Ko je sve „elita“ u Srbiji?

3
150

Otac „malog monstruma“, kako je Aleksandar Vučić nazvao osumnjičenog dečaka za ubistva u „Ribnikaru“, ugledni je lekar i „krem de la krem“ našeg društva.

Odavno je postalo normalno da nam i u elitnim porodicama deca slobodno rukuju opasnim materijama (petardama), kao i da na svadbama i slavljima opale po koji metak. Red je, a kad će da osete kako izgleda povući obarač ako ne kad se slavi. Sad izgleda znamo i da je dete dovoljno veliko da samostalno barata automatskim oružjem čim krene u školu.

Ironiju na stranu, a ko je sve zapravo „krem de la krem“ ovog društva? Da li je to medijski magnat Željko Mitrović, ili „srpska majka“ oličena u liku i delu Cece Ražnatović, ili „rehabilitovani kriminalac“ Kristijan Golubović, ili Aca Lukas čija autobiografija uskoro treba da doživi reizdanje?

Sve je to „elitno društvo“ koje nam je servirano u poslednjoj deceniji prošlog veka, samo što je posle 5. oktobra abolirano (mada postoji mišljenje da kontinuitet nikada nije ni prekidan, a oličen je u spotu koji je svakodnevno ponavljan na Pinku kako Nenad Čanak na klaviru izvodi „My Way“).

Sadašnji režim je sa nekih samo skinuo prašinu i promovisao ponekog novog, od kuma koji jurca u automobilu od pola miliona evra po Beogradu do Jovane Jeremić (da ima narod šta da gleda).

Da se ne lažemo, mnogi lekari, inženjeri, naučnici, književnici, ukratko elita, i te kako žargonski rečeno „trzaju“ na Jovanu Jeremić, slušaju Cecu po slavama i svadbama (na kojima tapšu kada mlada javno izjavi da uzima muževljevo prezime), znaju poimence ko su učesnici rijaliti programa, uče decu kako da izbegavaju odgovornost tako što ne moraju da odu u školu na dan kontrolonog zadatka ako nisu spremna, s prezirom gledaju na Paradu ponosa iako će se kunuti u svoju liberalnost (pre će deci oprostiti upotrebu opijata ili upliv u kriminalne vode nego ne daj bože gej avanturu).

Da Vas podsetimo:  Opoziciji u Srpskoj od američke i britanske ambasade isporučen spisak zadataka

To je „krem da le krem“ našeg društva koji smo zalivali i gajili tri decenije, a sada je oličen i u inistitucijama predsednika, premijerke i parlamenta.

Takav „krem de la krem“ je danas ljut jer je uplašen za svoje dete, ali će dok dođu izbori da zaboravi na sve i nastavi da ćutanjem čuva svoj položaj u društvu, politici, instituciji, preduzeću… Povremeno će da cokće i da se sablažnjava nad dešavanjima u državi, ali će sebe doživljavati izdignutim iznad „običnih“ smrtnika, a svoje držanje po strani smatraće „pametnim“ i „uzvišenim“.

Takav „krem de la krem“ brzo će se vratiti na stanovište kako sva dešavanja u društvu ne mogu da ga dotaknu i da ako odluči da ne smeta režimu i ne talasa neće ni snositi nikakve posledice – zato što misli je pametniji od drugih koji se „bore protiv vetrenjača“. Sa nipodištavanjem će gledati na one koji pokušavaju da nešto učine, a opravdanje će nalaziti u mantrama: „ma, svi su isti“ i „ništa ja tu sam ne mogu da promenim“.

Sablaznuće se nad stanjem zdravstva kada shvate koliko je razulareno usled bolesti nekog od bliskih prijatelja ili porodice, kritikovaće korupciju dok časte ginekologa koji treba da porodi suprugu, čudiće se neefikasnosti državne administracije kada stanu u red za ličnu kartu ili pasoš, kritikovaće poplavu vukovaca u školama dok i sam vrši pritisak na razrednu da sredi detetu tu bezveznu četvorku ili nižu ocenu iz geografije (kome to treba danas, granice se ionako svako malo menjaju).

Ali to će biti samo trzaji. Brzo će se vraćati u intimu svoja četiri zida u kojoj će se osećati komotno i nedodirljivo.

Takav „krem de la krem“ nastaviće da nas vuče nizbrodo, takva elita odlučivaće o sudbini svih nas sve dok ne izgradimo neki drugi, novi, bolji „krem de la krem“. A za to su, plašim se, potrebne decenije.

Da Vas podsetimo:  Ni riba, ni devojka, već Srpska Napredna Sirena

Jer ni ovaj „krem de la krem“ nije isplivao preko noći na svetlost dana.

autor:Vlada Živanović

3 KOMENTARA

  1. Ako autor teksta misli da je Vucic oformio elitu onda se vara. Navedena ,,elita,, traje nekoliko decenija. Urusavanje drustva u Srbiji je pocelo jos pre Drugog svetskog rata posle rata je doslo do zamaha u smicalici ,,bratsvo i jedinstvo,, ili ,,, sve ja to nase,, a sve se razjasnilo tokom raspada Jugoslavije. Nazovi elita formirana je posle drugog svetskog rata. Na pravdi Boga iz sinjela su ugurani u tesne smokinge. Posle je sve islo lakse a po nas sve gore. Ko je trazio bolje imao je izbor siroko polje (sa pasosem). Oni koji su se prestrasili da im deca nece moci da citaju Paja patka (zbog embarga) odose u beli svet. Sta ste trazili sada gledajte…… Mozete da gledate Cecu ili njenu decu. Mozda Karleusu? Mozda Bajdena ili kralja Carlsa ili Solca ili Zelenskog?

  2. Najveći uspeh ΛV je postigao zadnje decenije, kao spasilac, uništitelj i vođe Srbije. Ljudi se naslušali hvalospeve, laži i nebuloze, a imali su najgore i najteže uslove za život, pogotovu penzioneri. On je postao njihov grobar, prvo je četiri godina otimao dobar deo pojedinim penzionerima, oteo im je ukupno osamstotina miliona evra, a nije vratio, zatim, kada je došao na vlasti prosek penzije je bio iznad 60% prosečne plate, a sada, pod nesnosnog i neljudskog pritiska MMF, njegovog učitelja, prosečne penzije su pale na oko 40% prosečne plate, a penzije, po njegovim nebulozama nikada nisu bile veće. Od njegove dobrote i krasote 25% stanovništva je na ivici bede, jadi, gladi ili je u bedi. On kao bivo ne vidi kako mu živi narod, još je popustila disciplina, pa se taj narod ubija. Ko je kriv? Naravno ubice, a niko od ugnjetavača, korupcionista, kriminalaca i lopova. Ostaje, da će sve to narod pozlatiti, kako reče pisac i lekar Laza Lazarević. On (ΛV) ne podnosi nikoga oko sebe, osim poltrona, uvlakača i klimoglavaca. Opozicija je gospodstvenija od onoga što tvrdi ΛV, da oni hoće njegovu glavu, nikad ništa drugo nisu ni hteli. Naime, opozicija voli jagnječe i praseće glave, a ne konjske i volovske. Po ovom zaključku opozicija je pametnija, odmerenija i zna i hoće da uživa u ukusnoj hrani i prijatnom piću.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime