Ko je odgovoran za objavljivanje zdravstvenog kartona na televiziji

0
1222
Foto: Pixabay.com

Nadležne institucije u Srbiji već dve godine ne mogu da utvrde ko je odgovoran za to što su se na jednoj nacionalnoj televiziji pojavile informacije iz zdravstvenog kartona bivšeg pacijenta psihijatrijske ustanove Laza Lazarević. Iako je Poverenik za informacije od javnog značaja samo nekoliko dana nakon emisije utvrdio da je dokumentaciju iz prihijatrijske ustanove tražilo Ministarstvo zdravlja na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova, sud je do sada utvrdio samo odgovornost psihijatrijske klinike Laza Lazarević i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović i kaznio ih opomenom.

Postupak protiv ministra zdravlja Zlatibora Lončara i dalje se nalazi u Prekršajnom sudu, dok u Prvom osnovnom tužilaštvu za Insajder navode da je sredinom oktobra ove godine podnet drugi zahtev MUP-u da otkrije ko je protivzakonito dostavio te informacije javnosti pre skoro dve godine.

Podsetimo, krajem 2015. godine u međusobnom ratu dva tabloida, suprotno svim kodeksima i zakonima, urednik Informera Dragan J. Vučićević objavio je na televiziji Pink podatke iz zdravstvenog kartona nekadašnjeg direktora Kurira Aleksandra Kornica iz psihijatrijske ustanove Laza Lazarević. Ove podatke je zatim u studiju iste televizije komentarisao i ministar Lončar.

Ubrzo nakon toga, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuo je nadzor i Prekršajnom sudu u Beogradu podneo dva zahteva za pokretanje prekšajnog postupka, i to protiv ustanove Laza Lazarević i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Nedavno je Prekršajni sud u Beogradu utvrdio odgovornost psihijatrijske klinike „Laza Lazarević“ i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije i kaznio ih opomenom.

Drugi postupak Poverenik je pokrenuo pred istim sudom i protiv ministra Lončara, a nakon što je utvrdio da je iz njegovog kabineta email-om upućen zahtev ustanovi Laza Lazarević da hitno dostavi informacije o dijagnozi i periodu kada je pacijent boravio u ovoj ustanovi bez obrazloženja zašto to traži.

Da Vas podsetimo:  NUNS: SNS i prorežimski tabloidi da prestanu sa napadima na Vukašina Obradovića

U Prekršajnom sudu navode za Insajderda je postupak protiv Lončara i dalje aktivan. Razliku u dužini postupka u odnosu na Đukić Dejanović navode drugačije radnje kao i zamenu sudije na zahtev zastupanika Poverenika.

Dodaju ipak da će ovaj postupak biti okončan pre roka za zastarevanje.

Poverenik je u okviru svog nadzora ustanovio i da je Ministarstvo zdravlja, kako se izjasilo prilikom kontrole, zdravstvenu dokumentaciju Kornica koje od psihijatrijske ustanove zatražilo jer mu je telefonskim putem to naložio MUP.

MUP dve godine ne može da utvrdi ko je izneo medicinski karton u javnost

Upravo zbogo ovih saznanja Poverenik za informacije od javnog značaja Prvom osnovnom tužilaštvu podneo je i krivičnu prijavu protiv NN lica.

U svojoj krivičnoj prijavi naveo da je nakon sprovedene kontrole zaključeno da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka od strane službenog lica u vršenju dužnosti.

Povodom ove krivične prijave u izjavi za Insajder u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu navode da su od Ministarstva unutrašnjih poslova preko leta dobili izveštaj o prikupljeim obaveštenjima ali kako nije bio potpun zatražili su dopunu.

“U oktobru ove godine Ministarstvu unutrašnjih poslova podnet je drugi zahtev radi prikupljanja potrebnih obaveštenja povodom ove krivične prijave i zahtev za otkrivanjem N.N lica” navode u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Međutim, Poverenik je u svojoj krivičnoj prijavi takođe naveo da postoje osnovi sumnje da je nepoznati izvršilac sa svojstvom službenog lica u Klinici ili Ministarstvu zdravlja ili Ministarstvu unutrašnjih poslova, u vršenju službe, neovlašćeno pribavio, saopštio drugom i upotrebio u svrhu za koju nisu namenjeni podatke o zdravstvenom stanju A.K.

Kako je moguće da je dokumentaciju o zdravstvenom stanju dosavio upravo neko iz MUP-a ostalo je nejasno kako će policija odgovoriti na zahtev Prvog osnovnog tužialštva da otkrije odgovorno N.N. lice.

Da Vas podsetimo:  Smisleni aktivizam

U skladu sa tim, novinari redakcije Insajder pitali su MUP da li se Sektor unutrašnje kontrole bavio ovim slučajem.

MUP, međutim, nije odgovorio konkretno na pitanja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa zahtevom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, a uskoro ce biti dostavljen izveštaj navedenom tužilastvu povodom ovog zahteva. U interesu istrage, koja je u toku, nismo u mogućnosti da govorimo o detaljima iste” navodi MUP u odgovoru Insajderu..

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime