Ko je sve naoružavao Hrvatsku od 1990. godine

6
3378

Dr Jovan Deretić je poznat u srpskoj javnosti kao uvažen istoričar. U veoma interesantnom razgovoru sa novinarkom Jasnom Jojić, a koga možete pročitati na Internet stanici Intermagazina (www.intermagazin.rs), dr Deretić iznosi mnoge interesantne teze o antičkim Srbima, čak i o mogućnosti da su Aristotel i Isus Hrist imali srpsko poreklo. Međutim, od pretpostavke do istine put je dalek. Dr Deretić će imati još dosta posla da o svojim naučnimradovima razuveri “neverne Tome ». Ali, da priznamo, to je sudbina mnogih naučnika.

Jovan Deretić

Govoreći o novijoj srpskoj istoriji, pogotovo o ratnoj tragediji Srba na prostoru Hrvatske u toku 1990. do 1995. godine, dr Deretić iznosi jedan novi, interesantan podatak, podatak, “da je naoružavanje Tuđmanovih ustaša finansirano iz Srbije, preko Dafiment banke. » … i dodaje : » To nije bilo moguće bez odobrenja Miloševića.”

Kako je dr Deretić došao do tog saznanja ? Srbi finansiraju svoje sopstveno ubijanje. Zaista, redak istorijski fenomen. Čudan je srpski narod.

Na to pitanje, odgovor je veoma jednostavno :
“Bio sam predsednik Kraljevske vlade u egzilu, u Americi,..”, “Tako sam imao uvid u neke izveštaje američke obaveštajne službe (CIA) koja je na terenu bivše Jugoslavije, zahvaćena ratom, radila perfektno.”

BRAVO CIA ! Kad je CIA u pitanju – istina, i ništa nego istina. CIA radi perfektno.
Sećate se CIA “istine” o “masakru u Račku” koji je prethodio NATO “humanitarnoj intervenciji” , sećate se granatiranja « pijace Merkale u Sarajevu, sećate se Srebrenice. Svesama “istine” o srpskoj krivici. Da li bi i to potvrdio Dr. Deretić? Jer, tako kaže uvažena agencija CIA. O Miloševiću da i ne govorimo.

Međutim, činjenica je da u vezi izjave Dr. Deretića o finansiranju Tuđmanovih ustaša od
strane Dafiment banke i znanja predsednika Slobodana Miloševića o tome, nije pokazao nikakv dokaz, nikakvu činjenicu. Tvrdnja bez dokaza dovidi u pitanje poverenje u naučnika. Predlažem da Dr Deretić zamoli svoje kontakte u CIA da nam obelodane dokaze njegove tvrdnji. Pošteno ! Ali, ukoliko dokaza nema, pitamo se s kojim autoritetom Dr Deretić može da govori o antičkoj istoriji Srba? O nauci ? Jer, ako je njegova izjava samo političko propagandne prirode, to onda nije dostojno za jednog naučnika.

Što se tiče nelegalnog finansiranja i kupovine oružja za terorističko separatističke formacije na prostoru bivše Jugoslavije, ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, ono je, naravno, postojalo. Ovom prilikom, prilažem dr Deretiću i srpskoj javnosti, delimičan hronološki spisak te aktivnosti u toku 1990. do 1992. koristeći izvore koje sam naveo u zaglavlju. Ni traga o Dafiment banci. Ovaj spisak će biti objavljen u knjizi, OKUPACIJA SRBIJE, koju ću uskoro predati u štampu.

Sima S. Mraović, PhD, Pariz

Finansiranje i nelegalna isporuka oružja separatističkim paravojnim formacijama u Hrvatskoj, Sloveniji, i Bosni i Hercegovini

(Izvor:“Narodna Armija, specijalno izdanje: 26.1.1991; T.NJ.Carr, German and US involvement in the Balkans: A Careful coincidence of national policies? Jacljues Merlino, Les vérités yougoslaves ne sont pas toutes bonnes à dire, Albin Michel 1993; Vreme, Evropsko bure baruta, 15. Decembar, 2005)

NAPOMENA: Iz razumljivih razloga, ovaj pregled o finansiranju i trgovini nelegalnog oružja namenjenog separatističkim vojnim formacijama na teritoriji bivše Jugoslavije, nije potpun.

1990

FINANSIJE

 1. oktobar Republika Hrvatska je tajno dobila kredit bez kamate od dve milijarde američkih dolara. Ovaj kredit je odobren od strane Vrhovnog vojnog reda Svetog Jovana Jerusalemskog od Malte. Sedište vitezova Svetog Jovana Jerusalemskog je u Rimu, Via Nica 61. Prema izvoru pouzdanih informacija, veliki procenat tog novca je otišao u kupovinu oružja (T.NJ.Carr).

Vatikanska banka je, navodno uplatila Institutu za širenje religije iznos od 1.988.300 američkih dolara preko Međunarodne banke u Holandiji za kupovinu oružja u Bejrutu u ime Hrvatske.

ORUŽJE IZ MAĐARSKE

14 august: Kneževo, granica Mađarske i SFR Jugoslavije. Prelaz jednog kamiona BPA 060, koji prenosi eksploziv i municiju prema SFR Jugoslaviji.

Tačan datum nepoznat: Beremend i Bolj, Mađarska. Uspostavljanje jednog vazdušnog mosta između Mađarske i SFR Jugoslavije za transport avionom, ADŽ-2, puške i municiju.

 1. septembra: Budimpešta, Mađarska. Slanje u SFR Jugoslaviju (Hrvatsku) dva kamiona municije i opreme (200 RPG7 bazuka, 2500 raketa za bazuke, 2000 kalašnikova, 2000 granata i 600.000 municije kalibra 7,62 mm).
 1. oktobar: Granica SFR Jugoslavija-Mađarska. Nelegalna pošiLJka oružje (20.000 automatskih pušaka kalibra 7.62mm), Technical Foreigne Trade Co. za Hrvatsku.Pošiljka nelegalnog oružja (4500 kalašnikova) iz Mađarske za SFR Jugoslaviju namenjena za paravojne separatističke formacije u Republici Hrvatskoj.

ORUŽJE IZ POLJSKE

Kraj avgusta: Gdanjsk, Poljska. Ugovor o izvozu u Jugoslaviju (Hrvatska) iznosi

Da Vas podsetimo:  Saveznička pomoć

30.000 pušaka i 15.000.000 municije.

Tačan datum nepoznat: Osijek, Jugoslavija. Dolazak iz Nemačke 20 tenkova.

Tačan datum nepoznat: Varšava, Poljska. Kupovina 5000 «Kalašnikova», 7 miliona municije kalibra 7.62 mm, i 20.000 pištolja TT 2000.

 1. novembar: Hrvatska je dobila preko luke Gdanjsk, Poljska, 16.500 AK-47 jurišnih pušaka i 5 miliona komada municije, 175 RPG 7 protiv tenkovskih bacača raketa i srodnih metaka; 150 M-82 minobacača i 3,500 odgovarajuće municije; M-120 minobacača i municije. Ukupna vrednost 12,5 miliona američkih dolara. Plaćanje je navodno obavljeno preko Lajbic banke i Banka Nationale de Milano, Italije.

ORUŽJE IZ AUSTRIJE

Početak oktobra: Ministarstvo odbrane Hrvatske platilo je 61 miliona američkih dolara na račun austrijske banke Die Erst Osterreichische Spar Kasse-Bank za kupovinu borbenih tenkova T-72, a krajm oktobra hrvatsko Mnistarstvo je zatražilo od austrijske Firma identifikovane kao ANJDM da obezbedi Hrvatskoj i rezervne delove za ove tenkove.

 1. oktobar: avionom AD-9 sleteo je u Sarajevo iz Klagenfurta. Nosio je „velike količine“ automatskih pušaka i pištolja Hekler & Koh (nemačke proizvodnje) za bosansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kraj oktobra: Ministarstvo odbrane Hrvatske kupilo je preko firme identifikovane kao Handill International Ltd. Consulting sa sedištem u Beču, 3.500 automatskih pušaka i 30.000 ručnih bombi u vrednosti od 1.750.000 dolara.

Decembar: Pošiljka nelegalnog oružje u SFR Jugoslaviju. Pošiljka sadrži nekoliko stotina pušaka „Schteir„, „Saar 80″ i antitenkovske rakete „Armus“ namenjene terorističkim paravojnim separatističkim snagama u Republici Sloveniji.

.ORUŽJE IZ NEMAČKE

 1. oktobra: Konvoj od tri puna kamiona protiv tenkovskog oružja i 40.000 vojnih uniformi stigli su u glavni grad Hrvatske, Zagreb, iz Bilefelda u Nemačkoj. Elementi hrvatskih paravojnih snaga su naknadno pronađeni u nemačkim uniformama kao i hranom iz nemačkih vojnih zaliha.

Kraj oktobra: Četiri pokretne radionice, šest haubica od 155 mm i više minobacača 120mm, zajedno sa 70 američkih (General Dynamics) Stinger ručnih raketa zemlja-vazduh (SAM), stigle su u luku Zadar, iz nemačkih izvora.

 1. novembra: Karlovac, Hrvatska, stigla su dva kamiona GD Stinger SAM i veća količina blank
 1. novembar: Kamion sa raznim oružjem stigao je u Zadar iz Nemačke preko
 1. decembar. U luci Rijeka istovareno je 60 tenkova (tip neutvrđeni, ali se verovalo da su istočno-nemački „T“ senzori) iz Nemačke.

ORUŽJE IZ ČEHOSLOVAČKE

 1. novembar Prag, Čehoslovačka. Prodaja oružja za Hrvatsku: 50.000 AK-47, 100.000 Bereta 90, 20.000 UZI pištolj-mitraljeza, 100 RP47 10.000 minobacača. Viremn od 2,368.000 američkih dolara.

ORUŽJE IZ BUGARSKE I RUMUNIJE

Novembar: Brodovi Kumrovec i Kozara, u vlasništvu Danube firme Loids iz Siska

navodno je isporučeno oružje i municija iz Bugarske i Rumunije za Hrvatsku.

ORUŽJE IZ FRANCUSKE

 1. decembar: Veliki kontingent oružja je poslat od PRO iz Pariza za firmu PRO u Zagrebu. Pošiljka je natovarena u četiri kamiona koji su imali grčku registraciju.

1991

ORUŽJE IZ MAĐARSKE

Oružje i vojna oprema iz Mađarske u nekoliko navrata su izvezeni za Hrvatsku u različitim avionima – uključujući i poljoprivredne avione.

Od 25. do 27.: septembra i od 6. do 8.: Oktobra: Između Beremende i Osijeka uspostavljen je vazdušni most za prevoz malog oružja i municije na avionu AN-2. Mađarske vlasti su ove prelete elektronski blokirali i učinili ih bezbednim od jugoslovenskih vazdušnih odbrambenih radara.

Septembar-oktobar: Karol Gala, vlasnik kompanije „Universum SD“, sa sedištem u Budimpešti, navodno je u Hrvatsku iz Poljske (preko Mađarske) doprineo dva kamiona oružja uključujući 200 RPG-7 anti-tenkovske lanser raketa, 2.500 RPG-7 raketa, 2.000 AK-47 Kalašnikova, 2.000 ručnih pištolja i 600.000 krugova municije 7.62mm za AK-47. Kamione je navodno iznajmio stanovnik Praga, koji je identifikovan kao Mikulas Nadasi.

 1. oktobar. Jugoslovensko – Mađarska granica. Pošiljka ilegalnog oružje (20.000 automatska puška kalibra 7.62mm) od Technica Foreign Trade Co. namenjena za Hrvatsku. Pošiljka nelegalnog oružja (4500 kalašnikova) iz Mađarske namenjenog za paravojne secesionističke snage u Republici Hrvatskoj.

ORUŽJE IZ ŠVAJCARSKE

Hrvatska je tokom godine kupila oko 120 T-72 borbenih tenkova vrednih 90 miliona dolara putem švajcarskih firmi Eram Bau Montage AG i F-S International LTS iz Hong Konga. Transakcija je obavljena, prema izvorima, preko austrijske banke, Rossler Bank AG, u Beču..

 1. novembar 1991: Hrvatskoj je isporučeno iz luke Gdanjsk, Poljska, 16.500 pušaka AK-47 i 5 miliona municija, 175 RPG-7 raketnih bacača i srodnih krugova municije; 150 M-82 minobacača i 3.500 krugova municije; M-120 minobacači i municije. Ukupna vrednost 12,5 miliona dolara. Isplata je navodno bila preko Lajbic banke i Banka Nationale de Milano iz Italije.
Da Vas podsetimo:  Najstrašnija odmazda: Beograd u svojim rukama ima dokaz genocidne namere prema srpskom narodu

1992

ORUŽJE IZ NEMAČKE

 1. i 9. januar: Tri ratna aviona MIG-a, neutvrđeni model, dobila je Hrvatska vojska iz Nemačke. Avioni su iz bivše Istočne Nemačke. Jedan je novi, a dva su već prethodno letela.

Sredina januara: Rezervni delovi za avione Tornado Prevezeni su, prema navodima, u Hrvatsku iz Nemačke u kamionima. Navodi se da su kasnije sastavljeni i da su avioni (broj aviona nije tačno određen, ali verovatno više od jednog) sada se nalaze na aerodromu Pleso, Hrvatska.

Sredina januara: U luku Rijeka dopremljeno je oružje i vojna oprema vredne oko

5.000.000 DM. Oni su bili u kontejneru težine 17,5 tona. Radi se o snajperima za noćne ciljeve, naočare za noćni pregled, Zatim IC naočare, za dnevnu borbu, radio za montažu vozila, mobilne radio stanice i velika količina municije različitih kalibara. Tri tone tog oružja odmah je poslato 113. brigadi Hrvatske vojske stacioniranoj u Šibeniku.

 1. januar: Hrvatskoj su isporučena dva kamiona oružja (protivtenkovske rakete, minobacači, Stinger SAM). Oružje je navodno nabavljeno, kako kaže izvor, u Nemačkoj i Švajcarskoj od firme BHM iz
 1. januar: Pet kamiona oružja i municije je istovareno u Riječkoj luci i prevezeni u skladište u selo Kukuljanovo, 12 km od Rijeke.
 1. mart: U Rijeku je stigao kamion koji je transportovao malo oružje i nastavio preko Šibenika u Bosnu i Hercegovinu.

Početak marta: Ministarstvo odbrane Hrvatske kupilo je 90 vojnih kamiona iz viška zaliha kontingenta francuske vojske u Nemačkoj kroz nemačku firmu identifikovanu kao Veba ili Vebeg. Isporuka je obavljena u tri pošiljke do kraja marta preko Austrije i Slovenije. Izvor je rekao da se transakcija odvijala s poznavanjem francuske i nemačke vlasti.

 1. i 13. Aprila: U luci Kopar istovareno je 60 tenkova iz Nemačke (veruje se da su u pitanju nekadašnji istočno-nemački „T“ MBT) i uskladištena u magacinima Kukuljanovo kod Rijeke.

21.-21. Aprila: Vlada Hrvatske potpisala je ugovor sa nemačkim snabdevačem za dostavljanje raznog oružja u vrednosti od 3 miliona američkih dolara. Ovaj sporazum je potpisao preko zagrebačke firme Jugoart. Prema izveštajima, koje poseduje kancelarije u Beču. Jugoart, navodno, organizuje dostavljanje vojne opreme Visokoj komandi Hrvatske vojske od raznih dobavljača u Nemačkoj.

Maj: Tokom meseca maja, Hrvatska je snabdevena sa 1.010 Stinger SAM-a, 2.000 Armbrust protivtenkovskih raketa, 47.100 AK-47 automatskih pušaka Kalašnikov sa 500 krugova municije po oružju, 2.550 RPG-7 ručnih protiv-tenkovskih raketnih bacača i 60 MIG borbenih avionskih motora. Ovo oružje i snabdevanje je isporučeno Hrvatskoj preko Italije i preko graničnih mesta u Kozini i Sežani.

 1. jula: Isporučeno je 100 automatskih pušaka, dve snajperske puške, 10 radija i

260.000 metaka, puške 7.62 mm iz Štutgarta, Nemačka, u Prozor, Bosna i Hercegovina, za potrebe Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Juli-Avgust: Izvori tvrdi da je Fadil Lipovac, bivši rukovodilac Moskovske kancelarije Union invest iz Sarajeva, a sada vlasnik privatne firme Karintia (sedište u Ljubljani), platio oko 150.000 dolara za kupovinu oružja za muslimanske paravojne snage. Deo ove sume navodno je obezbedila Vlada Turkmenistana preko Ministra industrije i energetike Kerimova. Takođe, čovek po imenu Edo Bolić, direktor moskovske kancelarije firme Vranica iz Sarajeva navodno je platio 170.000 dolara za kupovinu oružja za muslimanske snage u Bosni i Hercegovini. Isplate su izvršene na račun LHB-International Hondelsbank AG, HTH-Unionv Import-Edžport GmbH, Frankfurt-Mmai, No. 748.301, BLZ 500 308 00.

Izvori su pokazali da je većina kupovine i isporuke oružja i vojne opreme za hrvatske neregularne snage izvršena uz pomoć nemačkih firmi, FABA, FOGA i Franconia-Jagd, Deutsche Bank, Frankonia-Jagd, Deutsche Bank i Dreedner Bang AG u Darmstradt-u gde se u većini slučajeva koriste za depozit i transakcije u kojima su bile velike sume novca namenjene kupovini oružja.

ORUŽJE IZ POLJSKE

Početak januara, prema izveštajima, dogovoreno je, uz saglasnost poljskih vlasti, da se iz Poljske u Hrvatsku pošalju 250 protiv-tenkovskih raketa i 25 lansera (ne precizirajući tip). Carinski sertifikat za ovu pošiljku izdat je krajem januara

 1. Godine. Naznačeno je da je kupac sa Filipina. Aviokompanija „General and Aviation Services“, registrovana u Nigeriji.

ORUŽJE IZ LIBIJE

 1. januara: Brod sa oružjem napustio je luku Junieh u Bejrutu. Ovo oružje su kupili od libanonske hrišćanske milicije pod vođstvom Šamira Žazhre. Težina ovog oružja i opreme procenjena je na između 2.000 i 4.000 tona, i obuhvata niz snabdevanja od malokalibarskog oružja do haubica. Liban je, kao jedan od najvećih nezakonitih snabdevača oružja hrvatskim snagama, do sada izvozio u Hrvatsku robe vredne 20 miliona američkih dolara.
Da Vas podsetimo:  KAKO POSTATI DIPLOMIRANI IZDAJNIK

ORUŽJE IZ ČILEA

Početkom januara: Hrvatska je naručila iz Čilea 100 manipulativnih SAM-ova Ovi SAM-ovi su navodno nadograđeni u Čileu. Ista porudžbina uključivala je 500 Mamba protiv-tenkovskih raketa u vrednosti od 2,056,298 US $. Naredba je, kako se izveštava, išla preko izvozne kompanije „Fabricas i maestranzas del ejercito avida Pedro Montt 1606“. Navedeni kupac na sertifikatu krajnjeg korisnika bio je firma Šri Lanke, a Hrvatska je izvršila uplatu preko Banko Central de Čile.

ORUŽJE IZ ŠVAJCARSKE

 1. januar: Dva puna kamiona oružja – navodno uključujući raketne bacače, minobacače i američke GD Stinger SAM – stigle su u Hrvatsku iz Bazela. Oružje je navodno kupljeno u Nemačkoj od strane firme Basel, BHM, a njihov redni put je bio Basel-Zurih-Gotthard-Venicija-Trst-Pula. Narednog dana, 15. januara, još četiri kombija municije malokalibarskog oružja dolazilo je iz Zuriha preko Mađarske.

ORUŽJE IZ UKRAJINE

 1. januara: Stigao je brod u luku Rijeka natovaren u luci Odesa sa puškama, snajperskim puškama, minobacačima, protivtenkovskim raketama, SAM-om i ubojnim sredstvima.

ORUŽJE IZ BUGARSKE

Bugarska firma, Kintek, navodno posreduje u prodaji ruskog oružja za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Kroz svoje brokerske napore, 25 tona oružja i municije se navodno svake nedelje prebaci iz Bugarske, preko Rumunije i Mađarske. Međutim, većina pošiljke oružja i srodne opreme iz Bugarske stigla je do Splita 16. oktobra 1992. godine. Ovo oružje je namenjeno za upotrebu jedinica muslimanske vojske koja se nalazi u Zenici, u Bosni i Hercegovini.

ORUŽJE IZ AUSTRIJE

Juli 27-28: Deset MIG-21 borbenih aviona i dva Saab aviona prebačeni su iz

Austrije u Hrvatsku.

Datum Nepoznat: Fabrika municije u Badenu u Austriji, od početka septembra 1992. Isporučuje navodno svakodnevno municiju Hrvatskim oružanim snagama i Teritorijalnm odbranbenim snagama u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

ORUŽJE IZ MAĐARSKE

Kraj septembra: Mađarska je navodno isporučila Hrvatskoj raketni sistem zemlja- zsemlja poznat kao R-300, za koji je hrvatsko Ministarstvo odbrane platilo 1,5 miliona američkih dolara putem hrvatskih kompanija INJA, Astra i Pliva.

ORUŽJE ČEHOSLOVAČKE

Prag je bio jedan od glavnih centara nelegalnog snabdevanja opreme i naoružanje za Hrvatsku tokom druge polovine 1991. i prve polovine 1992. godine. Izvori su tvrdili da su uključene sledeće firme: Omnipol, Unimek, „Banka Bohemije“, kancelarije u Pragu švedskih firmi Scandinavia Invest i Abarent, kancelarija u Pragu švajcarske firme Komputer Graphic Sistems, dve druge kompanije iz Švajcarske, neke ambasade iz Arapske Republike (uključujući ambasadu Sirije u Pragu). Zaključeni su ugovore za velike količine opreme, uključujući: 50.000 AK-47 Kalašnikov pušaka, 20.000 M-16 pušaka, 70 miliona kružnih municija, 1.000 RPG-7 lansiranja i 5.000 raketa, 100 „pokretnih raketnih“ lansera. U Pragu se znalo za pregovore o snabdevanju teškim naoružanjem i avionima.

Februar: Čehoslovačka firma Omnipol je tokom februara i ranije 1991. godine navodno snabdevala rakete R-300 zemlja-zemlja, postavljajući oružje na području sela Kinkovo kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj.

ORUŽJE IZ TURSKE

Početkom januara: Zagrebačka firma Astra ugovorila je nabavku oružja u Turskoj koja se isporučuje Hrvatskoj i jedinicama civilne odbrane Bosne i Hercegovine. Kupovina je vredna 1.600.000 maraka, a dostava je izvršena preko mora.

 1. august: Turski avion koji je nosio humanitarnu pomoć u Sarajevo doneo je takođe i neodređenu količinu oružja i druge vojne opreme za jedinice bosanske teritorijalne odbrane

Sredina avgusta: Brod iz Turske ušao je u Splitsku luku sa oruzjem za hrvatske i muslimanske snage u Bosni i i Hercegovini.

 1. avgust: Turski ratni avion donoseći humanitarnu pomoć u Sarajevo takođe je doneo i neodređenu količinu oružja i druge vojne opreme za jedinice bosanske teritorijalne odbrane.

ORUŽJE IZ IRANA

August 23-24: Tri Boeing 747 iranskog vazduhoplovstva sleteo u Zagreb i Sarajevo noseći oružje u nepoznatim količinama i vrstama. Navodno zvaničnici Ujedinjenih nacija u okviru UNPROFOR-a nisu bili u mogućnosti da pregledaju teret aviona.

ORUŽJE IZ SLOVENIJE

Najviši zvaničnici u Vladi Republike Slovenije direktno su uključeni u isporuku oružja Bosni i Hercegovini, prema izvještajima. To su: premijer J. Drnovšek, Ministar odbrane J. Janša i Ministar unutrašnjih poslova i. Bavčar.

U prvom delu 1992. godine, ovi zvaničnici su, navodno, preko svojih agenata potpisali sporazume sa Ministrom odbrane BiH Jerkom Dokoom i Ragibom Merdžanićem, savetnikom predsednika Alije Izetbegovićem, za isporuku 30.000 AK-47, svaki 500 DM, 20.000 italijanskih Bereta 92 pištolja DM750, svaka, 6 miliona krugova municije (za puške i pištolje) i neidentifikovanu količinu Motorola radio opreme, zatim, zimske maskirne uniforme, vozila sa pogonom na sva četiri točka i druga vojna oprema. Najmanje 13.000 AK-47 je isporučeno od naručenog iznosa.

6 KOMENTARA

 1. Deretic je pomesao lonce koliko vidim posto iznosi vrlo opasne tvrdnje koje bukvalno ne piju vodu.
  Mnogo su meni sumnjivi likovi poput Deretica a cesto nam takvi nanesu neprecenjivu stetu svojim neproverenim ili netacnim tvrdnjama i svojom istinom.

 2. Човек не разликује Либију и Либан. У тексту се реч наводно провлачи 20 пута.

 3. U SAD nije postojala vlada u egzilu. Ovo treba proveriti. Deretic je cudan lik i moguce da je poturen kako bi u narodu sa svojim tvrdnjama unosio jos vecu konfuziju. Neverovatno je i opasno kakve se price i poluprice poturaju narodu. Istoricari imaju svoje istrazivacke metode, ali od pretpostavki do tvrdnji u javnosti je obicno dug put.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime