Ko je čovek koji je izazvao najveći skandal u Tribunalu

5
1562
© AP Photo Darko Bandic

Slobodan Praljak, koji je popio otrov u sudnici Haškog tribunala, hrvatski je filmski reditelj, političar i vojnik. Postao je poznat po tome što je služio kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su snage pod njegovom komandom 1993. godine srušile Stari most u Mostaru.

On je jedan od hrvatskih pukovnika koji je tokom ratova i posle njih stekao bogatstvo koje Haški tribunal procenjuje na 6,5 miliona evra.

Pažnju javnosti je privukao kada se 1991. godine, posle izbijanja rata, priključio kao dobrovoljac snagama HV i formirao jedinicu sastavljenu od zagrebačkih umetnika i intelektualaca sa kojom je zauzeo položaje u Sunji.

Iako nije imao nikakvog vojnog obrazovanja, uspešno je branio taj položaj. Nakon Sarajevskog primirja stekao je čin general-bojnika i dobio niz odgovornih dužnosti u Ministarstvu odbrane, a postao je i jedan od 14 članova Vijeća nacionalne odbrane. Nakon toga, 13. maja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u HZ Herceg-Bosni i HVO-u, a posle je postao zapovednik snaga HVO.

Praljak je diplomirao elektrotehniku na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon diplomiranja radio je u pozorištu, televiziji, a predavao je filozofiju i sociologiju u Zagrebu. Pre rata, 1989. godine, snimio je igrani film „Povratak Katarine Kožul“ i postao jedan od istaknutih članova novostvorene desničarske Hrvatske demokratske stranke (HDS).

Praljak je napisao 18 knjiga o ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali ih je Ministarstvo kulture 2008. godine proglasilo delima „bez znanstvene vrijednosti“. Tačnije, da uopšte nisu knjige, nego brošure, pa stoga nisu oslobođene plaćanja poreza na šund, kao i ostale knjige.

29. maja 2013. godine osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

rs.sputniknews.com

5 KOMENTARA

 1. Srbija nije mogla da vodi rat protiv Hrvatske, B i H i istovremeno protiv 19 clanica NATO pakta. Ako srpski izdajnicki ljigavci nisu ratovali i pomagali, onda ni Pravoslavna braca Rusi nisu nista uradili da pomognu Srbiji. Sve je bilo na recima a nista konkretno. Napomenuo bih da kada je “ Tadic , zuti izabran za predsednika“, on je bio zuti, i svi su trazili da dodje Toma na mesto predsednika. Videli smo koliko i sta je on uradio. Dans je Vucic “ srpski izdajnik“ predsednik, ali i on je „izdajnik“. Vama koliko mi se cini treba da na vlasti bude ponovo neki drug Tito, koji je kao sto se zna svojim Ustavom iz 1974. dao autonomiju i pravo na otcepljenje Vojvodini i Kosovu. I naravno, i za sve to je kriv Vucic. Srbija je mala zemlja koja se danas nalazi u okruzenju clanica NATO pakta, i sta treba da radi ? Da ponovo ratuje i posle da peva epske pesme kao o bitci na Kosovu Polju? Budimo realni a ne samo da verujemo u iluzije i neke mitove.

 2. Ако је намера оснивања Херцег Босне оквалификована као “злочиначки подухват“,
  није искључено да се и намера освивања Републике Србске оквалуфикује на
  исти начин, правно, у другостепеној пресуди генералу Ратку
  Младићу, а, за сада, такав политички став је неизбежан већ и после првостепене
  пресуде!

  Драган Славнић

 3. Srpski ljigavci izdajnički gde je nama zasedanje vlade i izjava zbog osude Ratka Mladića nemate je. Hrvatske sluge samo radite na prodaji srpskih njiva i preduzeća hrvatima. Baš kao i na uvozu hrvatskog smeća od hrane u Srbiju. SNS je zločinačka organizacija koja radi na uništenju Srba i Srbije pog vodstvom žvalavog ko to ne vidi taj je slep a narod ćuti. Hrvati brane svoje zločince zato su Gotovina, Čermak i Markač heroji a svi Srbi zločinci samo glavu u pesak kukavuce.http://net.hr/danas/hrvatska/sjednica-hrvatskog-sabora-zapocela-izjavom-o-haskoj-presudi-ona-ne-uvazava-povijesnu-istinu-cinjenice-i-dokaze-te-je-kao-takva-nepravedna-i-neprihvatljiva/ Šiftari su obranili svoje a muslimani svoje zločince samo su srpske kukavice dozvolile da se od naših heroja načine kukavuce. Vučiću srpski izdajniče i prodana dušo jel vidiš kako je hrvatska vlada i narod skočio na noge svi kao jedan da obrane svoje zločince iz herceg -bosne . A ti izdajniče i kukavički srpski narod ni okom niste trepnuli na osudu srpskog heroja Mladića. Danima ide iz hrvatske ludilo kako Mladić i nakon doživotne nije dovoljno osuđen a Srbija i Srbi kukavički ćute kao i uvek.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime