Ko je u Srbiji lud a ko zbunjen

3
454

Da li je luda vlada -ili je  narod i  lud i zbunjen?

U Srbiji veoma dugo  postoji, za neke prostačka -a za neke prava narodna  izreka  koja opisuje ljudske nedoumice. Ona glasi, naravno u uličnom žargonu,   lud  j..e  zbunjenog!  Pri tome   „tvorci“ ove  narodne izreke u neko daleko vreme, pa ni jezikoslovci, sociolozi, psiholozi i druge korifeje do  danas,  nisu ni pokušali da  daju  odgovor na  pitanje    ko je lud ili  ko je  i zašto je zbunjen!

Posmatrajući  delovanje srpske vlade, posebno na ekonomskom polju,  prisetili smo se pomenute  tvrdnje.  Ipak,  u  poslednjih osam do  deset godina  nismo nigde  u medijima našli podatak  da je neko bar pokušao  da pojasni   da li je vlada luda a narod zbunjen ili je narod lud  a vlada nam je zbunjena! „Primena“  izreke, ovakva kakva je,   univerzalno je  moguća  i odnosi se  na sve sfere  života,  Svako od nas može, već po „dnevnoj potrebi,“  da bude i lud, drugi put i zbunjen ili, istovremeno i lud i zbunjuen! Sve to, naravno, može da važi za sve nas ali uz obaveznu poruku da vlada najzad prestane da svakodnevno  zejeb..a narod!

Ako na ulici  u nekom  od srpskih gradova upitate ljude  da li izreka lud  j.be  zbunjenog važi i za srpsku vladu, posebno za  ni Ustavom ni zakonima dozvoljeno   delovanje  totalnog gospodara i neuknjiženog samozvanog vlasnika cele Srbije,  Aleksandra Vučića,   o njegovom odnosu prema većini srpskog  naroda,  dobićete   kao „iz topa“ odgovor koji tangira oba obeležja – i  ludog i zbunjenog!

Gledajući na   događanja na ekonomskom polju, primećuje se i više nego OBIČNA  LUDOST  srpske vlade! Po evropskim parametrima, nijedna vlada EU ne bi činila ono što čini ova,   srpskom   narodu od ko zna koga nametnuta  vlada,  -sa očiglednm naredbom  da  što pre  uništi   Srbiju.

Skoro svi srpski resursi  se rasprodaju za bagatelu strancima,  sve novija i novija  zaduživanja  prelaze svaku razumnu meru, a od  pozajmljenih para  koje će  svetskim lihvarima morati  da vraćaju naši praunuci, prave se svakakve budalaštine.  Od  fontana,   jarbola sa ogromnim zastavama, nepotrebne uspinjače u BG,  preko ne samo „prazničnim“ rasvetama ulica, mostova i zgrada, pa do   preskupih spomenika svima i svakome, čak i onima koja je srpska istorija skoro zaboravila -ili onima koji već imaju dovoljno spomenika po Srbiji.

U Beogradu će se.pod hitno, pišu režimske novine,  graditi Metro čija trasa od nigde  vodi nikuda, rade se trgovi gde ih nikada nije bilo, proširenje BG na vodi se već planira u pravcu Beogradskog sajma koji bi se možda selio u Surčin itd. Baciće se novac na  novi stadion u iznosu od oko  200 miliona evra po izričitoj  želji „vožda“jer novi stadion samo njemu treba – i pored dva postojeća velika stadiona (Stadion „Rajko Mitić“ Crvene zvezde i Stadion „Partizan“, u poslednje vreme poznatiji kao „Stadion Velje Nevolje“). Novac će ići i susednim državama.

Za gradnju  aerodroma Trebinje koji u najboljem slučaju može da ima 2 do 3 leta dnevno spiskaće se 100 miliona evra. Ako Srbi iz Trebinja i okoline žele da pobegnu u svet od Dodikove Republike Srpske  mogu da koriste samo 28 km udaljeni Dubrovački aerodrom. Vučić hoće po svaku cenu da Šiptarima od Niša do Šiptarije, možda do Prištine ili čak i do Drača, napravi autoput koji će  koštati milijardu i više stotina miliona evra  itd. itd.

Da Vas podsetimo:  Država vs. frilenseri – da li jači popušta?

Valjda,  kao večiti spomen vladavini Aleksandra Vučića Srbijom, ostaće na Arapima poklonjenom najskupljem zemljištu u Srbiji, na desnoj obali Save, ružna kopija arapske skalamerije zvane  Dubaji –bez da se zna čije će sve to biti! Arapsko,  bratija Vučić, Brnabić, Mali ili i nekih  drugih-  koji sve to preskupo zidaju  od naroda opljačkanim parama?

Osim toga, naša luda ili (pitam se čime?) zbunjena vlada –nazovite to kako vam je drago, je očigledno  planski postavljala nesposobne  rukovodioce   na mesta v.d. direktora sa neograničenim ovlašćenjima,  da bi uništila i ovo još malo preostalih društvenih ili državnih firmi. Kako  bi one posle  izbacivanja radnika na ulice,  bile ustupljene  strancima za malo ili često nimalo novca.

Uz  taj skoro besplatni ustupak strancima postojećih pogona, ili izgradnjom novih  na poklonjenom zemljištu, ova, kako mnogi ekonomski stručnjaci u EU smatraju „prolupala“ ili već luda vlada, kojom mimo svih ustavnih ovlašćenja gospodari Aleksandar Vučić, omogućiće  stranim eksploatatorima da po svakom ranije uništenom a sada od njih  otvorenom  novom radnom mestu, dobiju  basnoslovne sume kao dotacije države Srbije!

Tačnije- stranci  dobijaju  uz gotovinske premije, i  dosta drugih povlastica  koja će plaćati srpski narod. Zašto? Valjda  da bi stranci postali još bogatiji, izrabljujući najjeftiniju radnu snagu u Evropi i šire!  Sve te subvencije se plaćaju po tajnim ugovorima, dobro skrivenim od naroda i od nezavisnih stručnjaka.

Poznato je da postoji gomila  najtajnijih  ugovora u istoriji Srbije. Pomenimo samo neke čije sadržine narod ne zna: Ugovor o predaji Železare Smederevo i  Borskog basena i topionica bakra i zlata Kinezima, o predaji  aerodroma Nikola Tesla u Beogradu Francuzima,  zemljišta za „Beograd na vodi“ Arapima, ugovor o već skoro utrostručenoj ceni za izgradnju Metroa u BG ko zna kome, zatim ugovore za gradnju autoputeva, mostova idr. po „astronomskim cenama“ po kilometru ili po objektu skoro isključivo stranim firmama.Te firme veoma lako  izvlače kapital iz Srbije zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi. Pomenimo i  ugovor o gotovo  poklanjanju  17.000 hektara najplodnije srpske zemlje koja je bila u vlasništvu Poljoprivrednog kombinata Beograd. Svrećni izrabljivači su  nova Vučićeva  „Arapska braća“  itd. itd. Lista tajnih ugovora o štetočinskom  rasturanju srpske imovine  je beskrajna!

Svima koji u Srbiji žele da otvaranjem radnih mesta, od Nemaca, preko Turaka, Azajrbedžanaca, Kineza, Italijana, Francuza, Amerikanaca, Mađara, Japanaca  i do ko zna još koga, počnu da  izrabljuju mizerno plaćenu radnu snagu, prema izjavama  Zorana Drakulića, Vučić –jer kako ono beše „država to je ON“ –daje  po  novootvorenom radnom mestu i po 84.000 evra!   Drakulić je vlasnik firme „Point  grupa“,  ujedno  je  i predsednika Kluba privrednika. To znači da je Drakulić dobro informisan o činjenicama koje javno pominje.  On se i sam obogatio „lovom  u mutnom“ spočetka tranzicije, još u vreme Slobodana Milošveića.

Da Vas podsetimo:  Ko je pritisnuo Dariju Kisić: 2 različite izjave za par sati

Srpske firme  za otvaranja novih radnih mesta od države ne dobijaju skoro ništa! Drakulić navodi da je neka firma Beri Kalebo dobila 120.000 € po novom radnom mestu, nemački Henkel čak 144.000 evra itd. Ovde  zaista važi izreka  „luda vlada  j..be  zbunjeni narod“  jer niko normalan ne bi na ovakav način  u nekoj  normalnoj, pravnoj evropskoj državi,  mogao da otvara nova radna mesta a da narod, kao naši zbunjeni Srbi-  ćuti!

Zašto  neki nezavisni evropski ekonomisti Vučićeve poteze zazivaju ludima? Jednostavno zato jer  srpski narod  ovako velikim dotacijama po radnom mestu ne plaća samo dolazak stranca  nego ujedno  plaća i njegove srpske radnike tako da stranog  industrijalca  proizvodnja u Srbiji ne košta ni jedan evro!  Naprotiv njemu je kroz ogromnu subvenciju zagarantovana dobit čak i da mu prodaja loše die.

Kako? –Veoma jednostavno. Prosečna radnička   bruto-plata je u Srbiji, uključujući i doprinose  za PIO idr. oko 700 do 800 evra ili godišnje oko 9.600 evra. Ako je strani poslodavac od Vučića dobio 84.000 evra po novom radnom mestu- znači po novom radniku, on tom dotacijom može  skoro DEVET godina da plaća   svog radnika! Znači, stranca košta, ako mu i to za određeni niz godina Vučić nije poklonio,  košta samo hala,  porez  i utrošak energije. Na stranu da Srbija po želji „Vrhovnog vođe“ često  mora da pomaže strancima i kod  sređivanja infrastrukture- prilaznih puteva, dovod struje i gasa, i uređenje placa za gradnju objekta. Halu će strancu izgraditi veoma jeftini,  do maksimuma eksplotisani radnici- građevinci! Srbija je postala  pravi raj za „sakupljače kajmaka“ zvani enormna  dobit uz minimalna ulaganja!

Šta onda ima Srbija i srpski narod od  stranaca? Naravno skoro ništa jer se iz ove računice vidi da u stvari  svoje „novopečene radnike“ ne plaća stranac nego srpski narod  koje vožd zadužuje da bi isplatama  dotacija udovoljio strancima! Šta je sa srpskim firmama, zašto one ne dobijaju ništa?

Prema istraživanjima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorada Filipovića i njegovih saradnika od 2006. do 2016. godine  Srbija je subvencijama  pomogla 296 projekta „Nova radna mesta“ –od toga su 202 projekata prijavili stranci a Srbi su imali svega 94. Stranci su od narodnih para dobili 611 miliona evra a domaći  investitori samo 44 miliona evra! Stranci su po projektu dobili u proseku  3.024.752  € a srpski investitori  su dobili po projektu samo 468.085 €! Za period od 2016. do danas još nema sređenih podataka ali se pretpostavlja da su stranci u proseku dobili još više narodnog novca. Koliko su dobili Vučić i njegovi u vidu provizija za dobre usluge strancima, znaće se, možda, kada  njega i njegove satrape na dolazećim izborima narod otera sa vlasti.

Poznato je da i pored silnih Vučićevih obećanja da će iskoreniti korupiciju, koja više niko ne uzima za ozbiljuno, EU ali  i druge svetske organizacije, Srbiju  svrstavaju u najkoruptnije države Evrope i šire. Zato  se iz ovih brojki može izvući samo jedan zaključak –stranci, verovatno, srpskim moćnicima i bratijama na vrhu države, od predsednika preko predsednice i ministara, ili i drugima iz lanca koruptnih političara,  plaćaju debele provizije. Takvo „državno servisiranje“ novih bogaćenja ne postoji skoro nigde na globusu!  Pošto se mnogi konkursi „nameštaju“ protiv interesa domaćih investitora. njih  u nedostatku  kapitala  za mito srpskim moćnicima,skoro da nema.

Da Vas podsetimo:  "Jovanjica sad evropska tema, zato je Vučić nervozan"

Zato se i poslednjem možda finansijski propalom  stranom investitoru isplati da dođe u Srbiju, radi 4, ili 5 godina, pokupi narodne pare i posle toga, trljajući   zadovoljno ruke, zatvori fabriku i nestane! Naravno pre toga ostvarena dobit se  nikako ne investira u širenju produkcije u Srbiji- novac  se prebacuje u inostranstvo.  U  mogim takvim pogonima  su za male pare zaposleni  radnici  često bez ikakvog obrazovanja. Jer stručnost  npr. za motanje kablova, izrade odevnih predmeta isl. nije potrebna. Dozvoljeno je pitanje šta ima Srbija od takvih „investitora“- kada je od stalnog zaduživanja da bi pozajmljenim parama privukla strance  bilo moguće stvoriti  fondove iz kojih  bi se  da  pomagali  naši ljudi  kako  bi  započeli posao  npr.  u svojim radionicama, u voćarstvu, stočarstvu ili poljoprivredi.

Dobar  primer isisavanja  narodnog novca iz dobijenih kredita je svakako Fijat (FIAT) u Kragujevcu.

Prema pisanju uglednog stručnog časopisa  „Wirtschafts-Woche“  Srbija je u Fijat investirala kroz stalne dotacije između 1 i 2 milijarde evra. I šta je dobila? Zaposlila je oko 3000 ljudi koji su, kao  što je napred navedeno, od  davanja Dinkića, Vučića i drugih srpskih velmoža Fijatu,  mogli da dobiju  novac kako bi se bavili  nekim i sigurnijim i unisnijim sopstvenim poslom. Bez da im uludo prolaze godine u čekanju kada će Fijat najzad da pobegne iz Srbije. To će se, ako Vučić dodatno ne odreši narodnu kesu sa novcem i plati traženu sumu, sigurno dogoditi.  A radnici? Naravno, ostaće na ulici.

Još veća opasnost nam preti od Kineza. Na Zapadu se čuje  priča da je Srbija kod kinsekih banaka otvorila dve kreditne linije za oko 14 do 16 milijardi evra. Niko osim Vučića i Malog ne zna koliko je sa tih računa već potrošeno para i za šta. Ako Srbija prestane da vraća dugove, dogodiće nam se  Grčka, Crna Gora i druge države gde su Kinezi već masovno proveli zaplenu državnih dobara, ili se kane da to učine npr. i u Crnoj Gori. Jer, kada su pare u pitanju sa Kinezima nema šale. Onda će Srbija najtzad postati prava kineska kolonija sa još jeftinijom radnom snagom nego u Kini.

Zbog svega pomenutog u ovom članku zaista je dozvoljeno pitanje da li ovde zaista  lud  j.be zbunjene (Srbe)?  Ipak, verovatno niko od ovih koji se razbacuju narodnim parama  nije dovoljno lud  jer svi oni rade samo u svoju korist. Očigledno- i lud  i   j..en,  i  zbunjen je SRPSKI NAROD  koji trpi ovakve  krvopije!


P. Rakočević

3 KOMENTARA

  1. NIKAD VIŠE, NIKAD BOLJE?

    Prvi građanin zemlje izjavio je hvalospevno da “Strmoglavo grabimo u budućnost! Danas gradimo više nego ikada!” Da se gradi, gradi se na sreću, ali realizaciju sprovode kinezi, grci, španci, azerbejđanci, amerikanci i drugih, koji koriste najsavremeniju mehanizaciju, a mi finansiramo skupim kreditima i gledamo. S obzirom da se vođa neuporedivo, bar za sada, upoređuje sa Titom. U titovo vreme takođe se gradilo i izgradilo domaćom radnom snagom- akcijašima i krampovima, lopatama i kolicama sa drvenim točkovima. Kada je Tito otišao u raj, ostavio je dugovanja SFRJ od oko deset milijardi dolara, a sadašnji vođa zemlju je zadužio za više od petnaest milijardi dolara, koje će vraćati i naši čukun unuci. Što nam je to

    ZABORAVAN VOĐA? Fantastični rezultati postiže država i privreda, vođa povećava plate i penzije do nebesa, a ništa ne kaže o povraćaj otetih penzija na oko 700.000 opljačkanih penzionera. Vođo, budi dobar do kraja!

  2. После њега потоп – то чека Србију после највећег преваранта и шибицара на власти у српској историји. Довео је банду шибицара углавном из „прека“ за које Србија није ништа друго него крава музара. За то није најкривљи он већ српски волови који су му поверовали.
    Лично сам слушао таквог идиота који је тврдио да ми не можемо ништа да производимо па је „нормално“ да све поклонимо Фијату и осталим који „знају“. Тако је стотине хиљада људи остало без посла а када грабљивице на крају побегну а побећи ће остаће да се чешу и волови. Да ли их треба жалити?

  3. Ako se na sledecim izborima narod ne dozove pameti i posalje ovu SNS-ovsku bandu u proslost onda je narod ne zbunjen nego lud sto znaci da nam vise nema spasa pa ko prezivi pricace.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime