Ko je kriv studentima kad su cicije

2
1100
Foto: YouTube Screenshot (Slobodna Televizija)

Studenti zatvoreni u rektoratu Univerziteta u Beogradu traže da se smeni ministar finansija Siniša Mali zbog plagiranja doktorata. Utvrđeno je da je skoro dve trećine doktorata bukvalno prepisano, čuvenom naučnom metodom “copy-paste” uključujući čak i font teksta. Tako se u doktoratu Siniše Malog, između ostalog, navodi primer i analizira uzgoj pamuka! Problem je  već što se pamuk ne uzgaja u Srbiji, ali još veći problem je što je “analiza” od reči do reči prepisana, uključujući i ilustracije, iz doktorata dr Hajlemarijama posvećena restrukturiranju u Eritreji! 

Taktika poricanja da je bilo plagijata koja je bila primenjivana u početku afere zamenjena je drugom taktikom koju je započeo i ozvaničio predsednik Aleksandar Vučić. U nervozi zbog nezgodnog pitanja ili u trenutku nadahnuća, izjavio je da Siniša Mali može biti ministar i sa osnovnom školom. Tako je opet, po ko zna koji put promašio temu. Jer, ovde je problem, ne kakvo obrazovanje ima ministar, već na koji način je došao do tog obrazovanja. Jer zna se kako se zove onaj koji je nešto ukrao, makar to bio i tuđ tekst (jer je to autorsko delo zaštićeno autorskim pravom), čak i ako je aktuelni ministar.  Kakvu to poruku šalje svim bivšim, sadašnjim i budućim studentima. Studenti koji su pošteno završili fakultet ili stekli zvanje doktora ili trenutno pošteno uče i polažu ispite, su sigurno besni što su morali da potroše toliko vremena i truda da bi stigli do položenog ispita ili diplome. Budući student, oni manje pošteni se već raspituju gde je najlakše završiti fakultet, gde se ispiti i diplome kupuju, koliko košta da ti neko drugi napiše diplomski ili doktorski rad…

I onda se neki čude- otkud sad protesti studenata!? Zar nije čudnije pitanje zašto su toliko ćutali o tome?

Da Vas podsetimo:  Predrag Vasiljević: Mračan poduhvat Zapada protiv Srba

A doktorat? Biće aktuelno, kao i oni sporni bugarski stanovi par nedelja ili meseci pa će pasti u zaborav. Ima ovaj narod većih briga od doktorata Siniše Malog. A tim studentima što se bune… ko im je kriv što nisu uspeli da se snađu i završe posao preko veze ili su cicije pa neće da plate. 

Goca Savković

2 KOMENTARA

  1. Studenti su svakako u pravu pogotovo sto je univerzitet njihovo radno mesto i prostor i traze da se obrazovanje oslobodi korupcije i
    Protekcionizma plagijata i prepisivanja.
    Od prepisivanja se oduci djak jos u srednjoj skoli. Napisati autentican rad na univerzitetu nije laka rabota treba to umeti tu se vudi koje za studiranje a ko nije. Ali u srbiji to nije vazno e tu je nas ptoblem problem je u selekciji boljih od losijih ….

    • Nemamo mi uposte problem sa selekcijom. Losi i pokvareni su uvazeni, pametni i slobodnomisleci su prognani. A studenska pamet, je kao i tvoja, plitka. Ko im stampa nalepnice? Za Vuciceve bar znamo da su gluperde, ali i ovi su placeni idioti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime