Ko je Incko da Srbima preti vojskom?

0
798

Prvo, nema secesije već poštovanja potpisanog. U protivnom, mora uslediti novi dogovor. Drugo, nepristajanje na ultimatum nikako nije oružani sukob. Treće, ko je Incko i šta on i njegova funkcija predstavljaju?

reuters-dado-ruvic
Valentin Incko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, sticajem okolnosti se zove Valentin Incko, koji je već 11 godina nelegalna institucija (jer mu je funkcija ograničena na 10 godina na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma) naziva jedan entitet i jedan narod separatistima — i to zbog toga što poštuju pomenuti mirovni sporazum.

Dakle, čovek koji se nalazi na poziciji koja je za cilj imala implementaciju mira u posleratnoj BiH preti vojnom intervencijom onima koji ne misle kao on ili kao oni koji su ga na to mesto postavili.

Dejton, a ne njegov duh

„Separatisti koji nastoje da podele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se priključi Evropskoj uniji i da prinude međunarodne sile da intervenišu“, reče Incko u intervjuu Rojtersu.

„Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti — to bi predstavljalo takvu crvenu liniju“, dodao je.

Da podsetimo, prema izvornom Dejtonu, BiH je neka vrsta konfederacije sa visokom teritorijalno-etničkom autonomijom entiteta, kantona i županija. I minimalnom centralnom vlašću.

Od potpisivanja Dejtona 1995. pa do danas je na delu sistematsko otimanje nadležnosti entitetima u BiH (Federacija BiH i Republika Srpska) a pogotovu Srpskoj, od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice.

I sada je tome došao kraj. Republika Srpska na to više ne pristaje, čak traži povraćaj nadležnosti sa centralnog na nivo entiteta.

Zapad, međutim, hoće centralizovanu državu, a oni koji na to ne pristaju prvo će biti politički pritiskani, a potom i direktna pretnja vojnom silom.

Da Vas podsetimo:  Čiji je projekat Otvoreni Balkan i u čijem je pravom interesu?

Konstruisanje sukoba

Srbi iz Republike Srpske često poručuju da ako se ne poštuje Dejton, onda će oni morati da raspišu referendum. I odmah se to tumači kao izvor oružanih sukoba. Kojih?

Zatim sledi neverovatno konstruisanje teza koje kažu da bi „u slučaju secesije bosanskih Srba“ Incko imao ovlašćenje da pozove strane trupe da spreče oružani sukob.

Prvo, nema secesije već poštovanja potpisanog. Ako toga nema, onda mora novi dogovor. Drugo, nepristajanje na ultimatum nikako nije oružani sukob. Treće, ko je Incko, šta on i njegova funkcija predstavljaju?

Već smo nedavno pisali o tome, ali zbog bliske prošlosti i do danas vidljivih rana, nije zgoreg ponoviti: nemojte opet da palite Bosnu!

Nenad Zorić

rs.sputnik.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime