisu vernici te crkvene zajednice. Iz budžeta Srbije u poslednjih nekoliko godina više puta su izdvajane desetine miliona evra za finansiranje crkvenih aktivnosti.

Jedino Srpskoj pravoslavnoj crkvi je restitucija izvršena u potpunosti, dok mnogi gradjani još čekaju na povraćaj svoje imovine.

Ali, to crkva ne može sama! Odluke o otudjenju narodne imovine donose se unutar aktuelne vlasti, preciznije od strane aktuelnog predsednika. Tim povodom je za ovaj tajanstveni posao prenamene javnog prostora u korist SPC odredjen glavni gradski urbanista Stojičić, koji je (kako piše Politika), U IME PATRIJARHA i podneo zahtev za prenamenu. (Prenamena je drugo ime za promenu vlasnika). Sednica na kojoj je njegov zahtev usvojen bila je zatvorena za javnost. Kako tvrdi organizacija „Nova planska praksa“, javnost o predloženim izmenama uošte nije bila obaveštena. Ceo posao obavljen je tajno, tako da gradjani nisu imali mogućnost ni da iskoriste zakonsko pravo na prigovore.

Da Vas podsetimo:  Rusija teroristička? A šta ste vi radili u Jugoslaviji

Moglo bi se reći da ovo nije ništa novo, jer aktuelna vlast sve radi mimo propisa i zakona koje je sama donela. Zakoni važe samo za gradjane!

Ali, ono što je skandalozno, je učešće Srpske pravoslavne crkve, kao vodeće verske zajenice. Umesto da bude uz svoj narod, crkva, kako vidimo, radi protiv naroda.

SPC ovim i svim prethodnim sličnim primerima, dovodi u pitanje svoju osnovnu funkcijiu, pretvara se u profitabilnu, komercijalnu firmu. A o ugledu da ne govorimo! Na javnom prostoru, koji je ovim nezakonitim postupkom od strane vlasti poklonjen, crkva namerava da gradi stambeno-poslovni kompleks površine oko 75.000 m2. I još jednu crkvu, iako ih na Novom Beogradu već ima četiri.

Ko profitira od novca i zemljišta otetog od naroda?

Da li će se patrijarh uskoro pojaviti na tržištu stanova kao prodavac?

Uzgred, da podsetim, crkva do sada nije plaćala poreze, doprinose… koje svi mi stanovnici Srbije imamo obavezu da plaćamo, čak i pod pretnjom sankcijama.

Ne plaćaju sveštena lica čak ni gradski prevoz.

A sva prava, pa i privilegije, ostvaruju iz budžeta koji punimo mi gradjani Srbije.

Ne služi im na čast kao božjim izaslanicima!

Srebroljublje je, po crkvenim normama, greh!

Autor: Dr Miroslav Todorovic

2 KOMENTARA

  1. Sada mi je postalo jasno zašto patrijarh „šuruje“ sa Vučićem i očigledno podržava sve njegove brljotine!
    Pošto, kako Srbi kažu „nema džabe i kod stare babe“ -tako se i patrijarh za svoju podršku „očeše“ u korist crkve gde može i koliko može! U Novom Beogradu, naravno, za plac. A deca, a obdanište? Zabole patrijarha uvo i za školu i za obdanište. Logično- da je on odgajao svoju decu, ne bi nikada postao patrijarh. Kako onda i da zna šta deci treba? Crkve su mu važnije od budućnosti Srbije -a to su, po crkvi, kojekakvi matori episkopi, patrijarsi i dr. a ne DECA! Pa makar i sve te nove crkve zvrjale tokom godine prazne, sem o velikim hrišćanskim praznicima!

  2. Skolaska deca iz bloka 67 su razbacana po celom Novom Beogradu. Na predvidjenom placu za gradnju skole, koji se nalazi pored vrtica, osvanuo je parking. I to jos za vreme Sapica (citaj bivsi gradonacelnik Novog Beograda), koji je aminovao i pored raznih peticaja da se tu nista ne gradi osim skole…..Pokazao se kao ,,jak,, cutolog i muljator.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime